Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Utrpení druhého kola

Reality show přímé volby Česko hledá prezidenta

Voliči si už pro první kolo rozhodli pro jistotu dát generálku na kolo druhé, což zřejmě nejvíc nepotěšilo kandidáty Nerudovou a Baštu. Paradoxně tak ve druhém kole dojde ke střetu dvou kariérních komunistů, tedy teoreticky by k takovému střetu mohlo dojít, i pokud by bývala změna režimu nenastala.


Oba pánové své dobové počínání umně přizpůsobovali duchu doby: Andrej Babiš tak činil vždy podle predátorského principu her s nulovým součtem (já vyhrávám, ostatní prohrávají) – ať už šlo o práskání pro ("hodnou, ekonomickou") StB nebo dotační "podnikání" a nepřátelská převzetí firem. Petr Pavel tak dokázal činit spíše metodou win-win, což bylo zejména v porevolučním období ku prospěchu všech.

Každopádně ve druhém kole se střetne člověk, který prosazuje prohloubení evropské integrace, přijetí eura, dosažení uhlíkové neutrality i za cenu propadu ekonomiky, zákaz spalovacích motorů nebo redefinici manželství, s člověkem, který si to všechno přeje taky [1][2][3] a v minulosti učinil v tom směru i politické kroky [4][5], ale toho času předstírá, že je na jiné straně, protože mu to tak poradci s ohledem na jeho cílovku napověděli.

Pro eurorealistické konzervativce tak bude druhé kolo obsahově utrpením a rozhodnou vlastně jen druhotná hlediska: který kandidát je sympatičtější, v minulosti méně škodil a méně lže. A tady je samozřejmě Petr Pavel o parník vpředu, tak nezbývá než ho podpořit a popřát mu hodně štěstí, abychom se zbavili toho nejhoršího, co se tu po Listopadu zjevilo: Andreje Babiše.

  • Sdílet: