Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Na okraj ortodoxních Velikonoc

Křesťané v Egyptě

Letos připadá Velikonoční neděle v některých pravoslavných a starobylých orientálních církvích na 5. května. Týká se to také Koptské ortodoxní církve.


Při té příležitosti zaslal egyptský prezident Sisi koptskému papeži Tawadrosu II. sváteční pozdrav [1], v němž mimo jiné znovu zdůraznil „pevnou národní jednotu a pouto bratrství a lásky mezi obyvateli Egypta – muslimy a křesťany“.

Oficiálně tato proklamace jistě platí, Koptská církev a egyptský stát mají na nejvyšší úrovni za nynějšího režimu velice dobré vztahy. Ovšem docela jinak se toto „pouto bratrství a lásky“ projevuje na úrovni „dolních 100 milionů“.

Nejnovějším smutným příkladem budiž dění, kterého jsme byli svědky v egyptské provincii Mínja (leží jižně od Káhiry). Referoval o něm irský server „Church in Chains“ [2]. Scénář je obvykle stejný: muslimští obyvatelé dané lokality útočí z nějakého důvodu na (nejen koptské) křesťany. V případech, o nichž píšu, muslimským fanatikům vadilo, že křesťané obdrželi od úřadů povolení ke stavbě svých svatostánků. Tradiční ukázka „tolerance“ věřících v Alláha.

V posledním dubnové týdnu došlo k útokům hned na dvou místech. Nejprve se 23. dubna odehrál protikřesťanský atak ve vesnici Al Fawakher (asi 250 km jižně od Káhiry), o tři dny později ve vesnici Al Koum Al Ahmar v téže provincii. Během prvního útoku byli křesťané napadeni kameny a došlo k zapálení jejich obydlí a obchodů. Muslimové své řádění, jak je dnes také obvyklé, sdíleli na sociálních sítích, přičemž videozáběry doplnili oslavnými písněmi. Vskutku bratské soužití. Řádění ukončil až příjezd policie a hasičů, jakož i zástupců provincie. Jak ale uvádím níže, bylo to poněkud se zpožděním.

DRUHÝ ÚTOK

K němu došlo po pátečních muslimských modlitbách 26. dubna ve vesnici Al Koum Al Ahmar. (Také klasika, kterou známe i odjinud. Nejprve v mešitě vzývají Alláha a pak se titíž lidé, jako mávnutím kouzelného proutku proměnění, vydají do ulic páchat zlo.) Muslimové se jali napadat domy a jiný majetek křesťanů. „Překvapená“ (k tomu viz informaci níže) policie potřebovala ke zvládnutí nepokojů posily ze sousedních města a vesnic, aby jí pomohly situaci zvládnout.

A důvod tohoto drsného projevu nepřátelství? Dvoutisícová komunita evangelikálních křesťanů obdržela oficiální povolení ke stavbě modlitebny. A to „tolerantním“ muslimům stačilo.

Server Church in Chains s trpkostí připomíná, že pronásledování křesťanů v oblasti Horního Egypta přetrvává navzdory kampani prezidenta Sisiho a tamních úřadů proti extremismu a jejich podpoře křesťanské komunity. Alláhovi extrémisté často útočí na následovníky Krista už při pouhém podezření, že chtějí postavit nebo dokonce opravit svoji církevní budovu. Muslimové totiž stále uvažují „po staru“. V Egyptě bylo po celá desetiletí téměř nemožné nebo extrémně komplikované získat povolení ke stavbě nových kostelů či opravě stávajících. Politika státu se změnila až v roce 2016 s novou legislativou týkající se církevních staveb. Uvádí se, že od té doby bylo požádáno o stavební povolení v případě 3730 kostelů a budov sloužících pro církevní účely, přičemž kladně bylo vyřízeno téměř 85 procent žádostí. A s tím se fanatičtí muslimové (kým asi naočkovaní?) zjevně odmítají smířit.

DALO SE ÚTOKŮM ZABRÁNIT?

Podle informací, které přinesl 3. května server Christian Today [3] téměř jistě ano. Z reportu lidskoprávní organizace „Egypt Initiative for Personal Rights“ (EIPR) vyplývá, že duchovní z Koptské pravoslavné církve informovali úřady čtyři dny před prvním útokem, že nepřátelství vůči křesťanům vygradovalo k bodu zlomu. Už 20. dubna zaútočili muslimové ve vesnici Al Fawakher na tři křesťanské domy Molotovovými koktejly; šlo o reakci na fámu, že v domě jednoho kopta se budou konat bohoslužby. Bohužel bezpečnostní síly nezareagovaly, ačkoli informace o napětí a sektářském podněcování v oblasti byly známy. Umírnění muslimové ve vesnici (ne všichni vyznavači Alláha jsou nenávistní fanatici) varovali své křesťanské přátele, že útok jistě přijde a arcidiecéze Mínja požádala úřady o pomoc, ale marně. Večer kolem 22:30 se objevily ve vesnici Al Fawakher davy skandující islamistická hesla a někteří jednotlivci stříleli do vzduchu. Pak začaly útoky na domy koptů; ke slovu přišly cihly a kameny, později zápalné láhve. Domy, které nebyly spáleny, fanatici vyrabovali. Fyzicky napadli také několik žen, naštěstí ne vážně.

Podobně řádili o tři dny později i ve vesnici Al Koum Al Ahmar po pátečních modlitbách. Ačkoli není známo, zda kazatelé v mešitách podněcovali k útoku, jisté je, že poté, co muslimové mešity opustili, začali se shromažďovat a skandovat protikřesťanská hesla. Početný dav procházel křesťanskou částí vesnice a kameny rozbíjel okna a dveře. Pak se přemístil na pozemek vyčleněný pro stavbu evangelikální modlitebny, kde zničil uskladněný materiál a poškodil tři automobily.

Server Christian Today k tomu dodává, že evangelikální sbor koupil pozemek pro vybudování modlitebny v roce 2000, ale povolení dostal až v minulém roce (!). Nedosti na tom, protestující muslimové i tak brání výstavbě. V Al Fawakheru ani okolních vesnicích není žádný křesťanský svatostánek; nejbližší kostel je vzdálen hodinu jízdy autem. Čtyřiceti křesťanským rodinám slouží tzv. putující kněží, kteří pořádají bohoslužebná setkání v jejich domovech. Ve vesnici Al Koum Al Ahmar mají sice koptové kostel, ale nestojí tam zadní žádná modlitebna, v níž by se mohli scházet evangelikálové.

Podle serveru Christian Today došla iniciativa EIPR k závěru, že útoky ve zmíněných vesnicích neměly být pro úřady a tamní policii žádným překvapením; nešlo o jev individuální nebo náhodný jak často slýcháme. K podobnému násilí majícímu zabránit stavbě křesťanských budov došlo už v minulosti. Jde tedy o předvídatelné události, kterým bylo možné zabránit. Stačilo, aby příslušné instituce chránily práva občanů svobodně projevovat svoji víru a účastnit se náboženských obřadů. Nikoli toto právo všemožně, zejména byrokraticky, omezovat.

Za zmínku také stojí, že navzdory dobrým vztahům mezi vedením státu a přestavenými Koptské církve se Egypt v letošním žebříčku* 50 zemí, sestavených podle míry útlaku, umístil na 38. místě. (Přehled vede KLDR, relativně nejlépe, byť nikoli ideálně, je na tom Turecko.)

* Jde o seznam organizace Open Doors [4].

[1]

https://english.ahram.org.eg/News/523076.aspx

[2]

https://www.churchinchains.ie/news-by-country/north-africa/egypt/egypt-christians-in-two-villages-attacked-over-church-building-projects/

[3]

https://www.christiantoday.com/article/attacks.on.christians.in.egypt.were.preventable.group.says/141686.htm

[4]

https://www.opendoors.org/en-US/persecution/countries/

  • Sdílet: