Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Česká korupční republika?

Slovo ke dni

Vždycky když se v médiích objeví nová zpráva o zásahu protikorupčních orgánů tam či onde, vzpomenu si na jeden svůj rozhovor starý dobrých dvacet let.


Hovořil jsem tehdy ve Waterloo (v kanadském Ontariu, nikoli v Belgii) se svým bratrancem Joem. Profesí je PC expert, tehdy zaujímal významné postavení v jedné IT společnosti. Svěřil se mi, že dostal nabídku pracovat v Praze jako zástupce této firmy. Ačkoli se v tehdejším Československu narodil a s rodiči odešel na Západ, když mu byly čtyři roky, pracovat u nás odmítl.

Řekl bez okolků proč: „Máte tam moc velkou korupci.“ A zůstal v Kanadě.

Nejsem žádný velký vlastenec, spíše naopak, ale trochu se mě to tenkrát dotklo. Že by Česká republika měla měla za Atlantikem tak špatnou pověst? Se zahanbením jsem bratrancův důvod vzal na vědomí.

Léta plynula a já jsem si na ten rozhovor u Joea na terase bezpočtukrát vzpomněl. Vzhledem k množství zpráv o korupci a policejních zásahů v nejrůznějších institucích a úřadech včetně vládních, jimiž nás média pravidelně zásobují, je těžké dojít k jinému závěru, než že ČR je tímto druhem společenské rakoviny doslova prolezlá.

Pro mě z toho plyne jedno osobní poučení. Bratranec Joe měl před už tenkrát, dvaceti lety, pravdu a já jsem se na něj mrzel neoprávněně. Dnes už to vím.

P. S. Jako malou útěchu vnímám skutečnost, že ČR není, pokud jde o Index vnímání korupce CPI [1], na tom úplně nejhůř a že některé země EU nás ještě předčí – Itálie, Slovinsko, Polsko, SR, Kypr, Malta, Chorvatsko, Řecko, Rumunsko a Bulharsko. Už proto, že až na Itálii ani jedna z nich nepatří mezi vyspělé státy původního evropského Západu. Větší problémy s korupcí nacházíme východně a především jižně od nás. Je to náhoda? A do této množiny patříme bohužel i my.

ODKAZ

[1] Index CPI z roku 2023.

https://www.transparency.org/en/cpi/2023

  • Sdílet: