Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Reakce na článek Filipa Příkopy

Svoboda na blogu

Jde o text „Sedmý a nejspíše poslední příspěvek na Blogosvět“ ze dne 1. prosince 2023.


Vážený pane Příkopo, jako člověk z opačného pólu názorového spektra bych Vám chtěl nejprve poděkovat za upřímné vyjádření, kterého si vážím. A protože je prakticky vyloučeno, že bychom se my dva setkali na nějaké propalestinské akci, sdělím několik poznámek k Vašemu článku zde.

1) Píšete: „Nepodporuji Izrael. Na tomto webu nejspíše nepopulární názor.“ Omyl, domnívám se. Nikdo Vás nenutí Izrael podporovat; tento blogerský prostor je, jak jsem poznal za své krátké působení zde, natolik svobodný, že můžete svobodně Izrael nepodporovat. A my, kdo Izrael podporujeme, s Vámi můžeme svobodně diskutovat.

2) K civilním obětem v Pásmu Gazy – a zdůrazňuji, že hovořím pouze za sebe. Nemám z nich žádnou radost, ale jako v každé válce, jde o oběti nezamýšlené, kterým se bohužel nelze vyhnout, pakliže se válka (zde proti teroru) odehrává v městské zástavbě a ne na otevřeném bitevním poli, kde proti sobě stojí pouze dvě armády a prakticky žádní civilisté. V Pásmu Gazy je situace navíc komplikovaná tím, že agresor (teroristické hnutí Hamas, které v Pásmu vládne) používá vlastní obyvatelstvo jako lidské štíty a operuje v civilních objektech (nemocnicích, školách, mešitách, kostelech) – v takovém případě jsou tyto objekty legitimním vojenským cílem. Čili vinu za civilní oběti v Pásmu nese agresor (Hamas), nikoli strana, která se legitimně brání (Izrael).

3) Není pravda, že Izrael se brání „jak se mu zlíbí“. A už vůbec ne, že provádí genocidu palestinských Arabů – to je propagandistická lež. Nevím, co všechno je možné slyšet na demonstracích, jichž se účastníte, ale izraelská armáda (IDF) není žádným „státem ve státě“, jehož vojáci vraždí Araby, jak se jim zamane. IDF podléhá několikastupňové vnitřní kontrole, jak je v demokratických právních státech obvyklé, a mimoto má vlastní přísný etický kodex „Spirit of IDF“ a v něm ustanovení „Čistota zbraní“; jedno i druhé zavazuje příslušníky armády k respektu lidské důstojnosti, lidskému jednání a zapovídá svévolné poškození nezúčastněných civilistů (odkaz ZDE). To samozřejmě neznamená, že se Izraelci nemohou bránit a bojovat s tak zákeřným, krutým a zbabělým nepřítelem, jakým jsou ozbrojené formace teroristického hnutí Hamas. Pokud dojde ze strany příslušníků IDF k jednotlivým excesům, které jsou v rozporu s morálními hodnotami IDF, jsou vždy řádně vyšetřeny a vojáci potrestáni, kázeňsky, případně soudem. Zde ale musím říci, že zatímco v případě Izraelců jde o excesy jednotlivců, v případě teroristů jde o jeden obří megaexces – včetně toho, co se stalo 7. října 2023 (o tom se snad na vašich demonstracích také hovoří).

4) Píšete: „Zkuste se zamyslet nad tím, co byste dělali, kdyby vaše nevinné dítě zastřelili na ulici, nebo ho raketou pohřbili pod troskami. Obhajovali byste útočníka tím, že to přeci může, protože jeho lid v minulosti trpěl?“ Vážený pane Filipe Příkopo, to, o čem píšete, je už důsledek: k žádnému zastřelení dítěte na ulici (předpokládám, že myslíte arabské dítě) ani k jeho pohřbení raketou pod troskami by nikdy nedošlo, kdyby předtím nebyly teroristy vražděni a mrzačeni izraelští civilisté včetně dětí, a to jenom proto, že jsou to Izraelci a žijí v Zemi izraelské. Tady hledejme původ zla: arabské odmítnutí práva Židů na život v historické Palestině ve své národní domovině, později ve svém nezávislém státě. Všechny arabsko-izraelské konflikty mají svůj původ v odmítnutí tohoto práva, v ničem jiném. Vše ostatní jsou jen důsledky tohoto arabského postoje, této politiky.

5) S výše uvedeným souvisí i současná situace v Pásmu Gazy. Izraelci a cizinci na jihu Izraele napadení hordami zfanatizovaných zabijáků Hamasu, lidé, kteří byli vražděni, mučeni, gangstersky odvlečeni do zajetí, neměli žádnou šanci. Naproti tomu civilisté v Pásmu Gazy šanci měli: kdyby agresor (Hamas) ukončil raketové útoky, vrátil na svobodu zajatá rukojmí a kapituloval, v Pásmu by nezahynul jediný civilista, žádné utrpení by se nekonalo – Vy a stejně smýšlející lidé by neměli proti čemu protestovat. Jste si vědom toho zásadního rozdílu? Dokážete rozlišit mezi agresorem a jeho obětí? Vzpomeňme na hodiny dějepisu na základní škole: kdyby nebyl Pearl Harbor 1941, nebyla by ani Hirošima a po ní Nagasaki 1945. V tom je podstata věci, pane Příkopo.

Závěrem: nechápu, proč chcete Blogosvět opustit, ale je to pouze a jenom Vaše věc, Vaše volba. Nevidím v tom ale žádný smysl. Už proto, že otevřený prostor, jakým Blogosvět je, docela dobře ustojí jak autory, kteří Izrael podporují, tak i ty, kteří stojí na opačné straně „barikády“. Osobně si myslím, že takovým gestem nic nezískáte, jen přijdete o svoji množinu spřízněných čtenářů.

  • Sdílet: