Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Gabor Maté a Izrael. Psychoterapeut, dezinformátor a chcimír

Traumatizace válkou

Dějiny, které vylučují zkušenost druhého?


Premiér Petr Fiala měl včera projev. Řekl, "že nevedeme jenom souboj s teroristy, ale vedeme také boj o interpretaci těch událostí. A jsme také svědky nových vln antisemitismu ve světě, a to je něco nesmírně nebezpečného.“

Co s tím? Celosvětově známý lékař a psychoterapeut, autor několika knih, jednu interpretaci nabízí. V Kanadě mu ruší na univerzitách přednášky. Možná se začal vyjadřovat nějak "nadmíru" nekorektně a urážlivě. V některých ohledech možná podobně, jako psycholog Jordan Peterson. Nechci tyto dva pány vůbec srovnávat, ale mají blízko k duši člověka. Komentář k aktuálním událostem válečné mašinerie a terorismu stojí za pozornost. Zde dostupné v originále. Zde s českým překladem a titulky.

Hodně se mluví o civilizovaném světě. Ten se musí jednoznačně a společně postavit za své hodnoty. Když je čas války, těžko se mluví o míru. Ten, kdo chtěl v minulosti mír, byl prostě pacifista. Dnes je to "chcimír". Wikislovník nabízí oficiálně i další blízká synonyma: "mírový štváč a putinovec". Omlouvám se, že s nálepkováním operuji už v názvu této krátké zprávy. Z mé strany se jedná o ironii. O skryté povaze zla snad příště. Není cílem nějak rozvádět další myšlenky. Cílem je dnes příběh jménem Gabor Maté. Dovolil jsem si vypíchnout ještě dvě zajímavé myšlenky. Ostatní už je na vás.

„Pohneme se kupředu, nebo si prostě zopakujeme traumatizaci a tragédii z minulých desetiletí?“

"Většina lidí čerpá informace z mainstreamových médií, a ty nejsou nestranná. Tyto média mají vždy názor, který neúnavně prosazují. Nedělejte si názor podle toho, co vidíte v mainstreamových médiích. Vnímejte to, ale zvažte i jiné zdroje."

Aha, tak teď už vím, v čem je asi problém. Věřím, že existují čtenáři, kteří slova Gabora Maté nechají volně plynout. To nevadí, že dnes nejsou v módě. To nevadí, že média hlavního proudu nám je nenabízí. To nevadí, že takoví lidé jsou systematicky umlčováni. To nevadí, že vytváříme dějiny, které vylučují zkušenost druhého. Zatím máme i jiné zdroje. Zatím máme i tenhle svobodný prostor. Musíme si přece pomáhat...