Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Je blbost trestná? A pravda?

"Opravdu zásadně zkreslující informace"

Upozornění: Text obsahuje některé pravdivé informace, které v kontextu mohou mít dezinformační charakter. Všechno ostatní je názor nebo satira.


Vláda připravuje akční plán boje proti dezinformacím. Má vzniknout nová skutková podstata trestného činu - šíření dezinformace. Nikdo zatím ale neodpověděl na základní otázku, co je dezinformace a co je názor. Našim dnešním vladařům nestačí skutkové podstaty trestných činů, kde je k naplnění takové skutkové podstaty nutno hodnotit pravdivost nebo nepravdivost. To je jim málo, jak upozorňuje Společnost pro obranu svobody projevu.

Návrh používá nebezpečný termín „opravdu zásadně zkreslující informace“, kde se při výkladu a interpretaci dají dělat velkolepá kouzla. „Opravdu zásadně zkreslující“ znamená totiž variantu, kdy se dezinformací může stát i pravdivá informace – když bude zasazena do kontextu a interpretačního rámce, odlišného od oficiálního hodnocení.

Tak si dáme školení z čtenářské gramotnosti. Je chléb škodlivý? Důležité varování všem, kteří se důvěřivě nechali nalákat ke konzumaci chleba.

Více než 98 % odsouzených zločinců jí chleba a více než 90 % násilných trestných činů je spácháno do 24 hodin po konzumaci chleba.

Batolata se mohou chlebem zadusit. Plná polovina všech dětí, které vyrůstají v domácnostech, kde se konzumuje chleba, vykazuje ve standardizovaných testech podprůměrné výsledky.

Chleba se peče při teplotě 230°C Taková teplota může zabít dospělého člověka dříve než za minutu. Chleba se dělá z těsta. Bylo dokázáno, že pouhé kilo těsta stačí k zadušení myši. Průměrný člověk sní za jeden měsíc chleba daleko více.

V 18. století, kdy se prakticky všechen chleba pekl doma, dožívali se lidé průměrně méně než 50 let; dětská úmrtnost byla nepřijatelně vysoká; mnoho žen zemřelo při porodu a banální nemoci pustošily celé národy.

Většina konzumentů chleba, je absolutně neschopna rozeznat významný vědecký údaj od nesmyslného statistického blábolu. Je blbost trestná?

V demokracii svoboda projevu znamená právo hlásat i úplně hloupé názory. Máme na to i ústavní zákon 2/1993 Sb. Ať si lidé udělají vlastní názor. T. G. Masaryk říkal, že "demokracie je diskuse". O čem budeme diskutovat, když nám zbude jediná "Tribuna" vládou subvencovaných médií?

Zakážeme pekárny a odsoudíme pekaře? A když uvážíme, že v Bruselu se konzumují spíše bagety a croissanty, není propagace chleba narativem proruské propagandy namířené proti Evropské unii?

Právník Miroslav Tejkl [https://casopisargument.cz/?p=48366] ukazuje na právní problematičnost a vágnost vládního pojetí dezinformací a boje proti nim. Podobně jako Společnost pro obranu svobody projevu si všímá, že zákon by mohl postihovat i ty, kterým nepravdivost nemohou dokázat. A to je skutečně záměr hodný totalitního režimu.

"Nespokojení lidé mohou ohrozit demokratické základy Česka, varuje Ministerstvo vnitra" podle aktualne.cz. Nespokojený občan nenaslouchající mainstreamovým médiím není nebezpečím pro demokracii, nýbrž pro tuto vládu. Už s ním nemohou manipulovat. Nespokojení občané v demokratickém státě nejsou "podvratné živly" nýbrž opozice.

  • Sdílet: