Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Berounská radnice se chová antidemokraticky

Komunální politika

Jedno z důležitých témat posledního jednání berounského zastupitelstva v roce 2023 byla diskuze kolem schválení nového jednacího řádu, tedy zásadního dokumentu, který upravuje pravidla, podle nichž se mohou zastupitelé přihlašovat do rozpravy, vystupovat nebo předkládat své návrhy. Nová verze jednacího řádu však budí dojem, že vedení města sledovalo především jediný zásadní cíl: jak omezit politickou rozpravu.


Nově se totiž nastavují pravidla, podle nichž lze omezit právo zastupitelů vyjadřovat se k danému bodu jen na dvakrát tři minuty.

Toto je však nutné chápat jako zásadní omezení demokratického procesu. Vedení města, především pak paní starostka Chalupová (ODS) dává dlouhodobě najevo, jak je jim aktivní přístup opozice, s nímž se vyjadřuje k jednotlivým návrhům městským rozpočtem počínaje a koncepcí školství konče proti srsti. Omezení politické rozpravy je v tomto kontextu vlastně očekávaným krokem. Nelze se samozřejmě divit, že návrh nového jednacího řádu, který v tomto ohledu znamená potlačení demokratické diskuze, prošel hlasováním zcela hladce. Byl poslušně přijat i těmi zastupiteli, jichž se politická rozprava vlastně vůbec netýká - neboť zpravidla na jednání zastupitelstva mlčí jak ryby a pouze zvedají ruce tak, jak se od nich paní starostkou požaduje.

Vedení města přehlíží jeden zásadní fakt: pokud takto neurvale umlčuje opozici, nejde jen o políček nám, opozičním zastupitelům. Ostatně, my něco takového vydržíme. Jde především o políček všem občanům města Berouna, za které opoziční zastupitelé mluví a jejichž názory a postoje na veřejném jednání zastupitelstva prezentují. Nový jednací řád neomezuje nás. Omezuje vás, kteří jste volili Lepší Beroun, Společně pro Beroun nebo Beroun sobě, tedy strany a hnutí, které dnes tvoří v našem zastupitelstvu opozici.

Nevzpomínám si, komu se připisuje výrok, že parlament je jen žvanírnou, která zdržuje od vládnutí. Je asi jedno, zda pochází od Lenina nebo Hitlera. Je však varovným signálem, že podobný postoj vůči demokratické politické rozpravě zastávají nejspíš i představitelé naší radnice. O to více pikantní je, že se berounská koalice složená z ODS, ANO a hnutí Nezávislí Berouňáci opírá o velmi ochotný hlas zastupitelky za SPD.

Samozřejmě, současné složení našeho zastupitelstva je výsledkem demokratického procesu. Vzešlo z demokratických voleb, a lze tedy říci, že každý výsledek hlasování je stejně tak výsledkem těchto voleb. I kdyby šlo o schválení nového jednacího řádu, který může znamenat nasazení náhubku opozičním zastupitelům. Na druhou stranu, historie nás učí, že mnohdy lze demokratickým hlasováním demokracii omezovat nebo přímo zničit. Demokraticky si lze odhlasovat i nastolení diktatury. Pokud většina zastupitelů, z nichž mnoho slouží spíše jako promazaný hlasovací stroj, u něhož absentují jakékoliv individuální názory či postoje, pomocí hlasování umlčí opozici, nelze to pokládat za přijatelné. A stále musíme mít na paměti, že se jedná o umlčení velké části berounských občanů.

Nezasloužili by si občané našeho města od svého politického vedení více otevřenosti a respektu?

  • Sdílet: