Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Ptáme se politiků

Otázky a odpovědi

Hypotetické odpovědi na otázky položené v minulém blogu. Tyto odpovědi vyjadřují mimo jiné také můj názor na dané osoby a situace.


Olaf Scholz

Pane kancléři, kdo zničil Nord Stream?

Američané, kdo jiný? Kdyby to byli Rusové, nikdo by to netajil a nejspíš by z toho byla třetí světová válka. Ale protože to byli Američané a my musíme USA poslouchat, tak se mlčí, mlží a vymýšlí různé absurdní teorie. Třeba že to byli Ukrajinci... Navíc Biden se s tím nikdy netajil a do kamery prohlásil, že Nord Stream nebude. Nejdřív jsem si myslel, že se (jako obvykle) pominul anebo si zapomněl ráno dát nějaké prášky, ale když Američani Nord Stream odbouchli, tak jsem zjistil, že to myslel vážně. Teda, on ne, protože Biden už nemyslí vůbec, ale ti, co mu nařídili toto prohlásit.

Petr Pavel

Pane prezidente, kolikrát jste už převlékl kabát?

Ehm, pokud to myslíte doslovně, tak mnohokrát, a pokud to myslíte obrazně, tak – no, buďme alespoň jednou upřímní, prozatím jednou. Nejdřív jsem udělal kariéru za komunismu, společně s nynějším nepřítelem Vladimirem Putinem jsme byli "kolegové" v oboru. On u KGB, já u StB. Oba jsme byli školní špioni a dobře prokádrovaní komunisté. Ale po pádu komunismu se časy změnily a tehdy jsem kabát převlékl poprvé. Vstoupil jsem do NATO a za pár let jsem se stal jeho šéfem. Nebyl jsem první komu se to takto povedlo: v šedesátých letech se do čela NATO propracoval bývalý nacistický generál Adolf Heusinger. Pak jsem zůstal v české armádě a pak jsem se rozhodl kandidovat na prezidenta. Zbytek už víte.

Promiňte, že vás přerušuji, ale kdyby nás například obsadili Rusové, přidal byste se k nim? Převlékl byste znovu kabát?

To víte že ano. Přísahal jsem komunistům, přísahal jsem NATO, a tak proč bych nemohl do třetice všeho dobrého přísahat Rusům? Řeknu, že jsem to tak nemyslel a že to byla moje životní chyba, přísahat NATO. Já jsem totiž dokonale flexibilní. A kdyby na to došlo, ehm, tak budu přísahat třeba i islámistům. No neděste se, to je samozřejmě vtip!... To víte, když přísahu jednou porušíte, tak další porušení jiné přísahy je už o hodně jednodušší než to první porušení...

Zbyněk Stanjura

Pane ministře, kdo může za současný stav financí v Česku?

To je dobrá otázka. Ehm, může za to rovnou několik věcí: grýndýl, covid a válka na Ukrajině. Babiš za kovidu začal nesmyslně rozhazovat peníze, jen aby lidi udržel doma, a my – koalice SPOLU – v jeho šlépějích úspěšně pokračujeme. Také rozhazujeme peníze kde se dá; akutálně nejvíc jde na Ukrajinu, to je taková bezedná jáma. Ale zpátky k tématu. Řeknu Vám to upřímně: já jsem povoláním elektrotechnik, financím rozumím jako koza petrželi a k ministrování jsem přišel jako slepý k houslím. Ale když už jsem tady, tak pochopitelně neodstoupím, protože kdo se jednou dostane ke korytu, tak už se tam bude chtít za každou cenu udržet. Takže mým vzorem řízení financí je (vzhledem k mému povolání) pojistka: jakmile je někde velký odběr, tak se obvod prostě vypne. Nedávno jsme vypnuli důchodce, poté poštu a chystáme se vypnout další.

Joe Biden

Pane prezidente, v jakém stadiu demence se právě nacházíte?

No... To je dobrá otázka, že? Ehm... Nooo... No... Bůh ochraňuj královnu. K tomu mi nenapsali projev, víte, a tak... Konec citace.

P.S. Volodymyr Zelenskij zde není uveden, protože si z více důvodů zaslouží samostatný článek.

  • Sdílet: