Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Tak nějak „natajňačku“ a bez jakýchkoliv předchozích informací dnes vláda schválila nákup 24 letounů Lockheed F-35 Lightning!

Letounů, které ani po 22-letém vývoji neprošly konečnými testy, které mají potvrdit jejich tvrzené schopnosti a vlastnosti. Letounů, které dle průběžných zpráv amerických vládních institucí jako GAO nebo Congressional Budget Office, stále vykazují více než 800 technických problémů, závad a nedostatků, z nichž některé, jako třeba přehřívání a nedostatečný výkon motorů F135, či problémy s řídícím softwarem, jsou zcela zásadní. Letounů, jejichž míra provozuschopnosti se aktuálně pohybuje kolem 42%, tedy pouze 4 z 10 letounů na stojánce jsou schopny plnit všechny bojové mise, které mají „v popisu práce“.

Hojně používaný argument ve prospěch pořízení těchto strojů, tedy, že řada jiných států včetně členských zemí NATO si je již pořídila, má asi takovou relevanci, jako argumenty z nedávné doby covidové o tom, že o bezpečnosti a účinnosti vakcín proti covidu-19 přece svědčí mimo jiné i to, že je pořídily i další státy! O tom, co postupně kolem covidových vakcín vychází na světlo, se netřeba podrobněji zmiňovat.

Ódy na technologickou vyspělost tohoto letounu, které sborově pěli zástupci Armády ČR, většina politiků napříč politickým spektrem a řada vojenských expertů, zcela postrádají zejména dva zásadní argumenty: za prvé, jak bude zaručeno využívání potenciálů letounů F-35, když schopnosti a vlastnosti stávajících Gripenů byly, dle vyjádření bývalého velitele letectva genmjr.Mikulenky, tedy člověka nadmíru povolaného, využívány ani ne z poloviny? Za druhé, jaké je vlastně poslání a úkoly Vzdušných sil AČR a proč pouze a jenom F-35 jsou schopny tyto úkoly pokrýt?

Nikdo z AČR ani z Ministerstva obrany se neobtěžoval veřejnosti srozumitelně a věcně tyto a další klíčové otázky kolem F-35 objasnit. Téměř všechno kolem F-35 je - s vyjímkou nedávno odtajněných prvních čtyř stran dokumentu „Podoba taktického letectva AČR po roce 2027“, které ovšem neobsahují nic zásadního - v režimu utajení.

Natož otevřeně a transparentně uvést finanční souvislosti celé transakce, kterou nebude hradit ze svých kapes vláda, tedy jednotlivá ministři, ale daňoví poplatnící. Namátkou - jaká je celková pořizovací cena včetně všech ostatních souvisejících dodávek (munice, náhradní díly, technická pomoc, vyškolení personálu), kolik bude stát úprava infrastruktury, tedy základny v Čáslavi, jaké budou celkové náklady za celou dobu uváděného životního cyklu letounů, tedy do r. 2069, jak bude financován nákup a provoz letounů apod.? To, že se dnes ministryně Černochová uvolila některé údaje zveřejnit, na dosavadním tristním způsobu komunikace vlády a ministerstva obrany s veřejností nic nemění.

Nemluvě o řadě dalších důležitých souvislostí, jako např. jak se bude postupovat pokud letoun nesplní, nebo splní pouze částečně, závěrečné testy a zkoušky, co vše zahrnuje úvodní 10-letý cyklus, který má být údajně v pořizovací ceně letounů? Ministrům, kteří pro tento monstrózní projekt dnes zvedli ruce, bylo očividně fuk doporučení Nejvyššího kontrolního úřadu, obsažené ve výroční zprávě NKÚ za r. 2022: „Aktuální navyšování výdajů na obranu musí odpovídat ekonomickým možnostem státu a schopnostem MO účelně, efektivně a hospodárně využít vyčleněné peněžní prostředky. Tato kritéria platí i pro v poslední době velmi často využívaný způsob realizace finančně významných strategických akvizic, kdy MO uzavřelo bez soutěže smlouvy s vybranými zahraničními vládami, resp.konkrétními výrobci“.

Za situace, kdy státní rozpočet vykazuje obří deficit, kdy rostou výdaje na obsluhu státního dluhu v podobě sumy úroků, které musí ČR každoročně platit věřitelům, kdy se osekávají výdaje na zdravotnictví, sociální služby, starobní důchody, dramaticky narostly ceny energií, propisujících se do veškerého zboží a služeb, se nakoupí nevyzkoušený a extrémně drahý zbrojní systém, který prý začneme splácet od příštího roku, ale první letouny (snad) dostaneme až za 8 až 12 let přičemž zatím nevíme, zda skutečně prokáží tvrzené schopnosti a vlastnosti. Opravdu si takhle ministři, kteří hlasovali pro nákup, představují svědomitý výkon své funkce jak jim ukládá Ústava ČR?

Spousta otázek, žádné odpovědi. Je načase abychom odpovědi začali vyžadovat! Daňoví poplatníci mají právo vědět kolik a za co budou platit. Závěrem – klobouk dolů před odborným odhadem genmjr. Mikulenky, který v rozhovoru pro iDNES.cz 28.8. uvedl, že F-35 nás může vyjít za celou dobu životního cyklu (do r. 2069) na zhruba 400 mld. Kč. To, že trefil "do černého", potvrzuje i dnešní vyjádření ministryně Černochové.

  • Sdílet: