Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Metoda cukru a biče

Boj proti „dezinformacím“

Před nedávnem probleskla zprávami informace, že vláda se rozhodla pořádně zatočit s nepohodlnou pravdou, pardon: dezinformacemi. I přes krizi na to jde na to s pomocí finanční podpory. Velmi štědré finanční podpory...


Nebudu se zde dlouze rozepisovat, na toto téma už bylo mnoho napsáno a ještě také mnoho napsáno bude (pokud vůbec půjde někam psát). Že se jedná o návrat cenzury pod rouškou ochrany společnosti před „dezinformacemi“ a „lživými zprávami“ ví každý. Že pravda a zdravý selský rozum jsou první obětí válečných konfliktů a nastupujících totalitních režimů, je rovněž všem známo. Jen chci stručně poukázat na pár věcí.

Za prvé: Nelze přesně určit, co je dezinformace. Ani zákon (alespoň prozatím) nezná pojem dezinformace. Po nějaké době se často ukáže, že údajná dezinformace je pravdou a údajná pravda dezinformací. Pro příklady údajných dezinformací a později prokázané pravdy netřeba chodit někam daleko: vzpomeňte si na covidové šílenství. Níže uvedený obrázek netřeba komentovat.

Zdroj: www.zdraveforum.cz

Z opačné strany, kdy pravda se proměnila v dezinformaci, jako názorný příklad poslouží nedávná situace, kdy do východního Polska dopadla ruská raketa a zabila dva farmáře. Na Rusko se ihned sesypala lavina nadávek, přičemž ministři nezůstávali stranou. Na druhý den se ale ruská raketa proměnila v ukrajinskou raketu. Nadávky a ostrá slova proti Rusku ale nikdo neodvolal. Jaký byl tedy rozdíl mezi dezinformací a pravdou? Jeden den...

I přes tyto do nebe křičící a do očí bijící přešlapy vláda má pořád pocit, že musí společnost chránit před údajnými dezinformacemi. Tluče obecnému lidu do hlavy, že je zde nějaká organizovaná proruská skupina chystající převrat (což by vzhledem k zapojení se do války na Ukrajině nebylo nic divného), a kvůli tomu zřizuje různé uskupení, která mají s touto Hydrou bojovat, například KRIT (Krizový informační tým). A jak už to v dějinách bývá, spolu s diverzanty (pokud nějací jsou) to slíznou obyčejní lidé: už jste si nemohli na internetu něco přečíst, protože milostivá vrchnost rozhodla, že daný web šíří dezinformace a je pro blaho obecného lidu škodlivý... A to byla jenom předehra. První dějství totiž co nevidět začne.

Ochrana obecného lidu před „dezinformacemi“ už zašla tak daleko, že se chystají speciální zákony. Jeden teď leží na stole vlády. Jeho pracovní verze se dostala na veřejnost a mezi těmi, kteří si od jara 2020 zachovali zdravý rozum, se šíří panika, protože teď už půjde do tuhého. O co se jedná?

Stručně řečeno bude jmenován vrchní cenzor, moderní češtinou zmocněnec pro dezinformace. Ten bude rozhodovat o tom, jestli píšete pravdu nebo lež. Pokud si usmyslí, že píšete něco jiného, než vrchnost chce, dostenete upozornění a výzvu, abyste závadný článek smazali. Pokud tak neučiníte nebo nebudete výzvu respektovat, šup s vámi do vězení za ohrožování bezpečnosti republiky. To je bič na vzpurné a neposlušné.

A cukr? Pokud založíte nějaké vydavatelství, dáte mu nějaký politicky vhodný název, například Západní slovo, Hlas Bruselu, nebo třeba Modré právo a budete psát to, co vrchnost chce, dostanete na ruku sto milionů. A pokud rozšíříte řady factcheckerů nebo-li ověřovatelů „pravdy“, dostanete padesát milionů. A jak se ta vládní pravda dělá? Dostanete příkaz z Bruselu, ten vaše média odpapouškují a factcheckeři potvrdí. A vy se na média a na factcheckery odkážete jako na důvěryhodný zdroj. Pokusil jsem se tento „koloběh“ znázornit:

Zdroj: autor

Zjednodušeně se tedy dá říct toto: „Souhlasíš s vládní pravdou? Super, jsi hodná a poslušná ovce, takové chceme. Nesouhlasíš s vládní pravdou? Tak buď mlč, nebo se přidej za slušný majlant k nám, anebo tě zavřeme.“

Naše republika není v zavádění cenzury a totality jediná v Evropě, podobné procesy probíhají všude; bruselští páni totiž spěchají na vytvoření poslušné společnosti, která bude doma mrznout bez plynu a ještě si bude nalhávat, jak to tomu zlému Putinovi nandali a jak jsou ohleduplní vůči životnímu prostředí. A každý, kdo jim bude stát v cestě, bude odsunut stranou, popř. odstraněn. Nebudou se s nikým párat. Do Green Dealu a Ukrajiny už bylo nainvestováno (správně: promrháno) spousta peněz. A i kdyby se český národ přece jenom, když se začne zatýkat, postavil na odpor, bude už pozdě. Tehdy už nepomůže ani celonárodní povstání, už zde budou mít nedejbože základnu Američané a ti se s nějakými vzpurnými a rebelujícími Čechy nebudou dvakrát mazlit. Víte, kdo řekl, že: „..už nebudu používat staré metody na tento český ksindl...“? Když se komunisté chopili moci, silou zavedli cenzuru a otevřeně bojovali proti pravdě, lidé tu jejich propagandu brzo prohlédli a na půdách lovili v éteru Hlas Ameriky. Dnes se použilo nové, zákeřnější metody: cenzura se zavádí znovu a obecný lid tomu ještě tleská a křičí: „Málo, přidat!“ Brusel na to šel opravdu geniálně: zasel do lidí strach z Ruska a jeho vlivu a potom pod záminkou boje proti zlu zavádí zlo ještě horší. Říká se tomu vyhánění čerta ďáblem. A víte, která lež je nejhorší? Ta, kde pravdu a nepravdu smícháte tak, že mezi nimi není skoro žádný rozdíl.

Je proto nejvyšší čas se zvednout a jít dát vládě pořádný signál. Jinak hrozí, že zanedlouho budou domy obcházet policisté a nepohodlné odvádět kdovíkam. Tak jak to v čtyřicátých letech dělalo gestapo a v padesátých letech StB. Dva totalitní režimy už zde byly a jak se říká, do třetice všeho zlého...

  • Sdílet: