Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Planeta jako živý multiorganismus versus carbonfake

Chiméra uhlíkové neutrality

Zemi jako živý organismus viděl už Platón, který mluvil o duši světa (Anima Mundi). Tuto tezi od něj převzali starověcí hermetikové i alchymisté a nazývali svět „nesmrtelným živočichem“. Paradigma přicházející v současnosti není tak prostoupené duchem, jak tomu bylo v minulosti, a předkládá planetu Zemi jako jakousi symbiotickou strukturu. Tento přístup má ale velký háček.


Otcem výše naznačeného přístupu a vynořujícího se paradigmatu je James Lovelock, chemik, fyzik, doktor medicíny a ekolog, který v roce 1979 vydal dílo vysvětlující teorii GAIA založenou na analogii planety Země s živým organismem. Tento motiv také převzal například James Cameron do svých filmů Avatar. Díky těmto výpravným dílům není tak úplně těžké si představit propojenost planety (jako „neživé“ přírody)a všech živých organismů, jak na fyzické, tak i na duchovní úrovni. Toto propojení pak posiluje pocit sounáležitosti a potřebu soucitu s celým systémem.

Bohužel každá dobrá myšlenka ale může být (a většinou je) zneužita. Pokud totiž při formulování a testování paradigmatu vyvstanou nějaké nejasnosti, pochybnosti, měla by je vědecká komunita zkoumat a vyvrátit (případně opustit neplatné paradigma), ne umlčovat. Abychom naplnili konstruktivistické hledisko paradigmatu a dospěli k pravdivému poznání, je třeba stanovit stejné platné podmínky (pravidla logiky, laboratorní podmínky, možnost publikovat výsledky zkoumání a tím vést dialog s ostatními, apod.) pro všechny badatele. Důležitá je také práce s hypotézami a jejich testováním, jako je metoda zkoumání a vyhodnocování dat, stejně jako přístupnost surových dat z terénu.

Pokud bychom chtěli přijmout paradigma o naší planetě jako „živém multiorganismu“, měli bychom poctivě zkoumat a měřit všechny vazby, vztahy a závislosti, které působí uvnitř systému, dát je do souvislostí a vyvinout metody měření jak co nejpřesněji posoudit i vnější(kosmické) vlivy. V této souvislosti bychom neměli opomíjet také psychologickou stránku této myšlenky, protože také na této úrovni probíhá podstatná část výměny informací a rozhodovacích procesů (především na nevědomé úrovni). Jednoduše řečeno, měli bychom připustit možnost, že se staří mudrcové nemýlili, když planetě přisuzovali kolektivní duši.

I když téměř nic z této práce ještě nebylo dokončeno ( nebo i započato), přesto se naše civilizace vrhla do bezhlavého fanatického úprku především jedním směrem. Snaha o manipulaci s něčím tak komplexním a do dnešní doby nedostatečně pochopeným a popsaným, jako je podnebí a klima, vrhla společnost do honby za chimérou uhlíkové neutrality a tím všechny ostatní aspekty, mimo jinými i duchovní, tohoto zajímavého paradigmatu nechala bez povšimnutí. 

Věda, která si dala do vínku ochranu přírody, ekologie, se díky tomuto bezhlavému úprku proměnila téměř ve svůj opak. Společnost dnes místo toho, aby chránila přírodu tak jak ji stoprocentně chránit může (například: zastavit nadměrný rybolov, řešit znečištění odpadky a jedovatým odpadem, omezit kácení lesů, napravit hrubé chyby v zemědělském průmyslu často způsobené dotacemi), si odhlasovala nové náboženství, které vše podřídilo iracionální touze zachovat na planetě neměnné klima a proklelo CO2, jako pachatele zločinu klimatické změny.

Byrokracie, která se na toto náboženství navázala, představuje dnes již gigantickou správní a finanční strukturu, která vysává finance všech lidí i firem a naprosto nemilosrdně drtí jakoukoliv kritiku. Myslím si, že v tomto si ani v nejmenším nezadá se středověkou inkvizicí, jak ji známe z historie. Její brutální zásahy do ekonomiky mají zatím jen jeden výsledek, přerozdělení moci i financí směrem k superbohatým entitám a ekonomickou devastaci trhu v dotčených zemích.

Myslím si, že příští generace, které po nás budou muset „uklízet“ spoušť, kterou jsme si způsobili přijetím všech programů na snížení emisí CO2, nebudou umět pochopit, jak vůbec mohlo k takové degeneraci a úpadku inteligence dojít. Ne, nedostatek vědomostí (fyziky,matematiky a logiky) nahrazený arogancí se nedá omluvit ani dobrými úmysly. Dopustili jsme, aby se k moci dostali úplatní a hloupí lidé. Je to naše vina, i když většina z nás byla od začátku proti tomuto uhlíkovému náboženství. Nejhorší je, že tuto chybu zaplatí naše děti a jejich děti (pokud vůbec nějaké budou) a ne především ti, kteří ji nemilosrdně a fanaticky vnutili společnosti. 

Hlasy, které se snaží toto náboženství (ideologii) zastavit, se množí, ale stále nemají dostatečnou sílu. Vím, že jsem jen malou kapkou v moři, ale i tak bych chtěla přispět k tomu aby se naše společnost vrátila k dialogu, rozumu a soucitu se všemi bytostmi na této planetě, především těmi lidskými. Na všech bytostech totiž záleží a nerozhoduje o tom pokrytecká móda současných elit, která prstíkem s diamantem ukazuje jen na vybrané. 

Možná jste si všimli titulního obrázku k tomuto článku s textem:. „CARBONFAKE FREE PAGES“. Beru ho jako logo a veřejně se tímto hlásím k těm, kteří chtějí zastavit devastaci části planety, která je i mým domovem.