Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Válka na Ukrajině: Obří ztráty ruské armády

Ruská armáda: Velké množství zničené techniky

Doprava paliva i střeliva je pro každou armádu klíčová


V médiích se setkáváme s různými odhady a hodnocením ruských a ukrajinských ztrát. Často zmiňované jsou data uváděná Ozbrojenými silami Ukrajiny, ke kterým mnozí vojenští odborníci přistupují s určitou rezervovaností. Jak se ale ukazuje, jde o pečlivě shromažďovaná data.

Ztráty jsou sice deklarované jako odhadované, ale do těchto ztrát se počítají jen padlí ruští vojáci s ostatky. Výjimkou mají být pouze rozmetaná bojová vozidla nebo tanky, kde se automaticky započte osádka. Zajatci nebo nezvěstní se do tohoto seznamu nezapočítávají! Stejně přísný způsob započítávání ztrát se týká tanků nebo bojových vozidel pěchoty. Započteny jsou pouze zničené, nikoliv odtažená vozidla získaná ukrajinskou nebo zpětně ruskou armádou.

Pokud jsou tyto informace pravdivé, pak z posledních dat vyplývá, že ztráty padlých přes 60 tisíc na ruské straně (níže tabulka ztrát) jsou ve skutečnosti ještě vyšší a pokud budeme počítat jen střízlivý poměr 1:2 padlí/ranění (udává se i poměr 1:3 nebo 1:4), dostáváme se na počet 180 tisíc ruských vojáků vyřazených z boje, což je velikost Putinovy armády v počátku únorové invaze!

Ruské ztráty k 9.10.2022

V případě poškozené nebo zabavené techniky, která se do ztrát nezapočítává, se dostáváme k vyšším ztrátám než udávají Ozbrojené síly Ukrajiny a pro ruskou armádu mohou být v budoucnu fatální. Proto se nedivme, že již nyní slyšíme o dodávkách ruských tanků T-62 ze skladů ruské armády patřící svým vybavením spíše do historie než na moderní bojiště.

Všimněte si poměrně nenápadné kolonky vozidla a cisterny, kde ztráty dosahují ke čtyřem tisícům kusů. Doprava paliva i střeliva je pro každou armádu klíčová, pokud se ukrajinské armádě podaří alespoň zčásti eliminovat železniční (ta je klíčová) i silniční nákladní dopravu, může se ruská armáda dostat do situace podobné v průběhu 2.světové války, kdy tehdejší Rudá armáda měla velké množství tanků, ale chyběla nákladní vozidla, která by zajišťovala nutnou logistiku. Tehdy Sovětský svaz od katastrofy v logistice zachraňovaly USA kontinuálními dodávkami velkého množství nákladních vozidel, což v dnešní době Putinův režim z již pochopitelných důvodů nemůže očekávat.

Každopádně již dnes má ruská armáda velké problémy s logistikou a je pravděpodobné, že částečným poškozením (omezením propustnosti) Kerčského mostu a kontinuální likvidací skladů munice se budou problémy se zásobováním, hlavně na jižní frontě, jen zvětšovat. V extrémním případě pak mohou vést ke zhroucení celé jižní fronty.

  • Sdílet: