Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Vláda bude tvrdě potírat vládní dezinformace

SATIRICKO-FIKTIVNÍ ROZHOVOR

Novinář přichází do budovy vlády jedné malé (téměř spolkové) země za účelem pořízení rozhovoru. Šéfredaktor mu uložil, aby se ptal naprosto nezávisle, bez ohledu na možný podíl na kořisti 100 milionů ekotolarů na dodatečný dluh, který chce vláda rozdělit – možná poslušným a možná nezávislým médiím. Novinář, majitel i šéfredaktor shodně věří, že nezávislým, proto rozhovor musí být naprosto nezávislý.


NOVINÁŘ (N): Dobrý den, promiňte, že přicházím o minutu později, v důsledku klimatické změny se mi zamlžily brýle a nastoupil jsem do nesprávné solární tramvaje.

MINISTR PRO BOJ S DEZINFOMACEMI (MBD): A není to záměrná a vědomá nepravda čili dezinformace? Ptám se, protože od toho tu jsem. Náš nový zákon bude řešit i tohle.

N: Ano. Tedy ne. Záměrná ani vědomá není. Poradila mi to manželka. Oba jsme této verzi věřili ještě dřív, než se udála.

MBD: Tak to jste z obliga. Na vás je i náš zákon krátký! Nechcete mi dělat poradce?

N: Není to pokus o ovlivnění nezávislosti médií?

MBD: Ne, myslím to upřímně. Jsem MBD, nikdy nelžu ani nedezinformuji. Nejsem schopen lhát. Mám na to potvrzení od lékaře. Visí tamhle nade dveřmi zarámované.

V politice je to trochu nevýhoda, kvůli tomu mě nejdřív nechtěli dát na kandidátku. Pak je uplatila husitská neziskovka SP-HP-USP-MP-MP-BPDS („Slyš pravdu, hledej pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, mluv pravdu, braň pravdu až do smrti”). Na rozdíl od mnoha kolegů navíc musím říkat pravdu, abych vedl příkladem.

N: To zní lákavě. Vždy jsem chtěl pracovat pro někoho, kdo to s námi myslí upřímně a nikdy nelže. Jak budete vůbec zjišťovat, že je nějaká nepravda záměrně a vědomě šířená?

MBD: Podle mých důkladných nákladných výzkumů to nejde zjistit jinak než přiznáním. Dle jestřábů z Komise však údajně existuje druhá možnost: vše, co chceme, za záměrné a vědomé prohlásíme.

N: Nebylo by dezinformací, kdybyste něco záměrně a vědomě prohlásili za záměrné a vědomé, aniž byste to mohli dokázat?

MBD: Ano. Byla by to dezinformace. Proto tato možnost projde jen přes moji politickou mrtvolu. Nevysílalo by to dobré signály, jak říká šéf.

Já se vám s něčím svěřím. My nejsme zlí. Nás někdo tlačí zvenku. Podobně jako s koncem vozidel na paliva, ten jsme taky museli odkývat, i když víme, že je to v roce 2035 nesmysl. Ministryně obrany dokonce namítala, že si nedovede představit solární e-tanky ani vojenská elektroauta v bitvě. Nepomohlo to. Strana globálního megakorporátu to chce za každou cenu. Když neposlechneme, nebudou mít vaše děti co jíst a vy čím topit. To chcete?

N: Ne, ale nechci ani cenzuru. Nebyla by nějaká jiná cesta?

MBD: Ano, může však jít bohužel o dezinformaci. Vidíme prý do vědomí lidí. Moc tomu nevěřím, ale říkal to někdo od Schwaba. Prý už nemáme svobodnou vůli. Svoboda je poznaná nutnost, tvrdili po Spinozovi s oblibou marxisté-leninisté v totalitním režimu, a teď je to tady zase.

Ve vládě a při jednání na Unii se mi zdá, že tomu tak se svobodnou vůlí je. Vždy všechno projde, i když je nás tam 27 a přesto hlasování i o nejškodlivějších regulacích dopadá 27 ku 0 ve prospěch sebevětší eurokoniny. Dokonce i Orbán hlasuje pro, i když je proti, jen někdy to poplete a hlasuje proti, i když je pro. Na něho mají složky v Bruselu i Moskvě, na nás jsou aspoň v Moskvě krátcí. To byl jen nejapný vtip, ne pokus o dezinformaci, všechno je samozřejmě daleko složitější.

N: Říkáte někdo od švába... jako od brouka? Aha, promiňte, to bude asi ten vlivný nikým nezvolený organizátor elit lidstva s předky z germánského kmene Švábů čili Svébů, že?

MBD: Já jsem to jméno říkal německy. Ale obraťme list, to je nebezpečné téma. Je to pro mne skoro tak nebezpečné jako pro ruského ministra, když řekne Putinovi, že vede dobyvačnou válku.

N: Takže s tou záměrností a vědomostí to máte vachrlaté. Bez dezinformujícího výkladu dezinformování nikomu nepřišijete.

MBD: Přesně tak. A protože jsem MBD, takový výklad není možný. Jedině, že by se nám dotyčný dobrovolně přiznal, v což nelze doufat.

N: Které dezinformace jsou doopravdy nebezpečné?

MBD: Zajímavá otázka. Nikdo se všemi pěti pohromadě asi nevěří, že Ukrajina napadla Rusko, takže o tohle zase tak moc nejde. Řekl bych tedy spíš takové dezinformace, které se dotknou milionů. Třeba řeknete něco, o čem víte, že to není podložené řádnými studiemi, a miliony lidí si něco nechají píchnout a některým to ublíží, protože to nemá dotestovanou bezpečnost. Ty jsou nejhorší. Ale to bych neměl říkat, šéf nebude rád. Jenže já mám potvrzení, že neumím lhát.

N: Aha. Vzpomínám si, jak jednou říkal ministr zdravotnictví za ANO, že když si dáte genovou vakcínu, tak covid nedostanete, nemůžete ho šířit, vůbec neonemocníte, nedostanete se na JIP a nemůžete na něj zemřít.

MBD: Ano, to bohužel mohly být dezinformace ministra, nebo nevědomé nepravdy. I ministr je jen člověk a může být přepracovaný a mluvit z cesty.

N: A měly by se takové dezinformace potírat? Bude zákon pamatovat i na tyto případy?

MBD: Teď jste mě dostal trochu do úzkých. Ano, tyto dezinformace je třeba potírat. Jeho premiér taky říkal, že nezavede vakcinační pasy, že nebude povinné očkování a že jsou to dezinformace. A pak se ukázalo, že dezinformací mohlo být jeho tvrzení o dezinformacích. Orientujete se v tom ještě?

Ale možná to taky myslel upřímně a pak upřímně změnil názor. Co slíbíte, už neplatí, a co popřete, už platí. S tím se dobře kandiduje na prezidenta.

N: Abychom netepali jen bývalou vládu: Vy jste taky říkali, že budeme jako předsednická země Unie tlačit na zrušení nebo minimálně omezení povolenek na uhlík, a pak jste prohlašovali za úspěch, že jste je naopak zpřísnili či rozšířili. To byla dezinformace, omyl, nebo změna názoru?

MBD: Hmm. Využívám svého práva neodpovídat.

N: Ale když ministr či premiér něco řekne, a potom dělá opak... Hodně lidí se na to spolehne. Nemá to větší negativní dopad, než když Pepek Vyskoč z Putimi šíří nepravdy řetězovými e-maily? Nebylo by třeba dělat něco s podstatně vlivnějšími dezinformacemi vlády, pokud jsou vědomé a záměrné?

Když třeba na základě nepravdivého výroku chronicky nemocní očkovaní chodili bezstarostně mezi kašlající a nakazili se, nebo když pokašlávající očkovaní mezi zdravými šířili covid, protože věřili ministrovi. To je přece dezinformační bomba, ne?

MBD: Ministr má bezesporu odpovědnost za šíření nepravdivé informace. A jsme zase tam, kde jsme už byli. Nikomu záměr nedokážeme, dokud se nepřizná sám.

N: Ano. Ale neměly by jít vlády občanům příkladem? Třeba omezit se nejprve na potírání dezinformací, které vycházejí od vlád? Mluvil jste přece o vedení příkladem. Aby to nebylo jako v Orwellově románu Farma zvířat, že jsou si v dezinfo všichni rovni, ale někteří jsou si rovnější.

MBD: Měli bychom si tedy nejdřív udělat pořádek ve vládních dezinformacích, padni komu padni.

N: Kdybych tedy měl být vaším poradcem: Udělejme vládní návrh zákona proti vládním dezinformacím. Důvodová zpráva: Jsou nebezpečnější, protože jim věří víc lidí než řetězovému mailu Pepka Vyskoče.

MBD: Dobrý nápad. Integrita a poctivost mi velí takový návrh podat, abychom si záměr potírat dezinformace vyzkoušeli nejdřív na vlastní kůži. Všichni politici by se snažili říkat pravdu. To by byla krásná společnost, že? Musíme však zohlednit, že dezinformace je jen záměrné a vědomé šíření nepravdy.

Už to mám. Zákon navrhnu tak, aby se vlk nažral, ale koza zůstala celá: „Když se politik výslovně přizná, že dezinformoval záměrně a vědomě...”. Jinak nemůže být souzen za dezinformace ani označován za dezinformátora.

Kolegům se uleví, protože se nikdy nepřiznají, a v Bruselu získáme dotační úplatky za to, že jsme něco přijali. Než jim to Jourová přeloží, uplyne spousta času a my budeme mít do voleb klid. Děkuji, přivedl jste mě na spásnou myšlenku. Ošvejkujeme to v zájmu ochrany Ústavy, suverenity, demokracie, svobody a integrity. A moje nabídka platí.

KAREL MACHALA

  • Sdílet: