Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Proč mám radost z nového prezidenta

Argentinské volby

V pondělí 20. listopadu přišla z Argentiny skvělá zpráva. V druhém kole prezidentských voleb zvítězil pravicový kandidát Javier G. Milei, někdy označovaný za tamního Donalda Trumpa.


Se vším z jeho politických názorů nemusíme souhlasit, nicméně asi každý soudný člověk uzná, že Argentina je v tak neblahé ekonomické kondici (inflace téměř desetkrát vyšší než průměr v ČR za minulý rok – 140 procent), že bude nutná radikální terapie. Zda k nápravě povedou recepty zvoleného prezidenta, mimochodem vystudovaného ekonoma (tři vysoké školy: Universidad de Belgrano, Instituto de Desarollo Económico y Social a Universidad Torcuato Di Tella), to ukáže až čas.

Některé koncepty jsou možná méně obvyklé, ale nikoli nereálné. Například nahrazení národní měny pesa americkým dolarem. Není to ale nesmyslné, jak by se mohlo nezasvěceným čtenářům zdát. Dolarizaci má za sebou například Ecuador, kde v lednu 2000 nahradil dolar tamní měnu sucre. Také v tomto případě byla důvodem extrémní inflace. Co je podstatné: ekonomika se stabilizovala.

V jisté nadsázce lze říci, že první krok už má Argentina za sebou, protože jak její peso, tak americký dolar mají stejný symbol, svisle přeškrtnuté písmeno „S“ ($).

Ale vážně. Zatímco Mileiovy ekonomické projekty budou primárně zajímat argentinskou veřejnost, mě jako přítele Izraele zajímá jeho vztah k této zemi, potažmo k židovství. Je-li přirovnáván k Trumpovi, pak se nabízí otázka, jestli i on hodlá přesunout ambasádu svého státu do izraelského hlavního města Jeruzaléma, což byl v případě Donalda Trumpa jeden z nejvýznamnější počinů jeho prezidentství.

Odpověď na tuto otázku přinesl rozhovor, který v hotelu v Buenos Aires vedla s Mileiem tři dny před druhým kolem voleb těhotná novinářka Michelle Mendeluková Že je v požehnaném stavu, neuvádím v honbě za senzací, ale proto, že ona sama to v jedné otázce uvedla. A to v následující souvislosti:

Mendeluková: „Jsem těhotná a miminko se mi narodí koncem března. Do té doby bude nová vláda. Do jaké Argentiny přivedu své dítě?“

Milei nejprve novinářce gratuloval a pokračoval: „Pokud vyhrajeme, vaše dítě bude svědkem rekonstrukce Argentiny, bodu obratu od úpadku a cesty Argentiny, aby se opět zařadila mezi nejlepší země světa. A pokud nevyhrajeme, váš syn nebo dcera zůstane na místě, které je na nejlepší cestě stát se největším slumem na světě – a pokud se tak stane, můžete být svědkem toho, že vaše dítě emigruje.“ (Milei vyhrál, takže tato chmurná předpověď by se vyplnit neměla – LS.)

V další otázce novinářka říká: „Věříte, že Izrael a Spojené státy by mohly být nejlepšími spojenci Argentiny. Co pro vás Izrael znamená?“

Milei: „Na Izraeli nejvíce obdivuji jeho kulturu, jeho obyvatele. Vzbuzuje ve mně velký obdiv, když vidím, jak se jim daří skloubit duchovní svět se světem reálným. To vnímám jako působivé a obdivuhodné.“

Na otázku, co soudí o současné válce mezi Izraelem a Hamasem, Milei uvedl: „Zaujal jsem velmi jasný postoj.“ A vysvětlil, že když měl poslední projev v argentinském Kongresu (Milei je poslancem jeho dolní komory), nejenže odsoudil brutální činy Hamasu, ale také vyjádřil Izraeli svoji solidaritu. „Především jsem důrazně vyjádřil svou podporu legitimnímu právu Izraele na obranu,“ uvedl Milei a dodal, že inicioval v parlamentu návrh, aby argentinská vláda zařadila Hamas mezi teroristické organizace.

Mendeluková se svého hosta zeptala také na otázku velvyslanectví: „Opravdu byste přesunul ambasádu v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma?“

Milei: „Ano, samozřejmě. Je mi jedno, jestli mě kvůli tomu budou světoví lídři kritizovat. Jsem opravdu přesvědčen, že je správné to udělat.“

Novinářka také připomněla známý Churchillův výrok, že rozdíl mezi politikem a státníkem je v tom, že politik myslí na příští volby, zatímco státník myslí na příští generaci.

Na to Milei pohotově a stručně odpověděl: „No, my jsme představili program vlády na časové období 35 až 45 let.“

Javier G. Milei se ujme vlády letos 10. prosince. Jsme teprve na začátku, ale na prvním dojmu hodně záleží. Osobně mám z jeho vítězství radost, třebaže se všemi jeho názory se neztotožňuji. Co je ale podstatné: jsem si jist, že v novém argentinském prezidentovi má Izrael skvělého přítele. A přesně to v současné situaci potřebuje.

Zpracováno podle serveru The Times of Israel („Ahead of Sunday’s election, one of Argentina’s two presidential candidates talks Torah“/19. 11. 2023)

  • Sdílet: