Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Genové vakcíny nejsou diazepam

Tupě plošný přístup na úkor individuálního zvážení

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek je odpůrcem státního nařizování, což je mu jistě ku cti. Na druhou stranu si ve svých doporučeních zjednodušuje práci a uchyluje se k nepromyšlenému plošnému nabádání, které stojí na jeho víře v univerzální prospěšnost mRNA vakcín, aniž by pro takový postoj měl oporu v medicínské vědě. Zneužívá tak svoji autoritu a prokazuje medvědí službu jak společenské důvěře ve vědu, tak konkrétně v nástroj očkování jako takový.


Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí: „Neexistuje žádný jasný důkaz, který by podporoval podávání druhého přeočkování lidem pod 60 let věku nemajícím zvýšené riziko vážného průběhu.“

Ministr Válek: „Jako lékař i jako ministr apeluji na každého z vás, aby se nechal naočkovat. Vakcíny jsou prověřené a prokazatelně snižují riziko nakažení i těžkého průběhu. Chceme, aby nemoc ovládala nás, nebo ji budeme mít pod kontrolou? Proočkovanost rozhodne o dalším šíření pandemie covidu.“

Heslo ministerstva zdravotnictví: „Očkujme se pro život beze strachu.“

To, co předvádí ministr a ministerstvo, je donebevolajícím příkladem kombinace tupě plošného přístupu, šíření mis-/dezinformací a zneužívání apelu na emoce. Život beze strachu se vede tak, že se provede racionální rozvaha o přínosech a rizicích a téma se uzavře, ne že se cykluje v obsedantně-komuplzivní smyčce postavené na „léčbě“ neurózy zkracujícími se intervaly mezi dávkami vakcíny, která je sice čím dál méně účinná, ovšem její rizika zůstávají.

Je zřejmé, že kdo si tou nemocí už prošel (tedy prakticky všichni), pro toho to téma skončilo. Kdo si neprošel, zřejmě má jinou cestu jak se mu vyhnout, když stávající varianty viru si každého podle „expertů“ už měly najít snad i v podzemních skrýších. Na chřipku se aspoň sestavuje standardní inaktivovaná vakcína podle sezónního odhadu, ne že se stále výše šroubují protilátky proti viru z historie cirkulováním toxického spike proteinu všude možně v těle.

Místo aby Válek vyzval úzký segment seniorů, kteří nemoc zatím neprodělali, dále destruuje společenskou důvěru ve vědu naivními slogany a nahrává autorům konspiračních teorií, že je na výplatnici farmaceutických hegemonů. Že na takovou výzvu uslyší tzv. svazáci, kteří se neočkují kvůli svému prospěchu, ale pro demonstraci pocitu morální nadřazenosti, s tím se lze smířit snadno.

Potíž je, že ji můžou vyslyšet i dezorientovaní lidé, kteří nejsou pod tíhou emocí schopni situaci kriticky vyhodnotit. Je pak možné snadno přehlédnout závěry vyplývající z randomizovaných zaslepených studií, které ukazují, že celkový efekt mRNA vakcín na úmrtnost je jen neutrální (!) nebo že pokles počtu hospitalizací je vykoupen nárůstem závažných nežádoucích účinků.

Obrázek: Designed by starline / Freepik

  • Sdílet: