Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Fanatismus je zlo

O tom, jak fanatismus zatemňuje mozek.

Setkání s fanatikem je vždy depresivní. S fanatikem nelze diskutovat, fanatik je ve své temnotě zdrojem nespravedlnosti. Odmítá fakta, nezabývá se kontextem, neklade si zpochybňující kontrolní otázky. Fanatik má jednoduchý život, protože nepřemýšlí, jen pluje po povrchu v řece, kterou reguluje mainstream.


Celá naše společnost je prolezlá fanatismem. Málokdo se obtěžuje nějakými logickými argumenty a důkladná práce s fakty je vidět jen málo. Vrcholem toho všeho je společenská akceptace fanatického spolku Sisyfos. Ten uděluje Bludné balvany zásadně těm, kteří odmítají fanatické naskakování na mainstreamová témata a poctivě hledají fakta, objektivitu a kontext.

Fanatik je tupec, kterému stačí dobře vypadat a meldovat oblíbené mantry. Dnes se s něčím takovým můžete dostat i do politiky a do médií a v neposlední řadě k penězům. Jak zničující to jsou vzory pro mladé lidi, nemusím zmiňovat... Poctivá práce a překonávání překážek nejsou na výsluní.

A jak dnes poznat fanatika? Co je základním kritériem? Většina fanatiků se rekrutuje z řad Antibabišovců a z řad Antiputinovců. Jednotkou fanatismu by se mohl stát 1 Putin nebo 1 Babiš. Diskuse o Rusku nebo o politickém působení Andreje Babiše je tak brutálně zkreslená. Těžko lze tedy bez studia alternativních zdrojů hodnotit, jak se věci s Ruskem a taky s Babišem mají - tím pádem s celou domácí politikou.

Je to ale skvělé vodítko, jakmile někdo začne plivat na Babiše nebo na Rusko, spolehlivě víte, že máte co do činění s fanatikem. S těmi se musí opatrně, protože znáte to - bláznům se neodporuje, mohli by vám ublížit! Fanatik neumí hodnotit svět objektivně, neumí být spravedlivý a fakta ho nezajímají. Evropa je celá zfanatizovaná, jinak si nelze vysvětlovat ty šílenosti se zelenou klimatickou politikou a s genderovými ujetinami.

Vždycky jsem se bála fanatismu náboženských ideologií, jako je islám. Ale ony nám tady vyrostly stejně destruktivní ideologie, které na první pohled nemají s náboženstvím nic společného. Ale v dogmatismu si nezadají. Princip je stejný - když budeš nenávidět správné lidi, dostaneš se do nebe. Mysli tak, mluv tak, konej tak. Odměna je jistá. Terče nenávisti se mění podle potřeby - vlastenec, důchodce, antivaxer, babišovec, Rus, atd... Až do skonání světa, řízeného všehoschopnými fanatiky.

  • Sdílet: