Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Lidičky, eurokomisařka Jourová si plete svobodu slova s dálnicí D1!

Článek k výročí svobody tisku

O svobodě slova - o pitomém přirovnání a obrovské hrozbě z Irska


Naše soudružka eurokomisařka Věra Jourová zase vypustila z úst perlu. Už dříve tweetovala, že „Twitter nedodržuje své závazky vůči anti-dezinformačnímu kodexu“, což přeloženo do češtiny znamená, že cenzuruje méně, než by chtěli v Jourském parku zvaném EU. Věra by chtěla Elonu Muskovi vysvětlit, že je ochránkyní svobody slova. Ale svoboda slova prý v EU není neomezená.

"Situaci bych přirovnala k jízdě po dálnici," řekla. "Jedete-li po dálnici a překročíte rychlost, dostanete pokutu, a jednoho dne vám může být odebrán řidičský průkaz."

Tak pitomé přirovnání jsem už dlouho neslyšel.

Svoboda slova, milá paninko, je dána ústavním zákonem (článek 17 Listiny základních práv a svobod). Omezit ji může jen zákon, pokud je to nezbytné.

A nyní k Vašemu přirovnání k rychlé jízdě po dálnici. Kdo bude určovat, jaké vyjádření je už překročením rychlostního limitu, a jaké ještě ne? Vy? Premiér Fiala s jeho skvělou tezí, že lidé mají právo na korigované informace? Nebo nový vrchní cenzor?

Pokud už chcete přirovnat svobodu slova k jízdě po dálnici, pak jedině po německé dálnici bez omezení rychlosti. Protože svobodu slova nelze omezit, dokud člověk neporuší zákon. Vám by se jistě více líbilo srovnání s dálnicí D1. Po ní nelze často jezdit ani povolenou stotřicítkou, a různá zúžení jsou velmi podobná Vašim představám o omezování svobody slova do jednoho (Vašeho) pruhu, kdykoli se Vám zachce.

Navrhuji zavedení nové mezinárodní jednotky. Pro práci a energii máme jeden Joule. Pro usilovnou práci proti svobodě slova to bude jeden Joure.

A teď bomba o síle 1 MJo (mega-Joure). V Irsku mají nový návrh zákona. Podle něj osoba, která má závadný materiál, může být souzena za to, že „se předpokládá, že měla v úmyslu materiál zveřejnit“. A dokonce i tehdy, když osoba bude mít závadný materiál "v držení a lze důvodně předpokládat, že jej nemá pro osobní potřebu". A nebude úkolem žaloby toto prokázat, ale úkolem obhajoby dokázat, že tomu tak nebylo. Absurdní, zvrácené a nebezpečné. Jako celý ten Jourský park.

Až budete někdy bojovat s Facebookem za neoprávněný ban, pak vězte, že váš souboj se bude dít podle irských zákonů. Jestli projde výše uvedený mega-Jourovský zákon, budete mít velký problém, lidičky.

Pěkný svobodný den vám přeje VČ (zatím na svobodě)

  • Sdílet: