Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Sedmý a nejspíše poslední příspěvek na Blogosvět

Aneb nepodporuji Izrael

Sedmička je prý magické číslo. Tak proč neskončit zrovna u tohoto čísla.


Na rozdíl od předchozích článků píšu bez jakékoliv přípravy. Jak mi zobák narost. Nebo spíše jak mi narostly pazoury, kterými datluji do kláves.

Jak se píše v tématu článku. Nepodporuji Izrael. Na tomto webu nejspíše nepopulární názor.

Podle současného "narativu" (už mám tohoto slova plné zuby) to ze mě tedy dělá co? Už to ani nespočítám. Antisemitu, nacistu, milovníka muslimů, teroristu...prostě podobné škatulkování jako u odpůrců vlády, tedy dezolátů, dezinformátorů, švábů atd., však to znáte.

Přitom nepovažuji ani za dezoláta, ani za švába, ani za nacistu, ani za milovníka muslimů.

Rozhodně nejsem obhájce islámu. Přesto jsem se v poslední době účastnil většiny demonstrací na podporu Palestiny. A jakou to má spojitost? Právě že žádnou. Na těchto demonstracích nikdo veřejně nevelebí islám, nikdo nevelebí Hamás, a ač už je zima a někdo by se mohl lehce opásat C4 nebo dynamitem, silně pochybuji, že takové překvápko pod bundou nějaký demonstrant schovává.

Takže proč tam hlavně chodím? Je to zcela prosté. Ač jsem byl většinu života značný cynik, nezvládám to, jakým způsobem a rychlostí dochází ke ztrátám na životech palestinských civilistů, a to hlavně dětí (jasně, ohraná písnička).Ne, to byla špatná formulace. Nezvládám to, ŽE VŮBEC k něčemu takovému dochází a že to majorita české společnosti obhajuje. Včetně snad všech stran napříč politickým spektrem. Dospěl jsem během pár dnů k tomu, že už nemohu jít s čistým svědomím k volbám. Od Trikolory, kterou bych možná se zaskřípěním zubů i přes jejich koalici s SPD volil jsem se dozvěděl, že vlastně nic jako palestinský stát neexistuje ani neexistovalo. Od Svobodných, které volím poslední léta, jsem si zase přečetl vyjádření (bylo vydáno tuším 10. 10.), že Izrael má právo se bránit jakýmikoliv prostředky a jakýmkoliv způsobem (píšu zpaměti, nebude to přesná formulace, ale jak jsem avizoval, článek je záměrně bez přípravy). A já se ptám:

opravdu? Opravdu je v pořádku, aby se kdokoliv, ať jednotlivec, či stát, mohl automaticky bránit, jak se mu zlíbí? Jistě že není. U jednotlivce rozhodně ne. Máme právo na obranu, ale pouze do té míry, abychom odvrátili hrozící nebezpečí. Osobní obrana může být silnější než útok, ale nesmí být zcela nepřiměřená. Čili je v pořádku útočníkovi třeba prostřelit nohu, ale tím to končí. Pokud toto přirovnání vztáhnu k tomu, co teď činí Izrael, tak po prostřelení nohy dále útočník přišel o ruku, byl značně pokopán, a nakonec v bolestech vykrvácel. A jako bonus mu vyvraždili tři čtvrtiny rodiny. Jakýmikoliv prostředky.

Kdysi by mi hlava některé věci nebrala, a v absurdnu, ve kterém poslední léta žijeme, se už ani nedivím tomu, že národ, který si prošel holocaustem, teď páchá genocidu. S naší garniturou se ani nedivím tomu, že národ, který žil v protektorátu, teď podporuje stát, který z pásma Gazy udělal také protektorát. Ani se nedivím tomu, že si pokojné demonstrace fotí policisté v civilu a že křivák Rakušan (nevidím zde porušení etického kodexu, křivák je čuprová kožená bunda, kterou by chtěl každý) z demonstrantů dělá teroristy. Asi by se příští demonstrace měla zorganizovat přes šifrovaný telefon.

Po skoro dvou měsících od eskalace konfliktu trvajícího velmi dlouhá desetiletí asi ničí názor nezměním. Ale pokud se alespoň jeden člověk zamyslí nad tím, jestli je zase vše tak černobílé, jak nám předkládají naši politici a média, a nejlépe změní stranu, budu vědět, že tato noticka měla smysl. Zkuste se namyslet nad tím, co byste dělali, kdyby vaše nevinné dítě zastřelili na ulici, nebo ho raketou pohřbili pod troskami. Obhajovali byste útočníka tím, že to přeci může, protože jeho lid v minulosti trpěl? Trpíme skoro všichni. Národy i jednotlivci. Ale nikomu z nás to nedává právo se chovat tak, jak se teď chová Izrael.

A na konec ještě jednou: v tomto článku není nic antisemitistického. Nemám nic proti pravověrným židům. Když už něco, článek je antisiniostický.

Ještě avizuji, že případným debatám nebo nenávistným komentářům se nebudu věnovat. Pokud si se mnou budete chtít popovídat, ať v dobrém, nebo ve zlém, můžete si mě odchytit na další propalestinské akci. Jako už poněkolikáté ponesu zapálenou svíčku za všechny zmařené nevinné životy.

  • Sdílet: