Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Vítejte v Blogosvětě

Představení projektu

Proč vlastně Blogosvět vznikl, kdo za ním stojí a v čem je jiný než ostatní blogovací platformy? Co nabízí svým uživatelům teď i do budoucna? Nejen s tím, ale i proč u nás BANána nedostanete, Vás rádi seznámíme v následujícím textu.


Jak projekt vznikl

Poté, co se začala šířit na různých webech a blogovacích platformách cenzura a blogerům bylo znemožňováno svobodné publikování textů, rozhodlo se Echo24 v roce 2021 vytvořit Blogosféru, která chtěla dát lidem rychle prostor dále publikovat své názory pod záštitou známého jména. Echo24 proto využilo svůj redakční systém, s vědomím toho, že pro blogy bude technicky problematický, s absencí možnosti technologicky projekt rozvinout. Od počátku se jednalo o provizorní řešení s tím, že pro blogery bude vytvořena nová platforma, která zohlední moderní požadavky pro publikaci. Velmi brzy na ní začalo pracovat vývojářské studio Coolpany SE, jež bylo od počátku majetkově spojeno se společností Echo Media, a. s., která vydává Echo24 a Týdeník Echo (a i nyní mají tyto firmy společného vlastníka).

Nový Blogosvět

Chtěli jsme nejen platformu, kde může mít každý svůj blog, ale i platformu, kde se všechny názory mohou potkávat, a pokud nebudou porušovat zákony ČR, nikdo na ně bez příkazu soudů ani nesáhne. Proto jsme po několika měsících spustili zcela novou blogovací platformu Blogosvět.cz, která běží na novém a modernějším systému, jehož myšlenkou je poskytnout autorům moderní publikační nástroje a prostor k projevu svých myšlenek bez cenzury.

Blogosvět provozuje společnost SPM media, která má opět společného vlastníka s vydavatelem Echo24 a Týdeníku Echo. Společnosti SPM media záleží na tom, aby byl Blogosvět svobodná publikační platforma, kde se budou šířit a střetávat necenzurované názory. Blogosvět, stejně jako tomu bylo u Blogosféry, bude Echo24 podporovat a zajímavé blogy zařazovat na HP Echo24.

V čem se Blogosvět liší od ostatních blogovacích platforem a nástrojů

Hned prvním rozdílem je možnost založit si během dvou minut blog pro kohokoli a publikovat texty nejen do vlastních kanálů, ale i do sdílených, jako je Blogosvět.cz. Od první chvíle po registraci máte k dispozici vlastní publikační kanál (zpravidla jmeno-prijmeni.blogosvet.cz), kde můžete psát, co chcete, jak chcete, a nikdo Vás nebude omezovat.

Všem autorům původně publikujícím na Echo24 byl společný kanál Blogosvět.cz zpřístupněn automaticky, noví uživatelé o něj budou muset zažádat po zveřejnění alespoň několika textů na svém soukromém blogu, rovněž na Blogosvětě. Jde pouze o opatření proti spamu a ověření existence vlastních textů, nikoli jejich obsah.

Dalším cílem platformy a myšlenkou redakčního systému, na kterém běží, je „Vy píšete, my se staráme o vše ostatní“. K dispozici tak bude pouze základní a jednoduchá konfigurace systému, například Vaše logo, obecné informace pro vyhledávače, případně vlastní doména a další detaily. Postaráme se o to, aby byly texty čitelné, stránky rychlé a dobře vyhledatelné, aby Vaši čtenáři mohli odebírat texty přes e-mail i RSS, také o poskytnutí informací, jaký z Vašich textů byl nejčtenější. A Vaše data budou stále patřit Vám. Odpadá tak potřeba zařizovat si vlastní weby, nastavovat domény, řešit výkon, analytiku a další technické problémy.

Na jaké funkcionality se můžete těšit?

Blogosvět i redakční systém, na kterém běží, je zatím v testovacím provozu. Některé z funkcionalit, o kterých se zmiňujeme výše nejsou zatím plně funkční, nebo veřejně přístupné. Velmi brzy však budou, i s registrací pro nové blogery, přístupné všem bez rozdílu. Na co dalšího se pak můžete nejen v rámci Blogosvětu těšit?

  • Analytická data – přehled o návštěvnosti a čtenosti nejen článků, ale i Vašich kanálů.

  • Diskuse – možnost zapnout a vypnout diskuse u všech článků nebo jednotlivě.

  • Mediální knihovna – vkládejte do článků galerie obrázků, soubory, videa nebo si nastavte výchozí obrázek pro své články.

  • Pokročilé funkce editoru obsahu – jednoduché vkládání tweetů, youtube videí, galerií, odkazování na jiné články, vygenerování obsahu z nadpisů nebo seznam citací použitých v textu a mnoho dalších funkcionalit.

  • Pokročilá kategorizace obsahu – v úvodu začneme tagy a sekcemi. Tagy budou obecné jednoznačné pojmy, sdílené napříč celým systémem. Sekce budou záviset na kanálech a budou plně v režii jejich administrátorů. Pokud budete psát vlastní blog, můžete jej rozdělit do libovolných sekcí, které si snadno a rychle vytvoříte. Více informací sdělíme později.

  • Pokročilé odběry – umožníme Vašim čtenářům více způsobů, jak být upozorněni na nové články, například v denních souhrnech e-mailem, push notifikacemi na mobilech i počítačích. Navíc časem i podle témat a/nebo autorů.

  • Podpora od Echo24 – zajímavé a informačně důležité blogy budou promovány na HP Echo24. Tím budou nejen propagovány samotné blogy, ale zvýší se celkový zájem o Blogosvět jak čtenářsky, tak autorsky.

  • Aktivní sdílení a monetizace – platformu Blogosvět a její obsah budeme časem aktivně propagovat. Pokud se rozhodneme obsah monetizovat, budeme navíc transparentně sdílet zisky s Vámi, kteří tvoříte obsah. V plánu je pak i možnost zamykání článků a budování vlastních skupin odběratelů prémiového obsahu. Mnoho dalších funkcí: sdílená monetizace obsahu, automatické sdílení článků v sociálních médiích, nastavení vlastních domén pro své kanály, pokročilá nastavení a vlastní šablony...

V důsledku tak vznikne systém, kde budete mít k dispozici profesionální publikační nástroje, obsah bude patřit Vám a vždy budete mít možnost své myšlenky publikovat.

  • Sdílet: