Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Noví nepřátelé státu: pracující rodiče malých dětí

Masivní zvýšení daní pro pracujícího rodiče

Změna, které můžete věřit, že vás zbaví posledních iluzí a pořádně provětrá vaše peněženky. Psali v novinách, že pan prezident schválil konsolidační balíček. Ve skutečnosti je to především zásadní zvýšení daní, a to zdaleka nejvíc pro ty, kdo již nyní nesou na svých bedrech hodně: pracující rodiče malých dětí.


Milé děti, milí dospělí,

povím vám jednu pohádku. Bylo, nebylo. Václav Novák žije v menším městě. Opravili si domek po rodičích. Pracuje jako učitel na prestižní střední škole. Vydělá si skoro 60 tisíc měsíčně. Zdražení v posledních letech docela pocítili, ale zatím dobrý, žít z toho dovedou. A co, hlavně, že jsou zdraví a mají se doma rádi. Mohlo by to být mnohem horší. Jeho žena Anežka je doma, mají dvě skvělé děti, tříletého Vojtíška a pětiletou Libušku. Jejich babička bydlí s nimi, je stará a špatně chodí. Ale Anežka se o ně všechny hezky stará. Libuška chodí do soukromé školky, jiná volná poblíž nebyla, ale zase je tam výuka angličtiny. To je super, ať se Libuška ve světě neztratí. A mluví už anglicky hezky, je neuvěřitelné, jak rychle se to dokázala naučit.

Občas jsou volby. Václav a Anežka jsou slušní lidé. Vadí jim zloději, lháři a populisté. Byli tedy rádi, že mohli zvolit dobře vypadající politiky, kteří dají věci v naší zemi aspoň trochu do pořádku a moc hezky mluví. Byli také rádi, že ta nová vláda je tak nějak fajn, a navíc má v programu podporu rodiny. Také slíbila, že nebude zvyšovat daně a bude se chovat opravdu odpovědně. Konečně tedy bude doopravdy líp.

Politik
Změna k horšímu. Nevěřte už ničemu. Hlavně ne vládě. · Foto: Bing

Až přišel nový rok, rok 2024. Václavovi trochu ve škole přidali, ale všechno je zase o něco dražší. Nejvíc elektřina, topí tepelným čerpadlem, na které si vzali výhodnou půjčku. Od ledna tak platí za elektřinu zase o tři tisíce víc měsíčně. Jenže to není všechno. Něco je opravdu moc špatně! Najednou totiž začal dostávat mnohem menší plat. Za ten rok je to nakonec jakoby mu celý jeden plat někdo sebral. Vůbec nerozumí tomu, že najednou přestavají s penězi vycházet. Ale spočítali si to a zjistili, že mají na konci roku o sto tisíc méně, než před rokem. Vůbec nechápou, jak se něco takového mohlo stát. Tohle zkrátka nečekali a vůbec na to nebyli připraveni. Jsou v šoku. Bezradní, zklamaní a znechucení.