Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Wilders, černý Petr a čerti

Volby a protesty v Nizozemsku

Minulý týden byly parlamentní volby v Nizozemsku, které skončily prvním místem pro stranu PVV Geerta Wilderse.


Výsledek byl pro mnohé překvapení, ač odpovídal posledním předvolebním průzkumům. Geert Wilders je známý pro odpor k islámu a k imigraci a snahou o vystoupení z EU. Svoje tradiční témata, kterými velmi dráždí levici a mediální mainstream, před volbami lehce zmírnil zaměřením se na ekonomické problémy spojené s klimatickými opatřeními a bytovou krizi.

Radovat se z Wildersova vítězství by ovšem pro pravici bylo předčasné. Počet zvolených poslanců PVV je jenom 37 ze 150. Druhá ve volbách skončila spojená kandidátka Strany práce a Zelené levice vedená bývalým místopředsedou evropské komise pro Green Deal Fransem Timmermansem. Tyto dvě strany výrazně posílily oproti minulým volbám, kdy zažívaly propad. Timmermans mluvil ve vystoupení večer po oznámení výsledků bojovně s očividnou ambicí alespoň zkusit vytvořit protiwildersovskou koalici. Vůdkyně dosud hlavní vládnoucí strany VVD oznámila, že nechce být vzhledem k výsledku své strany součástí vlády s PVV, což ale nevylučuje případnou podporu. Po posledních volbách v roce 2021 trvalo jednání o nové vládě skoro rok, aby nakonec vznikla přesně stejná koalice, jaká vládla do té doby. Lze očekávat, že jednání se potáhnou dlouhé měsíce, budou provázena různými zvraty a není jasné, jak nakonec dopadnou. Odpor proti Wildersovi je tak velký, že on sám se premiérem spíše nestane. I pokud se PVV podaří sestavit koalici nemusí vydržet celé období. Pády vlád kvůli koaličním sporům jsou pro Nizozemsko celkem běžné. Dosavadní vláda skončila kvůli nedohodě o azylové politice. Ta před ní kvůli kvůli aféře s přídavky na péči o dítě.

Den po volbách zorganizovaly levicové strany v Amsterdamu a Utrechtu demonstrace proti PVV, prezentované jaké antifašistické demonstrace, které volně navázaly na dříve naplánované demonstrace proti Izraeli. Jako jinde v západní Evropě je židovský stát pro levici a muslimskou menšinu arcinepřítel, který páchá genocidu na Palestincích. Do nedávna probíhaly po dlouhé týdny masové protesty za klima organizované hnutím Extinction Rebellion s blokádou dálnice u Haagu, při kterých policie nasazovala vodní děla a zadržovala stovky aktivistů. Novou mikulášskou tradicí se staly každoroční demonstrace proti černému Pietovi, neboť začerňování tváře je považováno za odporný rasismus. "Sinterklaas" s doprovodem "Zwarte Pietů" tradičně přijíždí ze Španělska v polovině listopadu, ač sladkosti rozdává jako u nás v předvečer svátku 5. prosince. Proto se demonstruje v posledních dnech. O víkendu byla ovšem manifestace černých Pietů ve městě Rijswijk. Společník svatého Mikuláše a jeho vzhled je pro nemálo nepokrokově smýšlejících Holanďanů důležitou součástí kulturního dědictví.

Dojem ze všech protestů je takový, že se jich účastní lidé se stejným způsobem myšlení, s potřebou v různé míře ukázat svůj antifašismus, antirasismus, antikolonialismus, nenávist vůči vlastní kultuře, a hysterii ze zahřívání planety.

Ve srovnání s Nizozemskem je u nás prožívání těchto věcí poklidné. Ač profesor Fiala a další důležití činitelé naší vládní koalice rádi zdůrazňují, že Česká republika patří na Západ, ve sveřeposti protestů mají naši progresivisté co dohánět. Propalestinské demonstrace u nás byly umírněné bez ošklivých antiizraelských projevů. Politici mají naopak potřebu vyjadřovat s Izraelem solidaritu, což je v západní Evropě, kde je třeba brát ohled na početnou muslimskou menšinu nebo jí dokonce nadbíhat, nemyslitelné. Blokády magistrály v centru Prahy organizované stejným hnutí nemají masovou podporu, jsou bez násilností a bez přilepování se k vozovce a se zimním počasím zřejmě skončily. A dosud jsem nezaznamenal politický nesouhlas s čerty, kteří doprovázejí Mikuláše, i když jsou také černí, což by se mohlo vykládat rasisticky.

  • Sdílet: