Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Psychoterapie a sex

Úvod do psychoterapie pro odvážné

Tento text je určen nejen odborné, ale i laické veřejnosti.


Do médií se dostal případ sexuálního styku psychoterapeuta s klientkou. Zajímavá je i diskuse pod článkem. Začneme rychlým výběrem:

Minimálně kastrace a zákaz činnosti třeba. Každopádně, když má problémy se staršími muži, tak proč jde na psychoterapii k jednomu z nich a nenajde si psychoterapeutku?

To by mě zajímalo jakou "moc" může mít psychoterapeut nad rozumným člověkem, to je až neuvěřitelný.

Porušení etických pravidel je bez diskuse, ale jinak mi to přijde jako reakce zhrzené milenky.

Lékař byl v tomto nadřazený, znal její slabé stránky a mohl jí tak ovládat. V tomto případě, nevnímám sex, jako zcela dobrovolný. Jelikož pacientka nebyla srozuměna s tím, že jde čistě jen o něj. Znám případy, kdy si lékař vzal svoji pacientku a jsou spolu šťastní. Vztahy prostě mohou vzniknout kdekoliv. Kdyby byla zcela zdráva, zřejmě by mladá holka poslala staršího lékaře do patřičných mezí.

A proč ho nahrávala?

A vy víte, jak to skutečně bylo?

Znásilnil ji?

A dnes aby terapie vedli přes plexisklo... to mě zaujalo. Všimli jste si, že plexisklo jako zavedené opatření proti šíření virů na mnoha místech zůstalo trvale?

Technické okénko

Upozornění: text je lépe procházet s uvedenými odkazy. Samozřejmě povinné to není. Experti můžou školení přeskočit a vrhnout se rovnou na závěr.

Před mnoha lety jsem viděl film, kde v úvodu byla postava psychoterapeutka. V další scéně psycholožka. Potom opakovaně forenzní psychiatrička. Nakonec expertka na všechno a stejně spala s vrahem. Kdyby ne, film byl měl mnohem menší mediální "rating". Psychoterapii u nás může dělat i „nepsycholog a nelékař“. K tomu slouží většinou náročné dlouholeté psychoterapeutické výcviky a „živá praxe“. Sexuální vzplanutí se netrénuje a neplánuje. Vystudované lékařství, či psychologie je žádoucí výhodou a v určitých systémových oblastech povinností. Často však jako úvod do démonologie lásky nestačí. Musíte studovat prostě dál... A tak jsem začal hledat odpovědi.

Google na klíčová slova nabídl ohromující výsledky. První strana mě odrovnala. Kdo ví, jak se v takové terapii brousí z temných oblastí psychiky drahokamy poznání. Nechme Ameriku a zpět k nám do ČR.

Sexuchtivá psycholožka se nechá (však víte co) svým oblíbeným pacientem. Studie datována 23.5.2022. Plnoštíhlá terapeutka L.S. (však víte co dělá) s klientem místo sezení. Chtěl jsem dát i odkaz. Na Echo24 podporují svobodu slova, ale taky nás otravují etickým kodexem. Nechci se pak s redakcí dohadovat, chápete. Dáme prostor soukromým fantaziím čtenáře. Čerstvá lokální zpráva vypadá nadějně.

Kde se to zastaví?

U psychoterapeuta – psychoterapeutky? Mám neblahé tušení, že ne. Až odborníci představí psychoterapeuta robota – robotku, hned si jednu pořídím. Bude uklízet a uvaří mezitím co budu psát další článek. Hezky a citlivě se přijde v pravidelných intervalech s empatií v hlase ptát (to abych neměl negativní emoce), jestli už jsem dokončil svou důležitou práci. Pokud ne, poděkuje a vymyslí si nějakou samostatnou činnost. Až budu mít čas, požádám ji ať se přepne do módu forenzní psychiatrička s nejvyšší psychoanalytickou certifikací. Začnu jí svádět a chtít po ní sex. To jsem zvědav jak dobrý "Freudovský" software od firmy dostala. Ale nepředbíhejme. Vysvětlení přijde v závěru.

Kontrola sexuálního pudu je možná stejně důležitá jako kontrola bankovního systému a tvorby peněz. Oba umožňují tvořit budoucnost a přežít. Peníze a sex umí s člověkem pěkně mávat. Tak se omlouvám, že to dnes beru s nadhledem.

V diskusi pod článkem padla otázka „znásilnil ji?Tam si postup představit umíme. Selhání? Víte jistě, že je naše společnost natolik vyzrálá, že požadavek transparentnosti bude nějak poctivě řešen? Jak? Mediálním tlakem pod taktovkou skrytých motivací? Za burácení skupinové pomsty (jí nebo jemu), lajků a počtu shlédnutí? Jistě. Vyčleněním zkušeného kolegia, které by takové případy řešilo napříč asociacemi v televizi? Mohlo by to frčet hned po "výměně manželek". Přijímat další zvláštní plošná opatření? Přísedícího z úřadu? Až se pacientka zamiluje, úřednice kompetentně zasáhne? Pomohl by respirátor FFP3? Poslední možnost je zajímavá. Snížilo by to neverbální propojení a přísun kyslíku. V některých případech by tak k sexu nemuselo dojít. To by chtělo provést výzkum. Podzim se blíží...

Práce

Popsat to psychiatrickým jazykem, dalo by se říct, že kolega dělal svou práci dobře. Pacientka se do něj rychle „zamilovala“. Kromě zamilovanosti se dostaví samozřejmě i další problémy. Větší pecka je, když se objeví něco mnohem temnějšího, sadistického, nebo jinak destruktivního. Touha terapeuta zabít, nebo vyhrožování sebevraždou, pokud nebude sex. To je jiná liga. Na pomoc se volá psychiatr. Ne že by pak měli mít sex všichni, ale přenosy a projekce se tříští na více objektů při stejném výdeji energie nešťastného hledání lásky. Problém je, jak potom v terapii dál. To už ale není předmětem této práce. O tom osobně na nějakém setkání konspiračních teoretiků a teoretiček.

Poznání

Pokud právě teď zažíváte šok, nevadí. Je zde studium literatury. Ano, i s tím můžete přijít k psychologovi, psychoterapeutovi, psychiatrovi. Taky ženy dělají tu profesi skvěle a každé setkání je zážitek. Některým se i uleví, když zjistí, že vám jde jen o literaturu, tedy o touhu po poznání. Někteří psychoterapeuti by možná v takové chvíli rádi měnili schopnosti a dovednosti s vládními odborníky na pandemii viru z tržnice. Tam je hned všechno jasné. Plác tabulkou po hlavě "a jste vyléčený".

Bdělost

Jen si zkouším představovat opak. Komise vládních odborníků je vystavena skupinovému útoku zamilovanosti a lásky mladých maturantek a maturantů. To by "semafory" nestíhaly blikat. Etika pod tlakem, ohrožení nákazou nejvyššího stupně!

Tak buďme bdělí, život ještě nezakázali. V politice jde, jak řekl aktuálně premiér "vše dobře a rychle". Když jde v psychoterapii vše dobře a rychle, může dojít i na sex. Proto se někdy dělá psychoterapie raději dobře a pomalu. Jak to dopadne v politické oblasti se neodvažuji predikovat. Na Slovensku řádí agrese. Pro další je i válka sexy. Škoda, že se tak urputně v této oblasti nereflektuje nějaký etický kodex a mediální transparentnost. Psychoterapie by se tak mohla něco nového přiučit.

Ať to není jenom zlehčování vážných témat, rádi bychom zde také navrhli jasné a stoprocentně účinné řešení.

Je potřeba vyzvat vědce a všechny zúčastněné strany, aby do konce roku 2023 předložili aktuální údaje o populaci psychoterapeutů a jejich dopadech (a zaslali je na speciální e-mailovou adresu EC-PSYCHO-DATA-COLLECTION@ec.europa.eu). Na základě shromážděných údajů pak komise rozhodne o návrhu na případnou úpravu statusu psychoterapeuta v EU a na aktualizaci právního rámce s cílem „zavést v případě potřeby další flexibilitu s ohledem na vývoj tohoto druhu“.

Prožívané utrpení a téma odmítnutí v tomto textu záměrně nejsou reflektovány. Pokud by někdo nebyl schopen pochopit unijní pojem flexibilita, dovolujeme si závěrem nabídnout k nahlédnutí důležitou psychoterapeutickou studii a samozřejmě nezbytný citát. Jdeme na to!

„Na každou ženu, která z muže udělá blázna, připadá jiná, která z blázna udělá muže.“ F. de La Rochefoucauld

Týká se samozřejmě jen můžů a žen. Autor věří, že ostatní pohlaví v tom mají dávno jasno. Všem průzkumníkům hodně sil...

Použité vědecké zdroje: Google, Seznam, Ekolist, speciální poděkování patří psychoterapeutickému týmu Tata Bojs