Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Profesionalita, propaganda nebo posedlost?

armáda

     25.1.2023 vyšel v ČTK – České noviny článek, ve kterém prezentuje svoje názory náčelník Generálního štábu AČR generál Karel Řehka


Text nazvaný „V případě války NATO s Ruskem by stát musel výběrově mobilizovat“ je výběrem z rozhovoru který byl poskytnut ČTK.

Věc je příliš vážná a šarže příliš vysoká pro to, aby článek zůstal jen tak, bez komentáře. Po jeho přečtení totiž zůstává více otázek než před tím:

· Pokud by došlo k válce mezi NATO a Ruskem na východním křídle aliance, profesionální armáda by na plnění úkolů nestačila. – Když pomineme fakt, že země NATO se již na konfliktu významně podílejí, jak můžeme dnes vědět, na jaké úkoly se má armáda chystat, co můžeme očekávat od spojenců, co budou chtít spojenci od nás a jak můžeme dopředu vědět, že na to nebude česká armáda stačit?

· Stát by tak musel přistoupit minimálně k výběrové mobilizaci. – Pod tímto si těžko někdo něco představí, chtělo by to být konkrétnější… nebo raději ne?

· Stát se také nemůže spoléhat na to, že za něj vítězství vybojuje někdo jiný… - to má být narážka na ochotu (zejm. západních zemí) dostát svým spojeneckým závazkům? Vítězství …. nad kým, nad Ruskem? Chystáme se vojensky zvítězit nad Ruskem?

· Společnost si podle Řehky nově připouští, že je potřeba se chystat na případný dlouhodobý válečný konflikt na větším teritoriu proti vyspělému protivníkovi. – Opravdu?

· …pokud by Rusko ovládlo Ukrajinu… - po roce války to na to nevypadá…

· Připomněl nepřátelské chování Ruska i to, že jeho agenti výbuchem v muničním skladu ve Vrběticích zabili dva Čechy. "Dělá spoustu nepřátelských věcí, označuje nás nepřátelsky, má vůči nám nepřátelskou rétoriku…“ – Plánovaný nákup letounů schopných nést jaderné hlavice také není zrovna přátelské gesto…

· Rusko zdaleka není poražené – Kdo si myslí, že se jaderná mocnost dá porazit?

· Za nejlepší způsob zabránění válce považuje odstrašení, tedy dát Rusku najevo připravenost a sílu. – A taky bych nekoupil ani kubík plynu, ani barel ropy a uvalil dovozní clo na matrjošky…

Jak si přebrat tuto směs temných náznaků, nereality a katastrofických scénářů?

Lze ji označit jedním slovem?

Je to výzvědný dron, který má zjistit reakce společnosti?

Jde o to, zavést do veřejného prostoru zavést termín mobilizace?

Jen tak, na zvykačku?

  • Sdílet: