Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Ono to funguje

jak nás ovlivnil kovid

Nasaďte si roušku nebo vás neošetříme. Slova z minulosti? Omyl.


Dva krátké obrazy.

Obraz první:

Vstupuji spolu s dcerou do čekárny lékaře - specialisty. Vybíráme si dvě z několika málo volných židliček, které na nás zbyly. "Tati viděl jsi to?" ukazuje mi dcera na dveře, na kterých visí cedulka s nápisem "Vstup pouze s respirátorem ". "Viděl" odpovídám. Kdybych neviděl, určitě by mi neuniklo, jak si každý, včetně cca 10 leté holčičky odpovědně nasadí před vstupem do ordinace respirátor. Když přijde na nás řada, zapínám si nahrávání na telefonu, abych měl důkaz o konfliktu, který může přijít. Nemýlil jsem se.

"Vezměte si prosím roušku". "Nemám." Tak si ji dojděte koupit vedle do obchodu". "Nepůjdu, nemám důvod, nemám respirační problémy, nejsem nemocný". "Tak Vás neošetříme". Na to nemáte právo" Atd, atd. Všichni to známe. Nakonec nás lékařka spolu se sestřičkou v ušmudlaném respirátoru, když viděly, že s námi nic nepořídí, vzaly na milost a doktorka dceru vyšetřila. Mezitím co nám sdělovala diagnozu si několikrát nervozně tahala za respirátor přímo v místě před ústy. Tou rukou, kterou pak psala recept na PC a pak mi ho podávala. Na to, jak málo je to hygienické, jsem ji už neměl sílu ani chuť upozornovat.

Obraz druhý:

O týden později já sám na rehabilitaci. Situace se téměř opakuje. S tím rozdílem, že cedule byla pověšena již před vstupem do čekárny. Takže se lidé ve cca 22 stupních přetopené místnosti poslušně dusili v respirátoru již od čekárny. Rehabilitační pracovnice byla trochu hysteričtější než předchozí paní doktorka a bez úspěchu argumentovala jejich vnitřním nařízením nebo ochranou ostatních. Nějak se jich ale neptala, jestli o podobnou ochranu stojí.

Co mají obě situace společné? Oba příběhy se totiž staly minulý týden. V únoru 2023. Tedy v době, kdy už ani MUDr. Válek tuto hru na Covid nehraje. Ano Ivánku, ono to funguje. Ale úplně jinak než jste si se Čtvrtníčkem představovali. Lidé co se nechali očkovat, aby cítili "Tečku" za Covidem jsou hysteričtí, ustrašení a nutí "antivaxery" které řečeno slovy exprezidenta Zemana měla nemoc dostihnout, aby je, očkované, chránili nasazením respirátoru. Myslím, že by pro své zdraví měli udělat v první řadě to, že navštíví nějakého dobrého psychologa, aby je toho panického strachu zbavil. Tedy v případě, že najdou toho, který nemá na dveřích ordinace napsáno: "Vstup pouze s respirátorem".

  • Sdílet: