Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Do Bělehradu!

V záplavě informací o cestě ministra Rakušana za debatami „bez cenzury“, což je samo o sobě pěkné pokrytectví, mne zaujala taková drobnost, totiž jeho vyjadřovací lapsus, když tamním domorodcům, kteří se nadšeně shromáždili v poslední místní elektřinou osvětlované hospodě, radostně oznámil, že za nimi přijel „do Karviný“.


Čeština je totiž jazyk citlivý stejně jako mnozí místní. Pan Rakušan vládne středočeským hantecem a jedna hláska nejen o něm halt prozradí mnohé. A můžete stokrát tvrdit, že v Karviný nejste poprvé.

Oznámit v Karviné, že jste přijeli do Karviný, je asi stejně trapné/ý, jako hledat v Praze „hlavas“ nebo v Brně „hlavák“. V obou městech budete v lepším případě za cizince a v horším vám ujede vlak.

To ovšem není nic proti tomu, když se začnou zaměňovat předložky. Takové společensky vcelku neškodné je například oznámení, že letos pojedete na dovolenou na Slovinsko. Nebo do Slovenska. Snad se tam i tak dostanete. Podobně doporučuji nejezdit vlakem do Dobříše, dycinky na Dobříš, prosím vás. Což naštěstí neznamená, že chcete Dobříš srovnat se zemí.

Rakušanovi bych jeho „v Karviný“ na rozdíl od tamních patriotů odpustil, své místo v pekle má i tak jisté. Navíc do Karviné už nikdy nepojede, mise splněna. Ale pevně doufám, že taková ministryně Psychopatka Černochová nebo generál Válkabude Řehka chápou rozdíly mezi na a do. Mívali jsme tu v Čechách úředně uznaného blba naštěstí bez úřadu, který jel na Bělehrad. Jezděme raději do Bělehradu nebo do Moskvy, nikoliv na.

  • Sdílet: