Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

PŘÁNÍ DO NOVÉHO ROKU 2024


Poslední tři roky žijeme v neustálém napětí. Naši vládní představitelé (současní i minulí) se podílejí na vytváření atmosféry strachu a s tím jim ochotně pomáhají média. Stále posloucháme, že jsme ve válce, nejdříve s koronavirem, potom s Ruskem. Mnoho lidí má také obavy ze zhoršující se životní úrovně. Lidé se bojí vyjádřit svůj názor. Záměrně se šíří nenávist vůči těm, kteří si dovolují projevit názory, jež nejsou preferovány vládou. Kritikům hrozí mediální lynč a společenská ostrakizace.

Upadající civilizace čelí mnoha závažným problémům, které se „majitelé“ rozhodli vyřešit po svém. To vše se projevuje jako totální chaos a destrukce. Někteří z nás cítí, jako by ve světě právě kulminovalo zlo.

Kulminace zla se v naší zemi nedávno zhmotnila hrůzným činem spáchaným na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Byl to šok, který nás naprosto ochromil. K tragické události došlo symbolicky v den zimního slunovratu na náměstí Jana Palacha. Jako by nás tím oběti chtěly vyburcovat z letargie. Jako by nám tím chtěly naznačit, abychom už dál netolerovali zlo. Nelze nad tím jen mávnout rukou s tím, že toto se přece v jiných zemích děje už dávno. Přísnější opatření a kontroly také nepomohou. Měli bychom si uvědomit, že to není záležitost jednoho pomateného člověka, toto je dílem nás všech, kteří tento svět spoluutváříme. Atmosféru zla, která nutí labilní jedince k takovýmto činům, můžeme překonat jedině změnou našeho myšlení a chování.

Přála bych si, abychom si v novém roce uvědomili svou sílu. Každý z nás by se měl snažit vygenerovat co nejvíce světla, protože jedině tak můžeme porazit temnotu. Pojďme v sobě hledat to, co nás spojuje, namísto toho, co nás rozděluje, protože to je základ, na kterém lze stavět. Tak můžeme vybudovat novou, zdravější společnost.

V uplynulém roce jsem se přesvědčila o tom, že tento systém je nereformovatelný. Žádná dobrá myšlenka nemůže obstát ve stávajícím systému, který je založený na egoismu. Už nevěřím v politické strany, nepřestala jsem však věřit v lidi a v to dobré, co v nás je. Nepřestala jsem věřit v evoluci vědomí…

„Světlo má moc zahnat tmu, ne naopak. Kdekoli totiž vzchází světlo, tma brzy buď řídne, nebo mizí. A naopak tma nemá sil, aby odstranila světlo.“ - Jan Amos Komenský

Křídla naděje
  • Sdílet: