Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Takhle funguje digitalizace? Novinka: Placené formuláře daňového přiznání xlsx

Kartel finančních a ekonomických portálů

Kartel státní správy a ekonomických portálů na webu. Zaplaťte si za možnost stáhnout si interaktivní daňový formulář. Kupte rychle, je to ve slevě.


Jsem zákonů dbalý daňový poplatník. Prakticky od počátků internetu podávám daňové přiznání prostřednictvím interaktivního formuláře, který mi ukáže, která políčka mám vyplnit, a po vložení příslušných dat vše spočítá. Formuláře ke stažení nabízely iDnes, Finance, Peníze, Měšec a další. Všechny fungovaly správně, v prvních letech jsem si jejich výsledky ještě přepočítávala ručně. Vytištěný formulář jsem odnesla na příslušný finanční úřad. Jak jednoduché.

I letos jsem si chtěla stáhnou formulář daňového přiznání (DAP) k příjmům fyzických osob za rok 2023. Dlouhý článek na iDnes místo formuláře nabízí vysvětlení, proč formulář ke stažení nedává. Prý máme podat DAP elektronicky. Ne. Nepodám. Stačilo mi loňské vyhrožování, že kdo se jednou přihlásí státním úřadům elektronickou (bankovní) identitou, tomu stát povinně zřídí datovou schránku. I když od tohoto záměru stát loni ustoupil, nevěřím mu, že pokus nezopakuje. Odmítám datovou schránku s fikcí doručení, s omezenou dobou uschování, omezenou kapacitou dokumentů a s technickou dokonalostí České pošty na úrovni operačního systému DOS. Navíc každé rozšíření datové schránky, toho emailu na úrovni roku 1998, je placené.

Zpět k daním a formulářům. Pozor: letos je na všech finančních a ekonomických webech stažení formuláře placené. Kartel těchto finančních a ekonomických portálů vám stažení nabídne dokonce ve slevě; z přeškrtnutých 249 Kč na pouhých 199 Kč, zvýhodněná cena do 15. 3. 2024. No, nekup to! Daňový poplatník děkuje státu, který sliboval digitalizaci služeb, že si za digitalizaci, která dříve běžně fungovala, může nyní připlatit.

Screen shot - stažení DAP FO
Screen shot - stažení DAP FO · Foto: vlastní

Kdo využíval tuto jednoduchou pomoc formuláře DAP? Podnikatelé asi ne, ti mají svého účetního. Ale DAP fyzických osob podávají i zaměstnanci, kteří mají souběh více zaměstnání, přivýdělek mimo hlavní pracovní poměr, ať už z nutnosti, nebo z činnosti, která je pro ně koníčkem. Dále lidé, kteří mají vedlejší příjem z pronájmu nebo autorských práv, studenti a důchodci, kterým se vyplatí podat DAP, aby po započítání odečitatelné položky na poplatníka získali zpět srážkovou daň z DPP v řádu několika tisícikorun.

Tahle vláda loni naštvala důchodce, invalidy a sirotky, letos si pohrává s nervy rodičů budoucích středoškoláků a teď zvedla prostředníček na své daňové poplatníky, kteří ji živí. Opravdu si vláda myslí, že to vykompenzuje korespondenčními hlasy voličů ze zahraničí, i kdyby ji volili všichni nebožtíci emigranti od 19. století do současnosti?