Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Mapy popisující vývoj války na Ukrajině

Ukrajinská protiofenzíva

V tomto článku si ukážeme osm map – tři ukrajinské, dvě ruské a jednu americkou, jednu wikipedickou a ještě jednu finskou – které popisují vývoj, poslední dny a současný stav války, okupace a osvobozování ukrajinského území. V médiích je obecně a dlouhodobě mapová ilustrace dění (nejen v této válce) využívána nedostatečně (toto si všímám i u zcela nepolitických článků o dálniční síti v ČR, kde často chybí mapa, co a kde přibylo). Může to být proto, že čtenáři konkrétních médií se v mapách nevyznají a neocení je, nebo je to v dnešní rychlé době příliš komplikované pro redakce, mohou vznikat problémy se zajištěním copyrightu apod. Nebo jiné důvody. Mapy si však zaslouží více pozornosti. Pojďme tedy nahlédnout do map popisujících současný stav a vývoj války na Ukrajině. U některých z nich je výhodou schopnost číst ukrajinskou abetku či ruskou azbuku.


Mapa ISW (USA)

Mapa amerického Institute for the Study of War (Ústav pro studium války, nezisková výzkumná organizace) je jedním z minimálně denně aktualizovaných podrobných mapových děl, které popisují vývoj konfliktu na Ukrajině. Modře jsou poslední ukrajinské územní zisky, žlutě území, o kterých ruské zdroje tvrdí, že je má Rusko pod kontrolou, ale není to zcela potvrzené. Bílá barva je území delší dobu pod kontrolou ukrajinské vlády. Růžovou barvou je označeno území okupované Ruskem a k tomu šrafování ukazuje osm let okupovaná území (Krym a část Donbasu). Nově byly přidány i ruské linie obrany na Záporoží a v Doněcké oblasti.

Mapa „Deepstate“ (Ukrajina)

DeepStateMap má několik předností. Uvádí kilometry čtvereční u jednotlivých segmentů území pod okupací nebo území osvobozených v určité části fronty. To umožňuje sledovat, o kolik km2 se fronta posunula během sledovaného období, kolik bylo okupováno či osvobozeno navíc a kolik ještě zbývá. Další výhodou je přibližný počet či rozmístění jednotek okupační armády, které se nacházejí v dané oblasti. Ukrajinské jednotky a jejich rozmístění mapa neuvádí.

Fialové oblasti (Krym a část Donbasu) jsou pod okupací osm let. Červené oblasti jsou pod okupací Ruska od zahájení otevřené invaze, zelené oblasti byly osvobozeny Ukrajinou dříve a modré v posledních týdnech.

LiveUAmap (Ukrajina)

Mapa LiveUAmap doplňuje v liště vpravo od mapy i některé aktuální události války, které do mapy zapisuje pravidelně už přes osm let od okupace Krymu a části Donbasu. Lišta je propojena se značkami na mapě, je tedy vidět, kde k události došlo. Jde o dlouholetý počin s propojenými mapami dalších regionů a konfliktů, takže čtenář nemusí ztratit přehled ani o dění např. v Izraeli a Palestinské autonomii, na Kavkazu (Náhorní Karabach), v Koreji, na Balkánu (Kosovo), v Sýrii, Libyi, Kašmíru, Afghánistánu, Iráku, Íránu, Súdánu nebo třeba v USA. Mnohé z těchto „posunů“ na mapách se ve většině světových ani českých médií neobjevují nebo jen okrajově. Stránky se financují reklamami v liště událostí a zřejmě proto dokáží sledovat obrovské množství posunů ve světě, což si vyžaduje velmi pravděpodobně početný tým.

Mapa Wikipedie

Mapa ruské invaze na Wikipedii je spíš barevně hezky vyvedená než podrobná a šipky přesunu vojsk útoků obou stran zůstávají uvedeny na místě od počátku invaze, nezahrnují tedy dobu, kdy k nim došlo.

Mapa bojových dějství TV Espreso („Karta bojovych dij“, Ukrajina)

Lvovská TV Espreso jednou za týden či dva (někdy nepravidelněji) vydává zajímavý přehled dění na frontě jako komentované „mapové video“ na Telegramu TV Espreso Lvov i jako článek s mapami (více dílů zde). Lze doporučit. Poslední shrnutí je za týden od 6. do 13. června.

Mapa ruské agentury RIA Novosti

Není příliš podrobná, neukazuje územní zisky Ukrajiny za poslední týden - např. vesnice Makarivka / Makarovka je ověřitelně pod ukrajinskou kontrolou, ale zde je zatím i k 15. červnu uváděna stále v hloubi Ruskem okupovaného území (jiné ruské mapy ji už uvádějí jako obsazenou ukrajinskou armádou, např. další mapa níže). Zahrnuje území 4 východních a jižních „anektovaných“ ukrajinských oblastí do Ruska, kreslí tam mezinárodně neuznané hranice anexe, a to poněkud podivně včetně území, která nikdy vojska Ruské federace pod kontrolou neměla (např. město Záporoží a celá severní část Záporožské oblasti). Používá sovětské komunistické názvy měst na východní Ukrajině, tj. např. Bachmut je tam uveden jako Arťomovsk.

Mapa „SVO“

Tato ruská mapa jako jediná (z mně známých map) uvádí názvy měst a obcí v ruštině i ukrajinštině a Bachmut nenazývá sovětským názvem Arťomovsk. Je graficky podrobná (až na úroveň budov, stromů a polí) a nezastírá např. osvobození Makarivky / Makarovky. Nezakresluje dokonce ani mezinárodně neuznané hranice „anektovaných oblastí“ jako patřících k Rusku. Může tedy jít o ne zcela prorežimní mapu, používá však název „speciální vojenská operace“ místo „válka“, jak k tomu média i občany nutí ruský stát.

***

Obecně lze dodat, že sledování více map podá lepší obrázek o skutečné situaci. Pokud tedy ukrajinské, americké i některé ruské mapy ukazují Makarivku jako vesnici osvobozenou Ukrajinou, ale mapa ruské agentury RIA Novosti ji takto neuvádí, je jasné, že neříká pravdu právě ona. Ve válce se však logicky snaží více či méně klamat obě strany, protože to může vést k vojenským výhodám, nebo jen z důvodu působení na domácí publikum. Znát informace z více stran je téměř vždy lepší, než znát je pouze ze strany jedné, dobrý přehled jinak získat není možné.

KAREL MACHALA

P. S. Osmá mapa je vkládána dodatečně na popud čtenáře, moc děkuji a vkládám odkaz na tuto velmi podrobnou a krásnou finskou mapu, která by neměla být opomenuta. / A ještě devátou mapu, rovněž zajímavou/podrobnou, doplnil kolega z našeho blogu v komentáři pod tímto článkem.