Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Pravda o počasí, klimatu a společnosti

Počasí, klima a společnost. Václav Cílek & kol.

"Nerecenze" knihy o počasí, klimatu a jeho společenských dopadech, nejen ale především na území Česka. Odborná kapacita a mediální hvězda dr. Václav Cílek v hlavní roli na křtu knihy. Jak souvisejí nepokoje a revoluce s klimatem? Kde jsme my? "Klima nikdy nebylo stabilní" píší autoři v úvodu Knihy o klimatu zemí Koruny České, více než sedmisetstránkového díla.


Vážím si toho, že stránky Blogosvět jsou necenzurovanou zdí nářků, a právě proto bych na nich chtěla dnes vykřičet do (blogo)světa, jakou radost mi udělalo nakladatelství LEDA křtem Knihy o klimatu zemí Koruny české.

Jako člověk, který miluje křupavý prašan na osluněné sjezdovce, plavání ve volné přírodě a hraje tenis od dob, kdy nebyly haly a dřevěná raketa s přírodními strunami nesměla namoknout, sleduji důkladně počasí celý život. Na gymnáziu jsem kdysi koketovala s tím jít meteorologii studovat, byla nepolitická, dešti a větru jsme neporučili a myslela jsem si, že to tak bude za každého režimu. Špatný odhad. Jen prozřetelnost či spíš vlastní lenost mě odradila, když jsem zjistila, že meteorologové pracují na směny včetně nočních. Ale od té doby sleduji všechny knihy o počasí, které vycházejí, což už se nedá říct o knihách ideologicko-propagandistických od svědků klimatického náboženství.

Držím v ruce recenzní výtisk Knihy o klimatu zemí Koruny české autorů, který napsali spoluautoři Zdeněk Vašků, Jiří Svoboda, Václav Cílek, a cítím se jako dítě pod vánočním stromečkem. Nečekejte recenzi, více než sedm set stránek se nedá přečíst za jeden den. Vždyť kniha vznikala čtyřicet let.

Oba žijící autoři na křtu knihy dílo zasvěceně a vtipně představili spolu s majitelem, ředitelem a šéfredaktorem nakladatelství LEDA, RNDr. Rudolfem Červenkou. Akce se konala v útulném, příjemném prostoru kavárny Art-n-Coffee v pasáži ČNB Na Příkopě, a to navzdory tomu, že většina přítomných je názorově, slovy pana Cílka, na straně "nádražní hospody". Svůj postoj k "pražské kavárně" a jejím ultimativním názorům na všechno dal dr. Cílek najevo i svým outfitem. Džínová bunda, kapsáče a ponožky s červenou špičkou vykukující ze sandálů, to je krásná non-verbální facka tzv. lepším lidem, kteří vždy vědí, co je správné a co mají ostatní dělat. Za "módní policii" nás hrdých dezolátů dávám deset hvězdiček a palec nahoru.

Křest knihy
Zleva Svoboda (stojící), Cílek, Červenka · Foto: foto vlastní; autorka

O knize:

První část knihy se zabývá obecným vývojem klimatu, přičemž se věnuje základním přirozeným mechanismům klimatických změn. Vysvětluje základní termíny, seznamuje s metodami klimatického výzkumu včetně jeho dějin a přináší odpovědi na důležité otázky, z nichž vybíráme: Proč jsou důležité mořské oscilace? Je naše doba skutečně klimaticky extrémnější? Proč se Země otepluje méně, než bychom čekali?

Druhá, hlavní část knihy popisuje průběh počasí a klimatické epizody minulých staletí, přičemž je založena na rozsáhlém souboru čtyřiceti pěti tisíc výpisků z kronik a dalších historických dokumentů pro roky 1000–1775, a to po jednotlivých letech. Vývoj počasí není pouhým suchým výčtem, ale odkazuje k historickým událostem a možné souvislosti s nimi.

Mezi "nejslavnější klimatické události" řadí autoři "klimatický chaos" před Velkou francouzskou revolucí (1789), období výbuchů islandských sopek a následně extrémně suchých a studených let střídaných ničivým krupobitím, kdy se téměř neurodilo víno. "Z politické a ekonomické strany přicházelo ožebračení země způsobené daňovým systémem... a vysokými nároky aristokracie. ...Francie byla nejistá, hladová a bála se budoucnosti. Podle výsledků řady psychologických a sociologických studií je nutné počítat s tím, že i v poměrně nekonfliktní Evropě se s prohlubujícími se klimatickými změnami bude zvyšovat i osobní, rodinné, etnické, náboženské a třídní napětí." Ale, jak autoři upozorňují, "u klimatických změn je často obtížné hovořit o příčině a následku". Metodologická a logická chyba argumentace "post hoc ergo propter hoc" ("poté, tudíž proto"), kdy časová následnost neznamená nutně příčinnou souvislost, je některými klimatickými aktivisty využívána respektive zneužívána. To však není případ autorů této knihy.

Druhou část uzavírá jednak přehled přirozených období malé doby ledové podle teplotních a srážkových řad meteorologické observatoře v pražském Klementinu, jednak stručná charakteristika podnebí 20. století.

V třetí, závěrečné části knihy se ocitáme v klimatu budoucího světa a hledáme zde konkrétní odpovědi na otázku, co nás čeká a co se s tím dá dělat? Zde najdeme i zcela praktické rady, jak si poradit doma, ve městě, na poli či v lese: "Psychologicky zdravější bývá být součástí změny než součástí systému, který se i za cenu velkých nákladů snaží zachránit tu podobu světa, kterou zachránit nejde." "Mnozí obyvatelé České republiky víceméně bez přemýšlení předpokládají, že se o ně stát postará, ale ve skutečnosti během každé hlubší krize platí zásada, že stát se především stará o svoji kontinuitu, respektive o instituce, které ji udržují... Pracovně proto předpokládejte, že za krize nebudete nikoho zajímat a že nejméně první dny budete ponecháni sami sobě a dobré vůli svých sousedů."

O autorech:

Doc. Ing. Zdeněk Vašků, CSc.,(1944-2019) vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze a geobotaniku na Přírodovědecké fakultě UK, zabýval se kulturně-technickým inženýrstvím v krajině, klimatologií a půdoznalstvím. Přednášel na Fakultě životního prostředí ČZU v Praze.Napsal knihy Velký pranostikon (1998, 2002), Základní druhy průzkumů pro krajinné inženýrství, využití a ochranu krajiny (2008, 2012), Umění pojmenovat (2011).

Ing. Jiří Svoboda (*1946) pracoval jako matematik a statistik. O problematiku klimatu se zajímá od 70. let. Je autorem několika publikací o kolísání klimatu v historii lidstva a o vlivu podnebí na vývoj společnosti. Odmítá názor o antropogenní příčině klimatických změn. Připouští sice, že emise skleníkových plynů světové klima ovlivňují, mnohem větší váhu však přisuzuje přírodním faktorům, nyní hlavně změnám sluneční aktivity, která je v posledních letech nízká. Neobává se proto oteplování, naopak, očekává pokles průměrných globálních teplot o 1 až 1,5 stupně Celsia. Chladná fáze prý potrvá do roku 2030 až 2040. Kvůli svým názorům bývá příležitostně terčem kritiky ze strany vystudovaných klimatologů. Jiří Svoboda je autorem těchto knih: Jak to bylo s Atlantidou (1998), Utajené dějiny podnebí (2004, 2009), Amerika - záhada dvou tisíciletí (2007),

RNDr. Václav Cílek, CSc. (*1955) je geolog a klimatolog, filosof, vizionář, esejista, český popularizátor vědy, spisovatel, překladatel taoistických a zenových textů, intelektuál par excellence, nositel řady cen, mimo jiné ceny Toma Stopparda, 2004. V poslední době proslul krásným výrokem na radiouniversum.cz: "Na svobodu už si jenom hrajeme. Sice si můžeme říkat, co chceme, ale nemá to žádný vliv na vývoj." Cílkovy knihy, eseje i trefné komentáře ale nepochybně myšlení společnosti ovlivňují.

Kniha o klimatu zemí Koruny české oficiálně vyjde v polovině července v edici Prameny, už teď je možné si ji předobjednat na webových stránkách nakladatelství LEDA. Kde jinde by se tato kniha měla číst než na dece nebo lehátku u vody.

Citace (pokud není v textu uvedeno jinak) jsou z knihy: VAŠKŮ, Zdeněk, SVOBODA, Jiří a CÍLEK, Václav. Kniha o klimatu zemí Koruny české. Voznice: LEDA, spol. s r. o., 2023. Edice Prameny. ISBN 978-80-7335-853-2.

Recenzi časem najdete na Kultura21.cz

Obálka knihy
Obálka knihy · Foto: https://www.leda.cz/Titul-detailni-info.php?i=933