Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Volejte exorcistu!

Zjevené pravdy, liturgie a magické myšlení

Americká administrativa se zřejmě rozhodla, že svoji koronavirovou responsi dovede až do pověstného bunkru pod Berlínem.


Dnes jsem si na webu přečetl, že FDA rozšířila „Emergency Use Authorization“ tak, že kojenci, kteří již dostali tři dávky experimentální genetické „vakcíny“ firmy Pfizer – mohou dostat dávku čtvrtou.

Nemá žádný smysl znovu a znovu snášet racionální argumenty proti očkování dětí covidovými vakcínami. Už jsme to udělali mnohokrát. Nikdy během epidemie neměly úřady (ani americké ani jiné) žádná data, ze kterých by se dala udělat risk-benefit analýza, která by vyšla ve prospěch očkování dětí. Zájemci mohou prostudovat tento a tento text, ve kterém ukazujeme, že už prvotní registrační studie byly natolik problematické, že ke schválení očkování dětí nemělo nikdy dojít.

Již dlouho sleduju, že koronavirová response se v mnoha zemích posunula zcela mimo rámec racionální diskuse, někam do světa zjevených pravd, liturgie a magického myšlení. Nic proti tomu, jen bych rád nové věřící upozornil, že je nebezpečné, pokud učiní objektem svého náboženského horlení testovatelnou hypotézu. Vzpomeňme nešťastného Šabtaje Cviho, který poté, co byla jeho hypotéza falsifikována daty, neslavně skončil v turecké šatlavě.

Co z toho plyne pro nás, kteří se v otázkách medicíny nudně a starosvětsky držíme racionálního diskursu a datové evidence? Musíme pochopit, že se zastánci nového covidového náboženství je obtížné diskutovat vědeckým jazykem. Již několik stovek let biologové a chemici nevedou diskuse s katolíky o zmrtvýchvstání a transsubstanciaci. Pochopili, že jde o odlišné domény, které hovoří odlišnými jazyky.

Jsem všema deseti pro náboženskou svobodu a rozhodně nehodlám nikomu bránit, aby uctíval covidové vakcíny či roušky a dodržoval rituální zákaz zpěvu. Koneckonců, jsou i bizarnější kulty – někdo třeba věří v ďábelskou podstatu oxidu uhličitého.

Je třeba ovšem důsledně respektovat odluku církve od státu a nedopustit, aby tyto moderní sekty jakkoliv mluvily do veřejné správy, zdravotnictví, vědy a výzkumu, školství či soudnictví.

Stran ztráty soudnosti FDA je tedy zřejmě třeba volat exorcistu, nikoliv epidemiologa.

  • Sdílet: