Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Politici na indexu

Evropské hodnoty a jejich Atlas vlivu

...aneb se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak.


Nedávno jsem v jednom blogu psal, že názvy se mění, metody ale zůstávají. Psal jsem o tom, jak současná vláda (i minulá vláda v době covidové) pomalu a víceméně opatrně, ale jistě oprašuje metody, které používali lidé typu Gottwald, Hitler nebo Stalin. Psal jsem o tom, že starý známý pojem „třídní nepřítel“ byl nejdřív nahrazen pojmem „antivaxer“ a potom „proruský šváb“. O vyzývání k udávání spoluobčanů na práskačském webu Braňme Česko nemluvě.

Prozatím, až do konce listopadu, se termín „proruský šváb a troll“ používal k označení lidu obecného, který nemával na Václaváku ukrajinskými vlajkami a nekřičel tam: „Sláva Ukrajině!“. Jenže na konci listopadu se jistý spolek jménem Evropské hodnoty rozhodl, že si posvítí i na politiky. I zpracoval jednu analýzu nazvanou Atlas vlivu, kde vyhodnotil, jak který politik napomáhá ruským a čínským zájmům. Atlasu vlivu si povšiml i mainstream, a i Parlamentní listy.

Co si v dané analýze můžeme dozvědět? Najdeme zde seznam poslanců i členů vlády, přičemž u každý z nich je obodován podle toho, jak moc bojuje / spolupracuje proti / s Ruskem nebo Čínou. Jako příklad uvedu premiéra Petra Fialu.

Když kliknete na jeho podobiznu, jako první uvidíte jeho fotografii a vedle ní premiérův citát. Následuje pár údajů o premiérovi a stručný životopis týkající se jeho působení v politice. Dále narazíte na tabulku zobrazující, jak premiér ve vládě hlasoval. A potom je seznam kauz týkajících se premiéra, přičemž každá kauza je ohodnocena, tj. jestli se týká ruského nebo čínského vlivu a jestli se premiér vůči těmto vlivům vymezil nebo je podpořil. Mezi uvedenými kauzami najdete např. cestu vlády do Kyjeva. Na konci je premiér obodován a ohodnocen, přičemž výsledné hodnocení zní: „Systematicky bojuje proti šíření ruského vlivu; příležitostně bojuje proti šíření čínského vlivu.“

Zajímalo mě, jak v hodnocení dopadla opozice, například Tomio Okamura. Jeho výsledné hodnocení zní: „Systematicky napomáhá šíření ruského vlivu; příležitostně napomáhá šíření čínského vlivu.“ A Andrej Babiš? „Příležitostně napomáhá šíření ruského vlivu; příležitostně napomáhá šíření čínského vlivu.“

A co váleční štváči Lipavský a Černochová? Lipavský: „Systematicky bojuje proti šíření ruského vlivu; systematicky bojuje proti šíření čínského vlivu.“ Černochová: „Systematicky bojuje proti šíření ruského vlivu; zřídka bojuje proti šíření čínského vlivu.“ A vrchní cenzor Rakušan? „Systematicky bojuje proti šíření ruského vlivu; příležitostně bojuje proti šíření čínského vlivu.“ Když si celý Atlas vlivu projdete, s údivem zjistíte, že zatímco skoro všichni členové vlády a vládních stran bojují proti ruskému a čínskému vlivu, členové opozice zase ruský a čínský vliv podporují...

Čtenářům tohoto blogu doporučuji si Atlas vlivu důkladně prostudovat. Hlavně se důkladně podívejte, za co přesně byli jednotliví politici bodováni. Prostudujte si i jednotlivé kauzy. Dozvíte se „zajímavé“ informace, například že Parlamentní listy jsou (cituji): „...jedním ze nejvýznamnějších způsobů šíření proruských a pročínských narativů v České republice. (...) Dlouhodobě nejnavštěvovanějším dezinformačním webem v České republice jsou Parlamentní listy (PL) mediální skupiny Our Media, kterou kontroluje bývalý senátor Ivo Valenta. V roce 2020 se jejich návštěvnost za měsíc pohybovala přes 7 000 000 zobrazení, čímž mnohanásobně převyšovala jakýkoliv jiný dezinformační web v ČR. Jejich popularita je dána tím, že se nejedná o web, jehož redakce systematicky vytváří konspirace a dezinformace, jakým je například Aeronet, ale o platformu, na kterou může bez jakékoliv kontroly přidávat články kdokoliv, kdo si vytvoří profil. To umožňuje, spolu s nedostatečným odlišováním názorů a komentářů od jiných typů článků, šíření dezinformací, propagandy a účelové manipulace. (...) Protože si současná vláda dala za cíl ve svém programovém prohlášení efektivně postupovat proti dezinformacím a hybridním hrozbám, měla by se snažit legitimizaci Parlamentních listů maximálně omezit.“ Zajímavé, že?

Co je vlastně spolek Evropské hodnoty zač? Začnu od jejího výkonného ředitele, Jakuba Jandy. O něm je známo, že za plagiátorství dostal důtku děkana fakulty, dále víme, že je to bývalý gay pornoherec. Ve spolku Evropské hodnoty působí od roku 2010. Samotný spolek byl v roce 2016 kritizován vědci a vysokoškolskými pedagogy za to, že (cituji): „...nezřídka se odvolávají na tvrdá data sesbíraná renomovanými výzkumnými institucemi, která nicméně podrobují ideologické a účelové interpretaci. (...) Ti, kdo nesdílejí například vysvětlení Evropských hodnot týkající se asertivní ruské zahraniční politiky a mezi jejími příčinami nacházejí třeba i necitlivé kroky činěné Západem, jsou tak nezřídka označováni za agenty Kremlu nebo přinejmenším naivní oběti ruské propagandy. (...) Evropské hodnoty jsou jen jedním, byť krajním příkladem, kam až může stírání hranic ideologie a odbornosti ve veřejné debatě dojít.“

Kdo Evropské hodnoty financuje? Ve výroční zprávě za rok 2021 v sekci "Naše hospodaření za rok 2021" lze dohledat, že Evropské hodnoty dostaly od Ministerstva zahraničí USA přes zprostředkovatele DT Institute celkem 6 520 671 Kč. Od Ministerstva zahraničí ČR zase dostaly 3 376 807 Kč. A od Velvyslanectví USA v ČR 218 259 Kč. A tak dále... Z dále následujícího grafu lze vyčíst, že ministerstva zahraničí USA a ČR se podílí na příjmech Evropských hodnot ze 47 %.

Dobře, ať si Evropské hodnoty vede kdo chce, ať si píšou co chtějí a ať získávají peníze od koho chtějí, to je jejich věc a mají na to právo, které jim nechci upírat. Ale vadí mi, že se na ně jakožto důvěryhodný zdroj za covidu odkazovala Česká televize a po zveřejnění Atlasu vlivu na tento pochybný spolek pracující pro EU a vládu hrdě odkazují politici a chlubí se, jak proti Rusku a Číně bojují.

Vraťme se ale k tomu, co jsem napsal do úvodu a co zatím nemá s Evropskými hodnotami zdánlivě žádnou souvislost. Děda mi kdysi vyprávěl, že u magistrátu v našem městě za dob komunismu byl velký nápis: „Se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak!“ Je politováníhodné vidět, že toto heslo platí až dodnes, ať už je šéfem Milouš Jakeš nebo Petr Fiala. O oprašování a kopírování sovětských (a nacistických) metod současnou vládou jsem už (opakuji se) psal. Teď jsme zase udělali krok „dál“: všichni politici se dostali na tzv. index, tzn. kdo z politiků je OK a kdo kope za nepřátele. Tak se dá Atlas vlivu vyložit. Co bude následovat dál?

Za Stalina během Velké čistky se povraždilo mnoho politických vůdců Sovětského svazu, kteří do té doby byli oddanými komunisty. Stalin si jejich likvidací upevnil svou moc a odstranil tak případné konkurenty, kteří by mohli ohrozit jeho plány se Sovětským svazem. Léta 1937 a 1938 se ve výsledku zapsala do dějin SSSR jako ta nejhorší.

A my – naše vláda – Stalinův Sovětský svaz mílovými kroky doháníme. Pojmy proruský šváb (SSSR: třídní nepřítel) se používají víc než slovo mír, tito proruští švábi jsou prý organizovaní v Putinově páté koloně (SSSR: kulactvo, trockisticko-zinovjevovské teroristické centrum), zatímco my, ti dobří, bojujeme za lepší zítřky (SSSR: také lepší zítřky) v udržitelné a ekologické (SSSR: beztřídní a komunistické) společnosti. I politici jsou roztříděni na dobré a špatné, teď už pomalu chybí jenom nějaká záminka, jak s nimi zatočit (SSSR: záminka k Velkému teroru byla vražda Sergeje Kirova). A kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde...

I EU není pozadu. Papaláši z Bruselu to zase vzali z jiného konce: v Nizozemí spustili kolektivizaci – pardon: přechod na udržitelné a ekologické zemědělství, a Nejvyšší sovět SSSR – pardon: Rada Evropské unie chystá další překvapení typu Green Deal a uhlíková neutralita, jak k oněm lepším zítřkům dospějeme.

Ironicky řečeno máme se na co těšit. A tak proto oprašme starou výzvu: Lidé, bděte!

  • Sdílet: