Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Narodil jsem se v roce 1958. V témže roce nakreslil britský umělec Gerald Holtom kruh a v něm tři čáry. První dělila kruh na dvě poloviny, zbylé dvě vedly ze středu směrem dolů a navzájem svíraly úhel 90 stupňů. Stal se nejznámějším světovým symbolem míru, který používali hippies, když protestovali proti válce ve Vietnamu. Tentýž symbol teď použili sportovci Dukly Praha pro kalendář na rok 2024. Pořádně tím naštvali ministryni Černochovou a náčelníka generálního štábu Řehku. „Generála Řehku upozornili na kalendář jeho podřízení, že je v rozporu s principy armády. Podle náčelníka generálního štábu není vhodné používat symboliku skupin, které nejen odmítají válku, ale jsou i proti vojákům a jejich poslání chránit ostatní. Mezi sportovci Dukly je řada vojáků z povolání a ti by se s podobnými symboly neměli ztotožňovat,“ prohlásila mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. „Holým faktem je, že situace ve světě není bezpečná. Než abychom si nasazovali růžové brýle a chlácholili se představou věčného míru, tak je zapotřebí, abychom věci pojmenovávali realisticky. Nechceme nikoho strašit, připouštíme ale, že svět bezpečnější nebude,“ postavila se za Řehku Černochová a nařídila celý náklad kalendářů spálit. „Původně to bylo myšleno jako poděkování armádě, že můžeme sportovat v míru. Až pozdě jsme si uvědomili, že v dnešní vypjaté době to vůči armádě nebylo fér, a nakonec se to obrátilo proti nám, protože jsme si neuvědomili, že vojáci, kteří bojují v poli, to vnímají jinak než sportovci, Přestali jsme kalendáře distribuovat. Zbytek, co jsme měli, jsme spálili,“ posypal si hlavu popelem ze spálených kalendářů ředitel Dukly Praha Pavel Benc.

odkaz

Za symbol pobělohorské doby temna byl považován jezuitský páter Antonín Koniáš (1691-1760), který spálil tisíce „bludných“ knih. Nábožensky horlivý a asketicky žijící páter věřil, že ohrožují věčné „štěstí duší“. Viděl v nich překážku církevní jednoty a příčinu válek. Své misionářské působení chápal jako bezvýhradnou službu bohu.

Bludné knihy dnes nahradily „bludné“ symboly a kalendáře. Jsou překážkou armádní jednoty a příčinou míru. Novodobí Koniášové velí je spálit. Svoje misionářské působení chápou jako bezvýhradnou službu bohu Arésovi. Ten je, podle řecké mytologie, „bohem zuřivé války, krvavých bojů a válečného běsnění. Nezáleží mu na důvodech války, miluje bojovníky, jejich statečnost, ale i jejich umírání. Je ve svém živlu uprostřed řinčení zbraní a potoků krve. Podporuje rozpoutání jakékoliv války v kterémkoliv okamžiku. Není přítelem vyjednávání, potlačování válečných konfliktů.“

V souvislosti s kauzou dukláckých kalendářů jsem si vzpomněl na historku ze srpna 1997. Seděl jsem tehdy s přítelem mého otce Janem, znalcem umění, a jeho půvabnou, tehdy osmnáctiletou, dcerou Magdou, u jejich usedlosti na břehu Jizery. Pan Jan listoval novinami a přemítal, na jakou vysokou školu by měla Magda nastoupit. „Největší perspektivu má armáda!,“ pronesl rázně. Jak řekl, tak se stalo. Pak už jsem jen s úžasem sledoval Magdin raketový vzestup: Vysoká škola vojenská ve Vyškově, tisková mluvčí letiště v Čáslavi, mise v Kosovu, královna festivalu NATO v Norfolku, genderová poradkyně NATO, vojenská kancelář prezidenta republiky, tisková mluvčí ministerstva. Osudové určení otce, absence matky, vztahy původní rodiny, vztahy partnerské, sebevztah, sebeurčení… vše do sebe dokonale zapadlo. „Mám ráda sport, disciplínu, řád, výzvy a byl tam hlavně úžasný "esprit de corps" čili morálka kolektivu. Takže po skončení základní služby a prvního roku vysoké školy jsem věděla, že chci zůstat a pokračovat jako profesionální voják. Ve škole i v četě jsme si rozuměli, služba v armádě se mi taky líbila, a tak to nějak všechno do sebe správně zapadlo,“ řekla v rozhovoru pro iDNES, v květnu 2009 (https://www.idnes.cz/onadnes/vztahy/kralovna-nato-mam-rada-disciplinu-rad-a-vyzvy.A090520_170016_ona_ony_jup).

Armáda se pro Magdu stala rodinou, otcem i matkou, dítětem, řádem, službou, povinností i smyslem života. Na založení vlastní rodiny nezbyl čas. Bez vztahu není láska. Bez dětí není budoucnost. Teď si nějací „dukláci“ dovolí hovořit o míru, propagovat mírové symboly, hippies, lásku. Jako by plivni na vše, čemu věřila, co milovala. Mám pro ni porozumění a lítost. Zasvětit celý život Arésovi, bohu zuřivé války, krvavých bojů a válečného běsnění, být jeho tiskovým mluvčím, musí být nesmírná oběť. Na můj mail s přáním do nového roku a odkazem na blog Je suis Chcimír, nereagovala (https://www.blogosvet.cz/article/je-suis-chcimir-cTzAC).

Jako samozvaný tiskový mluvčí chcimírů proto ministryni Černochové, plukovnici Dvořákové a generálu Řehkovi posílám slavnou píseň Johna Lennona Give Peace a Chance

  • Sdílet: