Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Kam zmizela akademická svoboda?

"Lidový soud" nad Ševčíkem

Vracíme se do doby, kdy studenti vyhazovali své profesory z vysokých škol? Do doby lidových soudů, do totality jediného správného názoru?


Kolik děkanů a rektorů našich veřejných vysokých škol za posledních 33 let bylo členy nějakých politických uskupení a kolik jich kandidovalo na nějakou politickou funkci? Kolik z nich bylo médii napadáno za každý názor, který vyslovili, a za každý skutek, který udělali nebo taky neudělali? Platí svoboda jen pro někoho? Je možné hlásit se jen k těm stranám, které jsou konformní k vládnoucím "elitám", a říkat veřejně jen názory schválené těmito "elitami" kdesi v Bruselu, Aspenu nebo Davosu?

Vracíme se do doby nástupu totality po roce 1948, kdy studenti vyhazovali své profesory z vysokých škol? Do doby lidových soudů, které tak nápadně připomíná dopis "bývalých absolventů VŠE", kteří se za pana docenta Ševčíka stydí a požadují jeho odstoupení? Demonstrace "progresivních", tedy "správně smýšlejících" studentů za odstoupení nebo odvolání děkana Ševčíka z funkce tuto frašku už jen korunuje.

Nechci se stydět, že jsem taky absolventem této školy, a proto přidávám svůj podpis pod petici sestavenou Ivo Osovským, kde se mimo jiné říká:

"1. Pan docent Ševčík se dlouhodobě nebojí svobodně a veřejně vyjadřovat své názory, ačkoli si je vědom, že za své názory odlišené od mainstreamu získá hlavně kritiku. Jeho životní postoj v tomto směru považujeme za příkladný pro všechny, kdo chtějí žít v demokracii a svobodně diskutovat.

2. Naše země má historicky opakovanou zkušenost s tím, kdy byly lidé ze své práce vyhazováni pro své názory. Zvláště ve školství je tato totalitní praktika extrémně nebezpečná. Nechceme vracet Českou republiku do doby totality. Jsme přesvědčeni, že právě vysokoškolský děkan by měl mít zaručenu plnou svobodu projevit své názory a neměl by být za takové jednání ze stany vedení školy postihován, s výjimkou případů trestně-právního jednání.

3. Lidé ve vedení tuzemských vysokých škol jsou převážně levicového zaměření. Je to jistě jejich právo. Tím více jsme rádi za každou osobnost z pravicového názorového spektra, která tuto skupinu pomáhá vyvažovat. Myslíme si, že právě ve vedení VŠE v Praze by názorový proud, který představuje pan docent Ševčík, měl být zastoupen."

Chci věřit, že pan rektor ctí akademickou svobodu a zachová se jako skutečný akademik v duchu citátu (možná mylně) připisovaného Voltairovi: "S vašimi názory nesouhlasím, ale do smrti budu hájit vaše právo je říkat." I vysokoškolský profesor Tomáš G. Masaryk říkal, že "demokracie je diskuse". Akceptování pouze některých politických názorů ve společnosti přibližuje stát k zemím s totalitními praktikami. Svoboda projevu znamená právo říkat i to, co někteří nechtějí slyšet. V akademickém prostředí by svobodná diskuse měla být podmínkou sine qua non.

Jak nedávno připomněl právník, pan doc. Zdeněk Koudelka: "Práva lidí buď platí pro všechny, nebo neplatí pro nikoho. Pokud se práva ukradnou nyní jen někomu, tak lidem, kterých se to netýká, budou ukradena později." Dokumentuje to na výroku Martina Niemöllera o vzrůstu moci nacistického státu: “Když přišli nacisté pro komunisty, mlčel jsem; nebyl jsem přece komunista. Když zavírali sociální demokraty, mlčel jsem; nebyl jsem přece sociální demokrat. Když přišli pro odboráře, mlčel jsem; nebyl jsem přece odborář. Když přišli pro mě, nebyl už nikdo, kdo by se mě mohl zastat.“

Hlavními složkami akademických svobod jsou podle dokumentů Evropské unie „svobody myšlení, přesvědčení, projevu, sdružování, cestování a výuky – přispívají k vytváření prostoru, v němž může každá otevřená a stabilní pluralitní společnost svobodně přemýšlet, klást otázky, vytvářet, přijímat a šířit znalosti“. Opravdu?

Pane rektore Petře Dvořáku, zachováte se jako akademik a demokrat? Nebo už zase bude platit Orwellovo: "Vrcholem kacířství je zdravý rozum"?

  • Sdílet: