Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Kdy Piráti odejdou z vlády? A jsou to pořád Piráti?

Budoucnost České pirátské strany

Piráti poprvé dopluli do Poslanecké sněmovny ve volbách 2017 a postupně se jejich volební preference vyšplhaly až na 20 procent. Piráti utvořili koalici se STAN, kdy v průzkumech poráželi i hnutí ANO, aby vzápětí ve sněmovních volbách 2021 obhájili jen 4 mandáty z 22 mandátů a po tomto debaklu vstoupili do vlády Petra Fialy.


Pirátská strana výrazně uspěla v roce 2017, když se umístila na třetí příčce se ziskem 10,8 procent voličských hlasů. V kampani vsadila na razantní protikorupční étos, antisystémovost a důslednou kontrolu politiků a mocných. Piráti se vymezovali vůči tradičním stranám i Andreji Babišovi. Povolební strategie Pirátů spočívala v tom, že aspoň 1-2 volební období převezmou roli konstruktivní opozice.

Pirátský autobus 2017

Piráti se profilovali jako levicově-libertariánská, svobodomyslná a lehce-euroskeptická strana, která prosazovala referendum i o mezinárodních smlouvách. Od voleb do Europarlamentu 2019 téma referenda o EU a NATO zcela Piráti opustili a začali se profilovat jakožto levicově-liberální, zelená a pro-evropská strana. Po ohlášení vzniku předvolební koalice PIRSTAN byli „nuceni“ Piráti upozaďovat svojí image a pirátské kořeny. Pirátská strana se v rámci bloku PIRSTAN tvářila jako catch-all party, tudíž narůstalo rozhořčení protestně-naladěných voličů.

Vedení Pirátů však podceňovalo závažnost situace a dokonce umlčovalo kritiky, kteří upozorňovali na rizika spojení se STAN a ztrátu autenticity Pirátské strany. Jen pár měsíců před volbami do Poslanecké sněmovny volební preference Pirátů padaly, ale volební preference Starostů rostly. Ovšem aliance PIRSTAN jako celek klesala k 20 procent, zatímco dosud stagnují aliance SPOLU, která se pohybovala mezi 17-19 procenty, tak zaznamenala vzestupný trend. Trojkoalice SPOLU přeskočila koalici PIRSTAN a nakonec se stala i vítězem parlamentních voleb 2021 se ziskem téměř 28 procent voličských hlasů. Koalice PIRSTAN se propadla pod 16 procent podpory voličů.

Podle analýz, které zkoumají přelivy voličů, vyplývá, že sotva polovina pirátských voličů 2017 hlasovala pro PIRSTAN. Tento voličský elektorát Pirátů luxovaly ANO a Přísaha. Jestliže budeme sledovat sestupný trend od dubna 2021, tak blok PIRSTAN ztratil přes 600 tisíc obzvlášť pirátských voličů. Buď nešli volit anebo přeběhli ke SPOLU.

Důvody poklesu volební podpory Pirátské strany? Piráti zradili protestně-naladěný voličský elektorát a zaměřili se na oslovení státotvorných voličů. Přestali hájit původní pirátské myšlenky, porušili vlastní zásady či programové priority a potlačili antisystémový apel a protikorupční rétoriku. Z mladých rebelů se vyklubali nudní politici v oblecích, kteří zestárli a splynuli s etablovanými stranami. Během drastických proticovidových restrikcí a zavádění covidpasů, které rozdělovaly společnost na privilegované a diskriminované, jako by najednou Piráti zapomněli bránit občanské svobody a princip sebevlastnictví.

Od počátku jsem kritizoval předvolební spolupráci Pirátů a Starostů kvůli rozmělnění pirátské značky a uzpůsobení ideologii a politické komunikaci STAN. Piráty zdiskreditoval i mizerný politický marketing, protože naskočili na tvrdou antibabišovskou kampaň po vzoru SPOLU. Kritika Babišovy vlády byla oprávněná, ovšem z jiných úhlů pohledu či důvodů, než jak prezentovala pětikoalice SPOLU+PIRSTAN. Stejný postoj jsem měl i při rozhodnutí Pirátů, že se budou podílet na vládě Petra Fialy.

Zdá se, že vládní angažmá Piráty zatím nijak zvlášť nepoškozuje, jelikož reflektory kamer a nespokojenost veřejnosti jsou namířené především na koaliční partnery SPOLU a STAN. Otázkou však zůstává, kdy Piráti vystoupí z vlády? Vsadil bych na odchod Pirátů do opozice v době mezi evropskými a krajskými volbami 2024. Ale to vše záleží na tom, zda rekordní nepopularita Fialovy vlády nedolehne i na samotné Piráty. Dokud si Pirátská strana vyhodnotí, že vládní angažmá ji vyhovuje, tak opuštění vlády je pasé.

Dle mého názoru se Ivan Bartoš dopustil chyby, že dovedl Piráty do vlády s tradičními stranami, proti kterým Piráti do té doby hlasitě protestovali. Je to ztráta důvěryhodnosti Pirátské strany. Kdyby zůstala v opozici, tak by přetahovala zklamané voliče od vládních stran. Ti nespokojení voliči Fialovy vlády spíše nepůjdou k volbám, než aby dali hlas Babišovi nebo Okamurovi. Část voličů vládního tábora přechází k opozici ANO+SPD, ale pro většinu těchto voličů nejsou Babiš a Okamura solidní alternativa.

Piráti promarnili příležitost být silnou, seriózní a relevantní opoziční stranou, která si v příštích volbách do Poslanecké sněmovny mohla diktovat podmínky. Ale nesměla by prosazovat zelený a progresivní radikalismus. Ať už Piráti odejdou z vlády či setrvají až do hořkého konce, již dnes fakticky nehraje moc roli, protože důvody pro odchod do opozice zřejmě budou umělého rázu na bázi účelovosti a vypočítavosti. Bude legitimní pokládat otázky, proč Piráti vystupují z vlády až teď, kdy se blíží parlamentní volby 2025?