Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Špatná novinařina z Aktuálně.cz

Dezinformace, covid, Václav Klaus, Aktuálně.cz

Text ANNA DOHNALOVÁ, JIŘÍ KROPÁČEK: Lži o covidu, válce či vládě. Toto jsou nejvýraznější tváře české dezinformační scény, Aktuálně.cz 11. 5. 2023, považuji za příklad špatné novinařiny. Při jeho čtení jsem si vzpomněl na články v předlistopadovém totalitním tisku pracující s pokroucenými, neúplnými informacemi.


Text uvádí obsah i zdroj větou: „Analytici z organizace Evropské hodnoty vybrali nejvýraznější tváře české dezinformační scény, které byly za poslední dva roky nejvíce vidět.“. Mezi tyto nejvýraznější tváře údajné dezinformační scény článek řadí prezidenta Václava Klause a to pro jeho boj za svobodu a kritiku vlády v době covidismu.

Dohnalová a Kropáček uvádí vůči Václavu Klausovi: „Nesouhlasil s vládními opatřeními během pandemie covidu-19.“. To je sám o sobě pravdivý výrok, ale jak souvisí s dezinformací? Vyjadřovat nesouhlas s vládou je v demokratickém právním státě normální a legální a to i veřejně. Vůbec není uvedeno, že mnoho opatření vlády i Ministerstva zdravotnicí zrušil Nejvyšší správní soud, ale také Ústavní soud, jako protiprávních. Některé byly vyloženě hloupé jako například stanovení povinnosti, že člověk musel mít původně roušku, i když šel sám po lese, nebo ji museli mít manželé v autě, byť v posteli ne. Směšné bylo, že policie vymáhala roušku na nudapláži. Co je dezinformačního na tom, kritizovat hloupé a protiprávní mocenské akty vlády?

Další výrok vůči Václavu Klausovi v článku je: „Na veřejnosti se objevoval bez povinné roušky, za což dostal pokutu.“. Vůbec však není uvedena veřejně známá informace, že tuto pokutu jako nezákonnou zrušil Městský soud v Praze rozsudkem z 26. 10. 2022, 17 Ad 7/2021-47, protože již dříve prohlásil za nezákonné opatření Ministerstva zdravotnictví, které povinnost zarouškování v říjnu 2020 ukládalo. Co je dezinformačního na tom, že člověk bojuje za svá práva proti svévoli státní moci a úspěšně svůj boj vyhraje u soudu?

Dohnalová a Kropáček napsali: „…vystoupil v internetové televizi XTV, kterou Evropské hodnoty označují za dezinformační“, aniž by uvedli jediní příklad nějakého údajně dezinformačního výroku Václava Klause v televizi XTV. V článku je uváděn i dopis Václava Klause tehdejšímu ministru zdravotnictví Janu Blatnému z prosince 2020, kde se bránil spojování s dezinformacemi. Ano tomu ministrovi, který se proslavil lživým výrokem v Senátu v březnu 2021: „Kdo má ukončenou vakcinaci, neonemocní a nikoho dalšího nenakazí.“. I když není jasné, co lze vše podřadit pod pojmem dezinformace, tuto ministrovu lež tam řadím. Ovšem myslíte, že Dohnalová s Kropáčkem v článku o dezinformacích a covidu tento výrok zmínili? Kdepak. Tajuplné mlčení.

Aktuálně.cz je vnímám jako antibabišovské médium. Překvapilo mne, že neuvádí a nekritizuje dezinformaci ministra druhé vlády Andreje Babiše či mlčí o postoji předchozího ministra zdravotnictví Petra Arenbergera, který při vydání prvního nezákonného a neústavního mimořádného opatření připustil, že opatření je nezákonné, ale počítá s tím, že soud jej zruší až za určitou dobu a to mu stačí. Jak si vysvětlit tuto náhlou snahu nekritizovat zneužívání moci a její protiprávní výkon druhou vládou Andreje Babiše?

Nesouvisí to s tím, že část médií dostala placenou reklamu na covidové vakcíny, které za miliardy korun náš stát zaplatil, a nyní je jako zbytečné likviduje? Nesouvisí to s obrovskými penězi, které farmaceutické koncerny platí za reklamu? Nemám důkazy. Když jsem žádal o vyšetřování našich i bruselských politiků a úředníků za nákup zbytečných covidových vakcín a způsobení škody státu v rozsahu miliard, tak to Národní centrála proti organizovanému zločinu odložila za souhlasu Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Ať si každý udělá názor, zda Dohnalová a Kropáček napsali kvalitní či špatný text. Hodnotím jej jako špatný a jako důvod, proč lidé řadě novinářů nedůvěřují.