Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Doutnák už hoří někde jinde

Německý Spolkový kriminální úřad (Bundeskriminalamt) se snaží zjistit totožnost zřejmě německého občana, který na sociální síti Gab sexualizoval německou političku Ricardu Lang a znevažoval její hmotnost. Hrozí mu vězení.


No, já se na sociálních sítích pohybuji asi jako ryba na suchu. Ale nějakým zázrakem mám na Gabu několik let účet svého času zřízený ve snaze získat zdrojové informace k jednomu staršímu textu. Tak jsem se chtěl na vlastní oči přesvědčit, jaký strašný trestný čin ten nebožák spáchal a stihl jsem si pár fotek z jeho profilu stáhnout.

Ricarda Lang a trestný čin
Vlevo Ricarda Lang, vpravo příspěvek zločince: Velké prádlo u Ricardy Lang · Foto: Abgeordnetenwatch a Gab

Hned na úvod musíme konstatovat, že činnost tohoto zavrženíhodného jedince si již nemůžete prohlédnout sami, profil je minimálně od soboty 11. května kompletně vymazán (stav v momentu publikace tohoto článku), ač ještě zkraje týdne byl plný obsahu. "Zločinec" vystupoval pod přezdívkou "Die_Lunte_brennt_schon", česky "Doutnák už hoří". Dále Doutnák.

Doutnák měl Ricardu v oblibě, fotografií jako je ta výše publikoval povícero. Jak asi tušíte, žádná jí nelichotila. Spolkový kriminální úřad jej hledá, protože je podezřelý z trestného činu urážky ($185 německého trestního zákoníku). Je-li urážka namířena proti politicky činné osobě ($188), hrozí pachateli až tři roky vězení. Nejsem právník, snad je to popsáno správně. Utíkej, Doutnáku, utíkej!

Žádost o sdělení totožnosti
Žádost o sdělení totožnosti uživatele sociální sítě · Foto: Gab News

Já se možná naivně domnívám, že se na mne německé zákony zatím ještě nevztahují, a v českých nejsem zrovna zběhlý, ke své škodě. Takže s chutí napíšu, co si o tom myslím.

O Ricardě

Zaprvé, nevím přesně, co to znamená „sexualizovat Ricardu Lang“. Ale pokud to znamená to, co si myslím, že to znamená, tak Ricarda Lang sexualizovat potřebuje.

Co se týká toho znevažování její hmotnosti, to je takové pikantní. Bundeskriminalamt tvrdí v originále, že Doutnák „denigrate her weight“. Nejsem žádný Shakespeare, ale „denigrate“ se podle mne dá přeložit třeba jako „znevažovat“ nebo „snižovat“, což mi zrovna v souvislosti s hmotností Ricardy Lang, která je tlustá jako prase (für Bundeskriminalamt: Ricarda Lang ist dick wie ein Schwein) připadá v zásadě kladné. Ale řekněme, že buďto já nebo Bundeskriminalamt neumíme pořádně anglicky.

Udělám-li takovou osobní odbočku, musím říci, že jsem až do nynějška netušil, že existují Richardy nebo tedy Ricardy. Jsem evidentně mimo. Považoval jsem jméno Richard ve své naivitě čistě za mužské. Mám k němu takový sentimentální vztah, vlastně nevím proč. Možná to bude tím, že jej nosili významní mužové své doby, namátkou britští králové nebo později blogeři.

Musím ovšem zcela upřímně přiznat, že Ricarda nám Richardům dělá čest. Vypadá opravdu mužně. Škoda, že má jenom maturitu, ale pořád lepší než Greta se základní školou. Je rovněž zaznamenáníhodné, že Britové měli na sklonku třináctého a počátku čtrnáctého století krále Eduarda I. řečeného Longshanks, tedy Dlouhán. Možná znáte z filmu Statečné srdce, režírovaného dalším zavrženíhodným jedincem Melem Gibsonem.

Ricarda je sice zatím jenom v Bundestagu, se svým vzděláním samozřejmě za Zelené, ale s příjmením Lang má evidentně slušně našlápnuto. Já být princezna Kate, dával bych si pozor, tím spíše, že Ricarda má vazby na Hannover, precedens už v historii máme.

Síť pro ultrapravičáky

Jak uvedeno výše, Doutnák se své odporné činnosti dopouštěl na sociální síti Gab. To je téma samo o sobě. Jak se můžete přesvědčit u zdroje pravdy zvaného Wikipedie, Gab je sociální síť pro ultrapravičáky, například pro tyto zavrženíhodné kategorie dobytků – neonacisty, rasisty, bílé supremacisty (co to je?), podporovatele Donalda Trumpa a další svoloč.

Naopak síť Gab nepřekvapivě charakterizuje sebe sama jako prostor pro svobodu projevu a paralelní ekonomii, určený pro komunitu lidí, kteří podporují rodinu, víru a znovu svobodu projevu. Pravdu vám někdo určitě rád vysvětlí, máte-li to zapotřebí.

Popis sítě Gab
Popis sítě Gab · Foto: Wikipedia

Zůstaneme ale ještě chvíli u té definice z Wikipedie. Ultrapravičák je velice zajímavý pojem. V zásadě se ve 21. století totiž jedná o poměrně širokou skupinu osob. Kromě tzv. standardních ultrapravičáků, kteří v podstatě vymřeli nebo se stáhli do ilegality, zahrnuje v poslední době i jedince, které možná budete odněkud znát. Typicky lidi, kteří mají většinou vlastní rodinu, o níž se jsou navzdory tomu, že se živí prací, stále ještě schopni postarat. Snaží se myslet samostatně, což mimo jiné znamená, že nevěří všemu, co mele Václav Moravec případně propaganda obecně nebo že si před očkováním zjišťují, co do nich chtějí vlastně naprat. Mají za to, že měna by měla být podložena něčím silnějším, než jsou kecy Maria Draghiho. Jsou celkem zdraví = netrpí klimatickým žalem ani závislostí na moderních drogách, tzv. dotacích nebo dávkách. Neprožívají orgasmus při pohledu na vlajku EU a když se koná pochod hrdosti, opouštějí v tichosti město. Soudí, že invaze je invaze bez ohledu na to, zda ji páchá ruský mužik nebo doktoři z Libye. A tradice jsou pro ně hodnota, nikoliv plevel k eradikaci.

Proto, abyste byli odhaleni jako ultrapravičák, nemusíte splňovat všechny uvedené podmínky, kolikrát stačí jen jedna. Dříve se těmto "ultrapravičákům" říkalo konzervativci a dokonce měli své zastoupení v českém parlamentu, ale to bohužel dávno neplatí. Dnes jsme naopak svědky snahy je rozprášit jako onehdy v Bruselu.

Jak to tedy dopadlo...

V logice věci poslala síť Gab celý Bundeskriminalamt s jejich žádostí o identifikaci Doutnáka k šípku. Samozřejmě s odkazem na svobodu projevu. Šéf sítě Andrew Torba neváhal v té věci rozeslat speciální newsletter. Následně vymazal Doutnák (nelze doložit) zcela pochopitelně profil a přeju mu hodně štěstí. Možná se tím dopouštím schvalování trestného činu v Německu a dělám to rád.

Měl jsem a mám za to, že politici a političky by měli něco vydržet, když už ne umět nebo vědět, tyhle nároky už jsem pustil. V našem evropském ráji řečeném Unie potažmo Česká republika to ale už delší dobu platí přesně opačně – vydržet musíme my. Namátkou rozvědčíka, neschopného politologa, populistu a spolupracovníka STB v jedné osobě, různé Grety, Ricardy, Uršuly, Angely, Markéty nebo Danuše, řeporyjského dobytka a vím já koho a jak dlouho ještě.

Jelikož s Němci máme takový ambivalentní vztah, vždy nás každopádně svého druhu okupují buď brannou nebo ekonomickou mocí, podle dějinné periody, ale rozhodně je se zpožděním leč neomylně následujeme, běhá mi z Bundeskriminalamtu mráz po zádech.

Na druhou stranu, kdo z vás by před dvaceti lety řekl, že v Německu budou snahy vyhlásit chalífát? To by mohlo snad znamenat, že se Doutnák zbaví Ricardy Lang, nebo ne? Nevím ale, co je horší. Zda vyhlášení chalífátu nebo dohoření německých doutnáků. Dost možná to půjde Hand in Hand.

  • Sdílet: