Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Vona vám to Maruška spočítá!

U nás máme územní pracoviště finančního úřadu. Dlouho už tu samozřejmě nebude, vláda ho ruší. Nic proti tomu, jak jde o rušení úřadů, jsem všemi deseti pro. Jenomže v tomto případě opravdu váhám. Na našem úřadě totiž pracuje Maruška!


Maruška je profesionálka, která hledí na práci a nikoliv sebeprezentaci. Je před důchodem, nemá Twitter a nejezdí s mladými olympioniky v pracovní době na Libavou. Myslím, že jí vlastně nikdo nezná. Naše územní pracoviště na ní ale stojí.

Moje první setkání s Maruškou proběhlo někdy v roce 2018, kdy jsem musel podat přiznání daně z nemovitosti. S klidným svědomím napíšu, že tu daň vymysleli a její vymáhání obhajují lidé, pro které lze použít souhrnné označení zloději. Je to výpalné vybírané mafií prostě za to, že jste. Ale přiznání jsem podat musel.

Vypsal jsem si ho sám. S klidným svědomím napíšu, že formulář přiznání vymysleli a jeho vymáhání požadují lidé, pro které lze použít souhrnné označení mimoni. Zvládnul jsem tehdy vyplnit stranu jedna, svoje jméno ještě ovládám. Od strany dva dál jsem to vyplňoval jako když vyplňujete sázkový tiket a náhodně volíte nějaká čísla. Stáhnul jsem si samozřejmě pokyny k vyplnění a přečetl je pečlivě, dodneška to mám v paměti, padlo na to dost rumu. Byl to nezapomenutelný večer.

Rozhodl jsem se tehdy, že to podám osobně, nést to na poštu nebo do baráku hned vedle není žádný rozdíl a je to levnější. Takže jsem s dvěma výtisky vyrazil na naše územní pracoviště. A tam mi vyrazila dech paní na podatelně, protože přiznání odmítla převzít. Samozřejmě také odmítla orazítkovat podacím razítkem připravenou kopii.

Trvalo mi docela dlouho, než jsem se vzpamatoval k otázce „Proč?“. „Protože to máte špatně, pane,“ děla ta paní. To už jsem se probral. „Já vím, že to mám špatně,“ pravil jsem vstřícně, „ale jak to víte vy?“ „Protože to má špatně každý,“ konstatovala dobromyslně paní. „Vymysleli to idioti.“ S tím se dalo souhlasit. „Co mám dělat,“ zeptal jsem se? „Vy to přece musíte převzít!“ „Nepřevezmu,“ odvětila suše paní. „Sedněte si támhle na lavici a počkejte. Vona vám to Maruška spočítá.“

Byl jsem tím tehdy tak konsternován, že jsem neprotestoval. Na lavici seděli další tři šťastní majitelé nemovitostí a Maruška si nás brala jednoho po druhém. Profesionalita, s jakou projela moje přiznání a na několika místech mne donutila podepsat opravy, kterým jsem vůbec nerozuměl, na mne udělala nesmazatelný dojem.

Tehdy jsem to netušil, ale dnes už vím, že Maruška tady v podstatě zadarmo dělá celé roky práci několika daňových poradců a jen tak bokem šetří peníze a čas všem okolo, včetně svého chlebodárce. Podepsal bych jí i čertův úpis a ani bych to nečetl.

Dnes jsme v roce 2023. Od roku 2018 jsme vskutku ušli slušný kus cesty a stálo nás to hodně peněz. Daň z nemovitosti nám proto zvýší a vezme si ji stát, který ji prožere. Obhajuje se to různě. Například pan Kalousek to obhajuje tím, že on na to má. Tak super, to je dobrý důvod pro plošné zvyšování daní. Nějak nechápu, proč pana Kalouska, který na to vždycky měl, stále někdo poslouchá.

Většinou se to ale obhajuje tím, že jinde je tato daň mnohem vyšší! „Jinde“ je můj oblíbený argument. Dobrou polovinu dvacátého století jsme vzhlíželi do „jinde“ na východě, kde byli ve všem dál a časem se jim to rozsypalo jak domeček z karet. Teď už hezky dlouho vzhlížíme do „jinde“ na západě, kde jsou ve všem dál a časem se jim to, doufám, … Že bychom aspoň při tom zvyšování přemýšleli vlastní hlavou třeba nad tím, má-li ta daň nějakou bazální logiku a má-li (já ji nevidím), jak ji aspoň udělat user-friendly? Zná v naší státní správě někdo termín user-friendly? A víte vůbec, kdo je tady user?

No nic. Úřad nám ruší a Maruška jde do důchodu. Který jí ta banda ani neumí spočítat včas. Ale mám takový pocit, že o Marušce ještě uslyším. Přijde den a vona vám to Maruška spočítá.

  • Sdílet: