Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Vláda se při zavádění daní na vaping rozhodla vařit žábu

Od příštího roku – což je vlastně za několik týdnů – budou elektronické cigarety významně zdaněny spotřební daní. Takže viditelně zdraží. Je to jeden z nejdiskutovanějších efektů vládního reformního balíčku. Bylo by jednoduché říkat, že to vláda přehání a že místo aby šetřila, vybírá peníze po drobných i od lidí, kteří díky elektronickým cigaretám chtějí přestat kouřit. Buďme ale objektivní.


Vaping je zdaněn zhruba v polovině zemí EU a chystá se plošné zdanění, laskavě nazývané „harmonizace“. To, že stát daně zavede, se dalo čekat. Problémem bylo až zásadní nepochopení toho, co e-cigarety jsou, jakou roli hrají a kolik by daň vlastně měla být. Rozumný hospodář by se podíval, kolik je daň v okolních zemích a nastavil by ji podobně. Není žádným překvapením, že k tomu samozřejmě nedošlo. Vláda vymyslela daň extrémně vysokou, nejvyšší v EU. Náplně by zdražily až trojnásobně.

Reakce expertů, prodejců i některých politiků vedly k přehodnocení. Bohužel, řešením je „vaření žáby“ – tedy postupný nárůst: extrémní daň bude nabíhat čtyři roky a už od roku 2026 budou náplně v Česku ty nejdražší v celé Unii. Vynikající nápad, těsně předtím vláda bude obhajovat mandát a čeští vapeři - deset procent dospělé populace – budou jistě velmi vděční. Uvědomují si politici, že vaper má e-cigaretu v ruce zhruba stejně často jako jiní svůj mobil? Lze čekat, že trh na konci roku 2025 zkolabuje. Stalo se to i jinde, stane se tak i v Česku. Konkurence z jiných zemí bude tak vysoká, že mnozí prodejci prostě zavřou krám – a přestěhují se na Slovensko, kde stejně již nyní působí. Tam žádná daň není. Stát přijde nejen o daň spotřební, ale i o daně a odvody stovek obchodů a desítek eshopů.

Ještě smutnější je fakt, že k tomuto rozhodnutí dospěla ta samá vláda, která si slíbila bojovat proti kouření moderními, vědecky podloženými metodami. Vládou placení experti doporučují „daňově diferenciovat“. To znamená, že kouření má být dražší a méně škodlivé alternativy levnější. Tím se kuřáci motivují, aby k nim přešli. Vláda si to slíbila v programovém prohlášení, schválila příslušné strategie, ale v praxi udělala pravý opak.

Řešení problému, do kterého se v konsolidačním spěchu vláda dostala, přitom leží na stole. Stačí přijmout stejné zdanění, jaké se chystá navrhnout Evropská komise. Je významně nižší, než které nás podle balíčku čeká. A nikdo proti němu nemůže nic namítat, když by bylo stejně na cestě. Vyndat hlavu z písku a přijmout rozumný kompromis lze hravě stihnout. Nechme se překvapit, zda se to povede.

  • Sdílet: