Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Otevřený deník

Burcující kniha Rudolfa Červenky

Otevřený deník není bulvár, nýbrž otevřená názorová zpověď v době, která opět začíná hrozit zavíráním za názor. Jde o komplexní pohled na to, co se kolem nás děje, od autora, který se vždy vyjadřoval volně a chce si svobodu slova uchovat.


Když se nakladatel a intelektuál naštve jako dezolát, udělá to s grácií. Vydá si knihu. V nakladatelství LEDA, v edici Agora, vychází rozsahem útlá, ale obsahově hutná až burcující kniha Rudolfa Červenky Otevřený deník.

Autor odsuzuje "očividně antidemokratické a protiústavní snahy" plánovaného zákona boje proti dezinformacím. Nechce znovu zažít "monitorování zaměstnanců státu s následnou identifikací osob šířících antisystémové nálady". Takové kroky hodnotí jako snahy, které "evidentně odporují tradici svobody v našich zemích". Soudí, že "pravda vzniká jedině v diskusi, nikdy pod nátlakem". "Nelze ustavit Ministerstvo Pravdy, jak se o to tady někdo pokouší, pouze Ministerstvo Strachu".

Autor reaguje na úslužný voluntarismus dnešní žurnalistiky. Tvrdí, že bez poctivého úsilí o pravdu společnost upadne, protože jen pravda přináší příslib budoucnosti. Opakovaně se odvolává na T.G.Masaryka. Rudolf Červenka má k Masarykovi myšlenkově blízko, nedávno vydal v luxusní sběratelské edici, v omezeném číslovaném nákladu, Čapkovy Hovory s T.G.M. Z celého textu Červenkovy knihy je zřejmé, že má Masaryka nejen dobře nastudovaného, ale souzní s ním především proto, že "Masaryk mluví k našemu dnešku". V protikladu k tomu stojí autorovy dopisy současnému prezidentovi, které, jak uhodnete, zůstávají bez odpovědi.

Rudolf Červenka pochybuje, že „v lásce a ve válce je dovoleno všechno“, tíží ho, že „v lodním boku je díra jako hrom a dovnitř se valí voda“, a tak se ptá: "Odkud jdeme, kde jsme a kam bychom měli mířit?" Prohlašuje: "Potřebujeme změnu, pomozme jí!" a zachází tak daleko, že předestírá body stručného politického programu.

V knize zaujme i zasvěcená úvaha o knihách jako zboží. Psaná s nadhledem a humorem, přitom vlastně smutná. "Nakladatel dobré knihy dnes přestává být podnikatelem a stává se dobrodincem."

Červenka je vskutku renesanční osobnost, intelektuál s širokým rozhledem v literatuře, historii a politice, doprovází své texty citacemi českých i světových humanistů. Sám si je vědom toho, že "slova mají velikou moc". A platí to i o jeho slovech:

Citace z knihy:

"Diverzita, česky různorodost je paradoxně používána při prosazování jediné pravdy. Pod heslem boje proti dezinformacím jsou mnohdy šířeny lži."

"Pravda není nic pevně daného, není to kámen, daleko víc připomíná proud, je to společenský proces."

"Zdravá společnost má dost protilátek, aby se s protivenstvími vyrovnala. Autoritářské společnosti jsou naopak v jádru nemocné, proto cenzurují."

"Pokud je literatura do jisté míry odrazem skutečnosti, pak v Česku skutečnost neexistuje."

Otevřený deník je sbírka esejů, úvah, otevřených dopisů, glosovaných citátů, několika básní a jednoho obsáhlého rozhovoru, který s autorem vedl redaktor Jiří Hroník. Zahrnuje období posledního roku s občasnými odkazy do minulosti. Ostrá, ale trefná politická vyjádření zjemňuje úvodní báseň, kterou autor věnuje svému vnukovi ke druhým narozeninám. Autorovi záleží na tom, abychom zachovali normální svět pro budoucí generace. "V dětech žijeme věčně, v nich jsme věčně mladí, od nich získáváme nesmrtelnost, tedy životní čas, a to tolik času, kolik jim ho sami věnujeme."

Kniha je psána vytříbenou češtinou, naléhavostí, moudrostí i vtipem oslovuje podobně naladěného čtenáře. A pokud i náhodného čtenáře donutí k zamyšlení, splní svůj účel. Někdo může s autorem polemizovat, ale právě to je cílem edice Agora.

O autorovi

RNDr. Rudolf Červenka (*1947), původním povoláním matematik a programátor, dnes vydavatel knih, publicista a překladatel, spoluzaložil v roce 1993 nakladatelství LEDA, které od té doby řídí. Vydává jazykové učebnice, romány, ale i "libri prohibiti", literaturu faktu s nemainstreamovými názory, autorů jako Thilo Sarrazin, Yoram Hazony, Douglas Murray, Ben Shapiro, Václav Cílek, Alexander Tomský, Robert Kotzian. Zejména v edici Agora, která klade důraz na svobodnou diskusi, a kde vychází i jeho Otevřený deník. Autor vždy stál mimo praxi politiky. Sám se charakterizuje jako člověk, který je "smýšlením venkovan, hledá právo měst na existenci, odhaluje zástěrku „nezištné“ solidarity zahraničních spojenců, porovnává kvality generálů naší současnosti a minulosti, odmítá slova, jimiž se nám cizí síly snaží vnutit pokřivené vidění světa, na prstech sčítá poslance a senátory obdařené morálkou, svědomím a zodpovědností". Ale, seznamte se s ním sami v jeho knize Otevřený deník.

Citace jsou z knihy: ČERVENKA, Rudolf. Otevřený deník. Voznice: LEDA, spol. s r. o., 2023. Edice Agora. ISBN 978-80-7335-898-3

  • Sdílet: