Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Hospodaření státu na šikmé ploše

Krátká reportáž ze semináře Institutu VK

Krátká reportáž ze semináře Institutu Václava Klause, nejen o varovném stavu českých veřejných financí, s příznačným názvem Hospodaření státu na šikmé ploše.


Seminář Hospodaření státu na šikmé ploše se konal 27. února v kongresovém sále ČNB a prostor byl zaplněn do posledního místa. Kromě bývalého prezidenta Václava Klause a výkonného ředitele IVK Jiřího Weigla zde vystoupili i představitelé parlamentní opozice Karel Havlíček (ANO) a Radim Fiala (SPD) a hlavní ekonom skupiny DRFG Martin Slaný.

Neskutečné vulgární a dehonestující nadávky na sociálních sítích, které byly určeny pořadatelům, návštěvníkům, ale i představitelům ČNB za to, že poskytla svůj reprezentační prostor, předčily úroveň Rudého práva z minulého století. Přitom mezi návštěvníky byli mimo jiné současný rektor VŠE, děkan jedné z fakult a bývalá dvojnásobná předsedkyně akademického senátu VŠE, řada významných politiků, současných i minulých, oceňovaný režisér, známý rocker a publicista, bankéři, právníci, lidé, kterým není osud naší republiky lhostejný.

V době, kdy "hate speech" je zločinem, trestní sazbou srovnatelným s činy dokonanými, je možné urážet lidi jen proto, že mají zájem, abych jejich vlast prosperovala, nebo se aspoň hospodářsky totálně nezruinovala? A jen poznámka pod čarou: Tím nevyzývám k trestům za jakékoli, byť hnusné, verbální projevy. Každý musí mít právo vyjádřit svůj názor a je na čtenářích a posluchačích, co si o autorovi budou myslet. To, co odsuzuji, je dvojí metr, připomínající styl v médiích 50. a 70. let minulého století.

Václav Klaus se předvedl ve své nejlepší kondici nejen v úvodním vystoupení, ale i jako moderátor břitkým glosováním příspěvků dalších panelistů. Lidé s politickým rozhledem a instinktem, ochotou hájit české národní zájmy v mezinárodním prostředí a současně i s ekonomickou erudicí, zoufale chybí současné vládě.

Karel Havlíček (ANO) si mohl odpustit poznámky o dotacích, z úst představitele hnutí ANO neznějí věrohodně, Radim Fiala (SPD) konstatoval známá fakta a Martin Slaný pomocí dobře připravených grafů, čísel a argumentů podpořil myšlenky ostatních. Odlehčení a humor v podobě komentování odborných a vážně míněných témat dodali Václav Klaus a Jiří Weigl.

Záznam celé akce je zveřejněn na stránkách institutvk.cz , a na jejich FB stránce https://www.facebook.com/institutvk/videos/133520332972679, udělejte si názor sami.

Institutu Václava Klause patří poděkování za inspirativní a příjemně strávený večer, za setkání se starými přáteli i novými zajímavými lidmi, za atmosféru téhle skvělé akce, kde si člověk aspoň chvíli připadal, že je mezi racionálně uvažujícími lidmi, že žije v normálním světě.

  • Sdílet: