Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Zakořeněné mantry systému

společnost, systém, mantry a zvyky

Dokážeme se pohnout z místa a změnit přístup? Proč je to tak těžké? A proč se to ještě nezhroutilo? Někteří se změnili a z místa pohnuli, žijí své svébytné autentické životy, protože za ně přijali zodpovědnost a také, protože se osvobodili z těch „zakořeněných manter“.


A jaké to jsou vlastně mantry? Vnímám tyto základní:

  • Vrchnost a autority se ctí, poslouchají a nezpochybňují, protože mají pravdu

  • Viděl jsem to v televizi, četl v novinách. Přece by nám nelhali, a přece by nám nechtěli ublížit

  • Je to realita, žádná iluze, žádné divadélko

Tak jsme si tu dlouho žili a zaběhaný systém (matrix) fungoval. Vždy něco fungovalo, a potom se to změnilo, kolik říší a civilizací tu bylo? Jak stoupaly k vrcholu a jak pak stagnovaly a některé upadly v zapomnění a z úpadku se nikdy nevzpamatovaly.

Pak přišel Covid. Událost, jež ovládla celý svět a doslova jím otřásla. Ne, že by nebyly rozsáhlé epidemie předtím, ale tohle přišlo v době internetové celosvětové propojenosti a zahlcenosti informacemi, které jsou zneužitelné k manipulaci a ovládání lidí strachem.

A tady se to stalo. Hodně lidí se nechalo tím strachem paralyzovat a dělalo to, co se jim řeklo. Částečně v tom hrála roli zakořeněná důvěra v média a autority, dále strach z postihu, z nejistoty, z nemoci samé a z vyčlenění z kolektivu. Když budu poslušný, nebudu mít problémy.

Ale objevila se i druhá strana mince, ti neposlušní, pochybující, tázající se. Ti, kteří všem těm oficiálním informacím neuvěřili a začali se pídit, protože najednou objevili odborníky, kteří říkali něco jiného a toto jim připadalo pravděpodobnější, protože vnímali, že zde získávají odpovědi na své otázky.

Najednou se z nich stali rebelové, kteří tak nějak vedlejším účinkem získali nedůvěru v některé autority, v některá média a už to s nimi „jelo“. Postupně získali odvahu a sílu vystoupit, spíše poodstoupit, podívat se na to z nadhledu a začít vnímat tu iluzi, divadélko, manipulaci a hypnózu. Nemohli jinak. A tito jsou již mimo hypnózu a manipulaci.

Osvobodili se z představ, že to s nimi věrchuška myslí jen dobře, že se na ni mohou (ve všem) spolehnout, že ji mohou důvěřovat. Probudili se z hypnózy, pochopili koho „systém“ upřednostňuje a vytahuje „nahoru“. Nyní už to nevidí snad jen slepí a hlavně zaslepení.

Když vidíme, jak je to vedeno, divíme se, že se to už dávno nezhroutilo. Že ten systém ještě funguje. Jak to? Je prostě robustní, máme ho zažraný a většina ho podporuje ze zvyku, a protože se bojí změny a neznámého. On vlastně funguje vládnoucí elitě navzdory, je udržovaný naší podporou a strachem. Ale pomalu a jistě se rozpadá a blíží se kolaps.

Nebo ne? Proč vlastně potřebujeme kolaps? Kdybychom přemýšleli v souvislostech, a kdyby elita byla opravdu tou přemýšlivou a inspirující elitou, kolaps bychom nepotřebovali a postupně bychom provedli očistu a nastavení jiného systému.

Jenže to si ve své většině neuvědomujeme, takže nejspíš si budeme muset tím kolapsem projít. Jak chcete bez kolapsu změnit (násobně snížit) byrokracii, finanční systém, mocenskou strukturu? Jak chcete využít technologie a nenechat se jimi zneužívat?

První krok je přestat „uctívat“ ty výše uvedené „mantry“, přestat jim věřit a zařídit se podle toho. Nasměrovat svou pozornost a energii k projektům prospěšným a nadějným, je jich už poměrně dost. Osobně se mi líbí ty, které se i snaží více spojovat, jako např. Inovace republiky a Archa21.

  • Sdílet: