Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Příčina raketového zvýšení cen plynu a elektřiny

Energetická bezpečnost

Pravou příčinou vysokých cen plynu a elektřiny je násilné protlačování zelené ideologie v Evropě


Určitě jste v médiích zaregistrovali dva jednoduché narativy. Ten první se dá shrnout do hodnocení ve stylu „Za drahotu může Putin a jeho energetická válka proti Evropanům“.

Dalším známým narativem, se kterým se v současnosti často setkáváme, jsou slova ve stylu:

„Když bychom přešli na obnovitelné zdroje dříve, už dnes by ceny energií byly tak nízké, že Putin by nás nemohl vydírat.“

Začnu od druhého (dle mého naivního tvrzení), i kdybychom se rozhodli investovat další sta miliardy do obnovitelných zdrojů, na žádných rajských obláčcích energetické nezávislosti bychom nepluli, ve skutečnosti bychom byli jen zadluženější a obohaceni o další zelené tuneláře.

Myšlenka postupného přechodu od fosilních paliv k obnovitelným zdrojům je sympatická, ale musí se jednat o stabilní a efektivní zdroje energie, což není případ obnovitelných zdrojů v současnosti.

Obnovitelné zdroje musí být zálohovány stabilními zdroji, což jsou nejlépe vodní nebo uhelné elektrárny. Pokud nemáte dostatek hydroelektráren (případ ČR a celé střední Evropy), musíte si vypomoci jadernými elektrárnami. Jenže jaderné a uhelné elektrárny se v západní Evropě zavíraly v posledních letech jak o závod. Dokonce se některé státy předháněly kdy dřív a kolik zavřou z důvodů dosažení ambiciózních klimatických cílů.

Pak stačí, aby došlo k neplánované odstávce jaderných elektráren ve Francii, kde je najednou mimo provoz 32 jaderných reaktorů z celkového počtu 56 a energetické burzy reagují strmým růstem cen elektřiny.

Hlavní příčina zdražení: ZELENÁ POLITIKA EU

Když se podíváme na celou energetickou politiku EU a hlavních západoevropských hráčů v posledních dvou dekádách, nemůžeme se ubránit dojmu, že byly učiněny zásadní kroky k energetické závislosti na Putinově Rusku. Tvrdé klimatické cíle s cílem uzavření stabilních uhelných elektráren, zákazy provozu jaderných elektráren pod záminkou zajištění bezpečnosti, tolerance plynových elektráren, atd. Vše ekonomicky nahrávalo do února 2022 Putinově režimu.

Patřím k jednoznačným odpůrcům Putinovy invaze na Ukrajinu, přesto je třeba v rámci objektivity uvést, že postupné utahování kohoutků ze strany ruského GAZPROMu není hlavní příčinou růstu cen elektřiny a plynu. Ceny energií šly nahoru již před Putinovou invazí 24.2.2022. Putin v současné době jen využívá bezbranného postavení Evropy. Již před invazí na Ukrajinu činila závislost na „ruském“ plynu v celé Evropě asi 40%, ve střední až 80%.

Pravou příčinou současného raketového růstu cen plynu a elektřiny je naprosto chybná politika EU, její násilné protlačování zelené ideologie jako je GREEN DEAL, emisní povolenky, přijaté dokumenty a nařízení jako je Strategie udržitelného rozvoje EU a další restrikce, které položily základy k vypuknutí nynější energetické krize.

EU bohužel na vrcholných pozicích vedou zelení aktivisté (namísto odborníků) nerespektující zákony fyziky. Jejich cílem se v průběhu posledních let stalo vybudování bezuhlíkového ráje na úkor energetické bezpečnosti.

Cena emisních povolenek v EU, jednoho z nástrojů zelené politiky, který prodražuje výrobu energie z fosilních paliv, se v srpnu tohoto roku vyšplhala na rekordních 99EUR/tunu, což je určitě důkaz důvěry investorů k zanícenému boji bruselských ideologů v boji proti CO2. Emisní povolenky v minulém roce (08/2021) již tvořily až dvě třetiny ceny elektřiny! (při ceně 58EUR/tunu!)

A jak souvisí růst ceny plynu s elektřinou?

Velice jednoduše. Pokud nebyly dostatečné kapacity (výkon) stabilních elektráren, začaly se stavět plynové elektrárny (Putinův plyn byl přece levný).

Jestliže se plyn spotřebovává na výrobu elektrické energie a Putin v současnosti záměrně škrtí kohoutky (v Nord Stream1 proudí objem plynu odpovídající zhruba 20% denní kapacity), nedivme se, že cena plynu na energetických burzách neustále roste.

ČR má nejdraží elektřinu v Evropě

A dostáváme se k paradoxní energetické situaci v ČR, která dlouhodobě patří do první desítky největších vývozců elektřiny na světě, ale zároveň její obyvatelé mají nejdražší elektřinu v Evropě.

STOP GREEN DEAL

Do hledáčku kritiky se často dostává energetická burza v Lipsku. Jenže lipská burza sama o sobě vysoké ceny nezapřičiňuje, nýbrž jen reaguje na rostoucí poptávku elektřiny a plynu. Navíc podle mluvčího energetické společnosti ČEZ Ladislava Kříže do zahraničí vyváží ČEZ asi pět procent produkce, v České republice ČEZ prodává 95 procent své produkce elektřiny přímo bilaterálně nebo přes elektronické obchodní platformy za ceny, které se odvíjí od ceny na burze v Lipsku.

EU: Prioritou jsou klimatické cíle a Green deal!

A co dělá EU v době vrcholící energetické krize?

Dál přesvědčuje občany, že Green deal bude pokračovat (včetně boje proti chudákům automobilistům, kteří si zachovávají svobodu a tu zelení ideologové nevidí rádi), emisní povolenky vesele letí nahoru (možná EU zase část emisních povolenek stáhne, aby mohli letět ještě strměji nahoru), a o dlouhodobé podpoře jaderných zdrojů energie si může Evropan nechat jen zdát. Vše důkaz silné ideologizace bruselských a západoevropských orgánů.

Bohužel ani naše vláda nepředkládá návrhy na dlouhodobé zlepšení energetické situace jako je zrušení emisních povolenek nebo alespoň transformace Green dealu.

Takže namísto tepla nás čekají svetry a závratné účty na složenkách energetických společností s krásným pocitem celoevropské bezuhlíkové soudržnosti. Ten pocit šampiónů v plnění klimatických cílů, ten určitě ohřeje každou místnost i na 24°C.

  • Sdílet: