Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

„Rok naděje“ a optimismu podle Petra Fialy?

Vánoční projev premiéra Fialy

Z televizních obrazovek jsme se od premiéra Fialy dozvěděli, že vláda nadělila lidem pod stromeček „rok naděje“ a optimismu, protože „jsme to zvládli“. Z projevu Fialy by měl tedy každý občan usoudit, že „to nejhorší máme za sebou“ a čekají nás už jen ty světlejší zítřky, což je balzám na duši českého národa a lék na „blbou náladu“. Člověka to až zahřálo u srdíčka.


Pojďme se podívat, jaké úžasné dárky v podobě ozdravné kůry státního rozpočtu nám nachystala k Vánocům vláda pětikoalice? Jedná se o dárkový balíček tupých škrtů a zvýšení daní. Za to by se nestyděli ani správci státní kasy a královští rádci Ferenc a Lorenc z pohádky Tajemství staré bambitky. Avšak Fialova vláda nechápe, že drtivé většině lidí nevykouzlil tento dárkový balíček úsměv na tváři. Někdy se dokonce vyskytne i náchylnost k politování vlády, ale tyto sklony se obvykle rychle vypaří. Zvlášť jakmile si člověk uvědomí, že vláda sebrala českým domácnostem z jejich rodinných rozpočtů přes 150 miliard korun.

Petr Fiala /ODS/

Tzv. ozdravnou kůrou neprochází nabobtnalý byrokratický státní aparát a ti, co profitují na současných krizí, nýbrž rodiny s dětmi, studenti a důchodci. Pětigarnitura SPOLU, Piráti a STAN šetří hlavně na střední třídě a nízkopříjmových skupinách obyvatel. Za aprílový žert, který bohužel ve skutečnosti není aprílem, považuji fakt, že vládní politici si zvýšili platy v době, kdy obyčejní lidé si utahují opasky. Ministři a premiér se nemohou divit, že vládě důvěřuje pouze 17 % veřejnosti. Možná i proto pětikoalice tolik šermuje sebechválou, protože nikdo jiný ji nepochválí.

Co konkrétně obsahuje vánoční – respektive novoroční balíček vlády a jaké kroky již byly provedeny? Zrušení 75 % slev na jízdné pro studenty a seniory, snížení zákonné valorizace důchodů, zvýšení odvodů OSVČ, znovuzavedení karenční doby, zvýšení daně z nemovitostí, zrušení slevy na dani na studenta, snížení slevy na dani na manželku, zrušení školkovného, snížení podpory v nezaměstnanosti, zvýšení DPH u některých komodit, snížení platů zaměstnanců veřejné sféry, seškrtání národních dotací či prodloužení věku odchodu do důchodu a postupné snižování penzí vůči růstu průměrné mzdy.

Čeští diváci marně čekali na sebereflexi, pokoru a omluvu Fialovy vlády. Premiér naopak hýřil bezbřehým optimismem. Od původních projevů se tento lišil ve změně „nenecháme nikoho padnout“ na „nenechali jsme nikoho padnout“. Vláda prý plánuje rekordní investice do dopravní infrastruktury i do bezpečnosti státu a podle premiéra budou brzy vidět i reformy ve školství. To je obzvlášť zajímavé či spíše troufalé tvrzení vzhledem k tomu, že před pár týdny se konala největší generální stávka proti vládě za 30 let, do které se zapojilo přes 74 % škol. Co se týče investic do dopravy, tak se současná vláda chlubí cizím peřím, jelikož většinu projektů již připravila předchozí Babišova vláda.

Je opravdu na místě vyhlížet optimistické scénáře? Je přesvědčení Petra Fialy o přicházejícím roku naděje založeno na faktech? Je pohled vlády realistický, nebo pouhý marketingový tah? Je tvrzení premiéra podloženo komplexními odbornými analýzami, či se jedná jen o prosbu, aby ve společnosti trochu opadla pesimistická nálada? I přes veškeré porušené sliby, přešlapy, chyby, nekompetentnost, korupční kauzy a tragické výsledky nelze Fialově vládě upřít vytrvalé úsilí – barvit tyto negativní jevy na růžovo.

Za pozitivní bych označil, že Petr Fiala vystupoval slušně, korektně a tentokrát si odpustil výzvy nebo výchovné rady směrem k veřejnosti. Ocenil bych, kdyby to premiérovi vydrželo i nadále a nevracel se k laciným marketingovým frázím, které často zabřednou do demagogie.