Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Střípky občanského fóra u Vltavy

Inovace Republiky


Synergie moci a autority

Nejdříve jsme byli svědky hloupého ujišťování, že nás se to netýká a vláda má „věci pod kontrolou“. Jelo se jako obvykle rétorické cvičení. To rychle vystřídala politická panika, šrumec a strach. Hned potom se ukázala příležitost a začalo se tvrdě manipulovat – tak jednoduché to je. Univerzálnost této skupinové poruchy se samozřejmě netýkala jen ČR. Vláda může stále děkovat netopýrům a jejich spolupráci s vědci. V případě, že by se rozšířil „nějaký mor“, jak to řekl v jedné z debat předseda ČLK, naše politické elity by se zhroutily do 24hodin. Snad by to „24 hodin poté“ zachránila naše armáda. Velmi dobře to popsala doktorka H. Zelená v úvodu setkání (4h:08min-4h:19min). Jenže kombinace příležitosti v synergii s mocí a autoritou může být toxická. Přesně to se stalo. Byznys. Děcka na posledním místě.

Dezinformace

Kritické myšlení není v rozporu se spiritualitou. Jsou vědci, kteří věří v Boha a vědě to kupodivu nevadí. Problematiku „dezinformace“ vnímám po setkání IR jako druhořadou. Proč? Každý člověk, který se v základu podívá na vývoj posledního období vidí „dezinformační proměnu“. Takže si tady z nudy můžeme nadále přehazovat horký brambor, nebo se začít konečně zabývat tím, co je skutečně důležité. Z mého pohledu to znamená, jestli si vybereme cestu objevování a zodpovědnosti sami k sobě, nebo budeme dokola mrzačit děti a dusit je politickým mýtem o řádu a poslušnosti. Tato volba je na každém z nás. My všichni dohromady máme tento svět přechodně na starosti – to přechodně bych zdůraznil. Jaký svět chceme? To je aktuální téma.

Krizové šílenství

Kritické to začne být v momentě, kdy nesmíte do parku bez respirátoru pod pokutou „10.000 zlatých“. Takhle začíná krizové řízení šílenství. Červená, žlutá, zákaz… všichni a povinně. Ve jménu nejvyššího společenského dobra! Přesto nás tady vládní experti fackovali „epidemiologickou filozofizací etiky“ společenské soudržnosti davu. Rozumíte? Racionalita se ztratila. O to víc bylo vše mediálně označováno jako racionalita. Citlivost a ochota vnímat „spodní proudy“ nulová. Strojové myšlení. Život v hlavě. V těle ani náhodou. Zdraví v rukou státu. Vládní magisterium bylo psychicky přesně tak plošné, jako jejich výchovná opatření. Matematika, číslo R, exponenciála a statistika překročila ve své velkoleposti jazyk většiny obyvatel. Pak potřebujete „markeťáky“ a tvrdě přiškrtit oponenty. Fascinace příležitostí vládnout, řídit, kontrolovat, děsit, vyhrožovat, umlčovat a vydělávat se zalíbila. To je psychologický problém. Píši o něm dlouhodobě a opakovaně. Měl by být reflektován. Duch médií implodoval. Tleskal sám sobě jako na lodi bláznů. Mediální porucha reality. Show pro konzumenty.

Spodní proudy

Zmatení ve tvářích městských policistů buzerovat lidi, co si šli zaběhat bylo značné. Díky také klukům od státních, když jsme se s kamarádem (s Radegastem v ruce) v prázdném městě „procházeli po zákazu vycházení“. Reflektory zaparkované „oktávky“ byly tak silné, že nás v té záři opakovaně „neviděli“. Takové opatření mělo aspoň smysl. Nemohlo tak dojít k vzájemné nákaze.

Děkuji tedy všem spodním proudům, které v nás udržují lidskost. Dokonce i bez výchovných opatření a edukační činnosti o dezinformacích. Účastnit se jízdy na spodních proudech ale není plošná povinnost. To by mohlo „faktčekry“ a samozvané držitele pravd trochu uklidnit. Příště dorazte, prohodíme pár slov. Já si prostě užívám energii osobních setkání dlouho do noci. To u Vltavy pod oblouky Karlova mostu bylo překrásné. Všem řečníkům a účastníkům děkuji a těším se na další...