Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Logistické centrum pro armádu v Mošnově, projev zdravého rozumu

Trvalo to léta, ale nakonec to vypadá na příběh s dobrým koncem. Na mošnovském Letišti Leoše Janáčka má vzniknout logistické centrum české armády, za což jsem osobně rád a vidím to jako důležitý projekt hned z několika důvodů. Vezmu to postupně…


Hlavní význam to má samozřejmě z obranných důvodů, každé takové zařízení posílí naši bezpečnost. Což se v současné nejisté době počítá dvojnásob, byť nepůjde o žádnou klasickou vojenskou základnu. Centrum bude sloužit jako středisko pro přepravu vojenského materiálu či techniky.

Důležité to bude pro samotné letiště v Mošnově, kde stát pomůže s modernizací přistávací plochy. Navíc lokalita je vybrána velice šikovně, s napojením na vlak, nedaleko též stojí velký strategický sklad ČEPRO s pohonnými hmotami.

„Safety first“ – tedy bezpečnost na prvním místě – však bude sehrávat roli i během živelných pohrom, tedy při povodních (které jsou na Novojičínsku bohužel stále běžným fenoménem), požárech nebo zemětřeseních. Region tak bude mít díky kvalitnímu materiálu více možností na přípravu a pomoc postiženým obcím a obyvatelům.

Pak je tu rovina ekonomická. Projekt za dvě miliardy korun nepochybně do regionu přitáhne řadu investorů, může se z toho stát nová rozvojová zóna a vzpruha pro okolí. A v neposlední řadě také příležitost pro vznik stovek pracovních míst, které náš kraj bude v následujících letech během stále živé a probíhající transformace potřebovat. Kromě toho budou moci i lokální podniky získávat lukrativní kontrakty na dodavatelské služby.

Když jsem v úvodu psal, že jsem za plán na výstavbu armádního logistického centra rád i z osobních důvodů, je to kvůli tomu, že to je v blízkosti mého bydliště a v mém politickém „rajónu“. Jsem hrdý na to, že toto centrum vznikne právě v Mošnově!

A kvituji, že k tomu přispělo i vedení Moravskoslezského kraje, jehož zastupitelé nedávno schválili memorandum s Ministerstvem obrany, které ke stavbě logistického centra otevírá dveře. Mimochodem, proti nebyl nikdo ze zastupitelů, dokonce ani z KSČM či SPD (někteří se pouze zdrželi).

Ale nic není růžové. Když se zjistilo, že Mošnov je zmíněn v taktéž nedávno uzavřené česko-americké smlouvě o vojenské spolupráci, najednou to začal být problém. A zástupci obou zmíněných politických stran mluví o konání krajského referenda k logistickému centru. Přitom žádné větší rozmístění amerických vojáků není ve hře, to by se muselo ještě zvlášť projednávat, ale proč lidi zbytečně nepostrašit a nešířit dezinformace podobné těm, které se objevily u projektu vojenského radaru v Brdech. Vyloženě čirý a bezbřehý populismus.

Čas od času totiž ze svých ulit vylezou na pomyslné barikády právě ti, kteří by nejraději viděli Českou republiku „nezávislou, plně suverénní, jako most mezi Východem a Západem…“, stručně řečeno, pátou kolonou Moskvy. Je však naší povinností proti těmto názorovým proudům aktivně vystupovat a hájit české prozápadní politické směřování, včetně nezpochybnitelného členství v Evropské unii a NATO, které nám zajišťuje jak vzpruhu ekonomickou, tak i bezpečnostní.

  • Sdílet: