Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Elektrický zkrat?

Cena elektřiny v roce 2024

Premiér Fiala říká, že ceny energií nebudou růst o desítky procent. A každý, kdo říká něco jiného, podle něj lže a šíří paniku. Lidé údajně budou v příštím roce platit převážně stejné částky jako letos, případně o jednotky procent více. Toto je soukromé cvičení na téma "co nás čeká a nemine"


Energetický regulační úřad pro příští rok navrhl výrazné zvýšení regulované složky energií, která by měla vzrůst meziročně o 71 procent, což bude znamenat zdražení v průměru asi o 1400 Kč za megawatthodinu pro všechny domácnosti, bez ohledu na to, jakou formou si zafixovaly cenu samotné elektrické energie (zvané silová), protože tato regulovaná část na ní nezávisí.

Premiér Petr Fiala na to reagoval tak, že pro naprostou většinu lidí zůstanou ceny na stávající úrovni, případně porostou o několik procent.

Cena elektřiny se skládá z ceny samotné silové energie, která je v zásadě nepředvídatelná, a z regulované ceny za distribuci, kterou právě tento regulační úřad stanovuje. Vláda tedy vychází zřejmě z toho, že v příštím roce bude cena silové elektrické energie z nějakého důvodu významně klesat. Ale vyjde jim tato sázka a skutečně nastane významné snížení cen silové elektřiny oproti současnosti?

Politik si hraje s čísly
Politik si hraje s čísly · Foto: Generováno pomocí strojů

Zkusil jsem si z dostupných zdrojů udělat nezávislý odhad, na co se můžeme připravit. Dle webu energie123.cz stojí MWh elektřiny teď v roce 2023 v průměru zhruba 4600 korun, dle průměru jejich databáze aktuálních nabídkových cen, včetně regulované složy to je nyní zhruba 6250 korun. Pokud by silová elektřina stála v příštím roce stejně, jako v letošním, zaplatí zákazník v průměru 7650 korun a zdražení tedy bude pro zákazníka, který si nyní sjednal smlouvu, přes dvacet procent. Pokud by silová elektřina byla v průměru levnější o 10 procent, bude to asi 7200 korun a zdražení okolo patnácti procent. Oproti tomu dle Českého statistického úřadu platily domácnosti v prvním pololetí roku 2023 průměrně 7600 korun za MWh. V takovém případě by při stávajících cenách silové energie mohl nárust celkové koncové ceny být celkově zanedbatelný a průměrné koncové ceny elektřiny by opravdu příští rok mohly být alespoň na začátku roku velmi podobné těm letošním. Dopad na jednotlivé zákazníky se proto bude lišit podle jejich konkrétní smlouvy a úrovně, na které mají fixovanou cenu silové elektřiny a podle toho asi také budou vnímat pravdivost vyjádření.

Podobně jako většina lidí se tedy nechám překvapit, jak to nakonec dopadne. Systém už svou složitostí přesahuje míru, se kterou jsem schopen jeho vývoj sledovat a odhadovat.

Doplnění 1. listopadu

Zajímavé informace dnes poskytl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Dle jeho informací zhruba 40 procent jejich zákazníků nemá fixovanou cenu a u těch se předpokládá pokles ceny silové elektřiny vůči roku 2023 na rok 2024 v takové výši, že zhruba pokryje nárůst regulované části, a cena elektřiny se jim zvýší o cca 1-2 procenta. Těm, co fixovali před energetickou krizí, potom vzroste cena elektřiny o vyšší desítky procent, ale těch je prý výrazná menšina. Na co se má tedy připravit zbývající většina nezmínil. Státní Energetický regulační úřad má nyní ještě třicet dní a možná dojde ještě k úpravám.

Doplnění 15. února

Cena elektřiny pro domácnosti vzrostla v lednu 2024 meziměsícně o 12,1 procenta. Meziročně o 13,3 procenta.