Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Čapí hnízdo: Šaroch vyhrál, Bradáčová prohrála

Kauza Čapí hnízdo, státní zastupitelství.

Rozsudek soudce Jana Šotta je vítězstvím nejen Andreje Babiše. Paradoxně vyhrál i státní zástupce Jaroslav Šaroch a prohrála pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová a bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.


Obvykle, když soud zprostí obžalovaného obžaloby, je to vnímáno jako neúspěch státního zástupce. Ovšem to neplatí v případě Andreje Babiše. To, že skutek není trestný, totiž už konstatoval dozorový státní zástupce Jaroslav Šaroch z Městského státního zastupitelství v Praze, když trestní stíhání Andreje Babiše v září 2019 zastavil, s čímž souhlasil i pražský městský státní zástupce Martin Erazím.

Že se věc dále řešila trestně, bylo z důvodu rozhodnutí nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana ze 4. 12. 2019, který rozhodnutí Jaroslava Šarocha zrušil a Šaroch musel v trestním stíhání pokračovat. Tento postup Pavlu Zemanovi navrhlo Vrchní státní zastupitelství v Praze vedené Lenkou Bradáčovou. Vnímal jsem situaci tak, že Pavel Zeman byl v poddajném postavení vůči pražské vrchní státní zástupkyni Bradáčové, byť byla formálně jeho podřízenou. To se občas některým mužům stává.

Soudce Jan Šott dal svým rozsudkem zapravdu nejen obžalovanému Andreji Babišovi, ale i státnímu zástupci Jaroslavu Šarochovi, který již v roce 2019 s kauzou naložil správně. Předpokládám, že Šaroch se znalostí věci rozsudek soudce očekával a vnitřně se usmíval, zatímco Lenka Bradáčová se tvářila při zprávě o rozsudku zakysle. To se občas některým ženám stává.

Činnost Vrchního státního zastupitelství v Praze vedené Lenkou Bradáčovou a Nejvyššího státního zastupitelství vedeného v té době Pavlem Zemanem okomentovala bývalá nejvyšší státní zástupkyně a ministryně spravedlnosti Marie Benešová: „Prokázala se bohužel mizerná, až účelová práce vrcholových státních zástupců z Vrchního státního zastupitelství Praha a Nejvyššího státního zastupitelství, kteří kauzu nepřiměřeně protahovali přes několikeré volby a poškozovali tak na pověsti vrcholového politika. Je třeba se ptát, zda to byla jen jejich nedbalá práce, nebo snad dokonce úmysl ovlivňovat přes trestní řízení důležité volby v zemi a vstupovat tím nepřípustně do politiky. To by pak byla skandální zpráva pro ČR o stavu a tendenčních výsledcích jejich práce, které jsou viditelně neuspokojivé.“ (OLDŘICH SZABAN: „Ovlivňování voleb? To by bylo skandální!“ Za Babišovým soudem jdou řeči. Advokáti, politici, všichni mluví, Parlamentní listy.cz 9. 1. 2023).

Případ ukázal na podstatu dotací Evropské unie. Ty vedou k tomu, že běžně někteří podnikatelé přizpůsobují své podnikání, aby se do dotačních podmínek vešlo. Problém evropských dotací spočívá v tom, že Evropská unie bere peníze z daní i chudých lidí, aby si za to někteří stavěli hotely a hospody, když tisíce let v Evropě byly hospody bez dotací. Ovšem blbý, kdo dává, blbější, kdo nebere. Neviním naše podnikatele, že si berou dotace. Viním Evropskou komisi a její úředníky, že takový bruselský Absurdistán vytvořili. Ti by měli být souzeni.