Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Obere vláda v konspiraci s ČT děti nebo divadla?

Českotelevizní násilí

Nedávno proběhla médii konspirační teorie, která se prý – jak už to tak s některými bývá – chystá k realizaci jako konspirační praxe. Konspiruje zde vláda s Českou televizí. Místo zrušení anachronické daně: Kdo má televizor, zaplatí prý víc. Kdo ho nemá, zaplatí prý nově taky. Systém připomínající výpalné zvaný koncesionářské poplatky se má rozšířit i na majitele mobilu či PC. Proč ne dalekohledu? Když ho máte, můžete se třeba dívat do oken k sousedům, kde běží TV...


Nebo ještě něco směšnějšího, ať je legrace. V Německu třeba v roce 2017 musel platit tzv. „GEZ“ poplatek jeden zemědělec speciálně i za stáj s vlastním číslem domu, kde bydlely pouze krávy a neměly tam elektřinu. Přesto mu tento argument nebyl uznán (inu, co kdyby krávy sledovaly ARD nebo ZDF na mobilu?) a nejspíš tak za krávy televizi platí dodnes. Německá televize se neštítí ani viditelně nesmyslné loupežnické transakce a proto je na místě se ptát, jak důvěryhodné, kvalitní a nezávislé může být vysílání někoho takového? Platí to pro všechny podobné. Nemůžete někoho přesvědčit o tom, že šíříte pravdu, vyváženost a lásku, když saháte k neobhajitelnému násilí. Schovávat se za zákon a poslance nemá smysl, pokud jste nelobbovali za zrušení násilí, které vám plní kapsy.

Zvrácenost perverzního přerozdělování

Pojďme zpět do ČR. Fantazii se meze nekladou a každá koruna navíc pro „chudou“ ČT od „bohatnoucích“ občanů je dobrá. Je to trochu jako za dob mafie: nechceš naši ochranu? My ti dokážeme, že ji můžeš/musíš potřebovat a platit budeš tak jako tak. Co je doma, to se počítá - i v Kavčích norách.

Ono je nesmyslné platit už za vlastnictví televizoru, kde lze sledovat jiné stanice, nebo třeba vůbec žádnou. Každý nesmysl však lze překonat, je to imperativ doby. (A propos, telelidé, nepomáháte tím Putinovi? Podle mne ano. Nepřímá ko-laborace s totalitním válečným režimem, kterému lze i takto přihrávat nedejbože i příznivce, nebo minimálně argumenty. „Útočíte na sousedy a zavíráte opozici!“ - „Ale u vás zase může ČT exekucí zničit člověka jen za to, že neplatí za službu, kterou nesleduje a nechce.“ Vím, je to slabší káva, stále však hodně špatná.).

Nemafiánské řešení hodné moderní svobodné demokratické společnosti je: zakódovat si programy jako placené a podat návrh na zrušení nemravných „koncesionářských poplatků“. Alternativně: Poptávat určitý „kulturní obsah" lze i u soukromých stanic levněji než za 7 miliard korun, pokud je to nutné, není k tomu třeba platit Otesánka. Mnoho občanů v inflační krizi potřebuje ulevit od perverzního přerozdělování, které vede z chudších kapes k bohatším. Je ho bohužel už moc. ČéTé struktury nejsou jediní perverzní přerozdělovatelé, viz povolenky v kombinaci se zavíráním jaderek a české cenové elektro-kolečko přes Lipsko, viz velký solární tunel, viz zákaz spalovacích motorů. Že si Putin (a už kdysi i SSSR) pseudozelené iniciativy na Západě platil, je známá věc. Nedivil bych se, kdyby o tom ČT ani nepípla, ale nevím to. Že nebyla nestranná ani v případě covidismu a vakcinačního tunelu (10 objednaných dávek na každou hlavu v EU v začerněných smlouvách, kolikrát o tom v ČT pípli? Kolikrát pípli o připravovaném přesunu kusu suverenity do WHO? Jak často informují o připravovaných normách EU dostatečně dopředu, aby je prodiskutovali ti, které mají regulovat?). Nevím to, ale znám lidi ovlivňované především televizí, mluvím s nimi, takže tuším s vysokou mírou pravděpodobnosti.

Kdo bude obrán: děti nebo divadla?

Nejprve k tomu, koho vláda v konspiraci s ČT (bude-li schváleno) obere: děti, divadla, nebo něco jiného? Že někoho zvýšení a rozšíření televizní daně obere, to je mimo vešerou diskusi, základní ekonomie: Máte balíček peněz, a pokud vám z něho někdo pravidelně zabaví (ukradne?) část za službu, kterou nepoužíváte a nechcete, zbude vám méně na všechno ostatní.

Jíst nepřestanete, ale můžete jíst nezdravěji, abyste si odložili na poplatek pro kteroukoliv mafii. Ta má pak jak zdravotní dopad, tak i negativní dopad do veřejných zdravotních peněz. Nebo, jste-li šťastlivec a spoříte, míň uspoříte (to platí pro ty, kteří ještě dokáží uspořit). Nebo musíte škrtnout jiné výdaje. Třeba nepůjdete do divadla a divadlo zavře – kvůli potřebě ČT mít víc. Nebo si nekoupíte moje knihy (au au au... potom já nebudu mít na předplatné novin, které mohou následně skončit, což poškodí pluralitu a demokracii). Mnohovrstevných souvislostí je mnoho. Nebo nezaplatíte dětem školní výlet. Nebo nepošlete peníze na české, africké či třeba ukrajinské sirotky.

Ať už vyberete cokoliv, na čem ušetříte ve prospěch nemilované nesledované ČT, cesta peněz je jasná: z kapsy chudého ukrajinského sirotka, z kapsy divadla či novin na hraně existence, z kapsy vašich dětí, které si chtějí užít výlet se spolužáky... do kapsy bohaté televize nemorálně za něco, co vám nemůže dodat, protože to nechcete a ani na to nemáte čas.

Taky vám to připomíná loupežníka, který stojí u lesa, vy jdete náhodou okolo a on vás požádá o obsah peněženky, jinak...! A vy se ho snažíte obměkčit, že nebudete mít dost pro děti a on vás stejně obere, protože on ty peníze potřebuje víc, má v doupěti jen 7 miliard a to je málo. Ale že za ty uzmuté peníze vám předvede taneček, jaký jste ještě neviděli! Je to tedy hodný loupežník. Není moc soucitný, když nechápe důsledky. Ba ani základní morální poučku, že když někdo ode mne něco koupit nechce, tak mu to prostě nemůžu vnutit a obrat ho o peníze.

Poplatky za každou polici na knihy

Jak je zvykem v našem neosocialistickém státě, platíme za spoustu věcí, které nechceme a nepoužíváme. Jako autor knih bych si analogicky mohl vylobbovat něco podobného pro všechny autory knih, co byste tomu řekli? Každý, kdo má doma polici na knihy a *mohl by* tam mít moje knihy, aniž by si je koupil nebo je vůbec chtěl číst, například by mu je mohl někdo omylem půjčit či proti jeho vůli do knihovničky vložit (!), mohl by mi zaplatit koncesionářské poplatky z toho, že má v knihovně *možnost* umístit moje knihy? Nejen moje, všech autorů, jejichž knih se prodalo aspoň deset tisíc kusů. Dost přitažené za vlasy, že? Ale ne o moc víc než to, co Česká televize už teď má, natožpak to, co mít údajně bude (pokud budou poslanci dostatečně zlobbováni nebo zkorumpováni počtem minut na obrazovce).

Lobbing za vyšší poplatky je plný střetu zájmů: kdo bude hlasovat proti, nemusí být zván do vlivného média, a naopak. Podhoubí pro korupci zde je.

ČT umí obtěžovat násobnou žádostí o nucenou práci

Na závěr ještě moje zkušenost s vymahači ČT. Původně jsem o své zkušenosti s vymáháním poplatku za nesledované vysílání a neexistující televizor nechtěl psát, ale stalo se mi to dvakrát v průběhu méně než dvou let a k aktuálnímu tématu se to hodí. Koncem roku 2020 mi přišlo jakési vyhrožování s tím, že je třeba buď platit poplatek, nebo nahlásit nevlastnictví televizoru. Jako nevlastník jsem tedy nahlásil nevlastnictví televizoru. Přišla mi odpověď od ČT, že skutečnost je zaznamenána. Tím jsem věc považoval za vyřízenou, jenže pro ČT jaksi nebyla.

Neuplynuly ani dva roky, vyhrožování přišlo podruhé. Levá ruka v ČT neví, co dělá pravá, anebo mají právo požadovat toto hlášení (podle mne nucenou práci zdarma) opakovaně? Naštěstí jsem měl ještě nevymazaný mail od ČT, který mi potvrzoval doručení mé informace o netelevizorství naší domácnosti do ČT. Tak jsem jim ho přeposlal. Na můj dotaz, jestli mají nepořádek, nebo jak často mohou požadovat opakovaná prohlášení o nevlastnictví, jsem se konkrétní odpovědi nedočkal. Z výšin svých hor můj dotaz ignorovali. Dodnes tedy nevím, zda (podle mého názoru) nucenou práci hlášení nevlastnictví musím provádět opakovaně každý rok, měsíc, týden nebo třeba i den, když se někdo rozhodne k šikaně?

Z jejich pokřiveného pohledu to jakousi logiku má: Potenciální oběť si přece mohla každým dalším okamžikem pořídit televizor, protože představa, že někdo televizi k životu nepotřebuje, je zřejmě pro mozek šéfů a vymahačů ČT příliš náročná.

Proč nemáme televizor?

Předně nepodporuji nemorální perverzní přerozdělování zahrnující násilí. Pokud jde o zprávy - nemám čas sledovat to, co si pestřeji, nezávisleji a lépe přečtu (to nejčastěji) za polovinu času. Koneckonců jsem se čtvrtstoletí živil jako novinář, bez problémů čtu ve 20+ jazycích, proč bych měl vůbec potřebovat televizi? Pokud jde o kulturu, ani k té není TV třeba. Pokud jde o vzdělání, to už tuplem ne.

I když moje povědomí o vysílání je velmi mlhavé, přece jen čtu diskuse, kde lidé o ČT mluví. Velmi zřídka se zejména v hotelech k televizoru dostanu (bohužel ho mám v ceně ubytování). Ne ze zájmu o obsah, spíš ze zvědavosti, jak televizní programy vypadají a jestli vůbec mají nějaký nádech předstírané veřejnoprávnosti, nebo je to jen komerční televize vyfutrovaná poplatky pro napojené parazitické struktury. Nevydržím to nikdy moc dlouho a ve většině hotelů TV vůbec nezapínám. Protože mladí se dívají stále méně, je jen otázka času, než Otesánek reformám neunikne. Když už musí být televize z daní, proč nestačí 2 programy? Většina vysílání ČT podle mých náhodných sond s veřejnoprávným charakterem nemá nic společného.

Doba inflačně-dluhové krize by k odvážným řezům byla rozhodně vhodná. Ke zvyšování perverzního přerozdělování určitě doba vhodná není ani u TV, ani u elektromobilů, ani u vakcín na začerněné smlouvy, ani na trhu elektřiny, ani nikde jinde. Utahovat daňové a dotační šrouby lze jen do určité míry a výbuch ani další rozdělování společnosti si nikdo normální nepřeje.

KAREL MACHALA