Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Co bylo dřív, vejce nebo slepice?

Vědecké pojednání

Tisíce let o tom lidé diskutují. Tedy hlavně ti, co nemají nic lepšího na práci. Mámy co se starají o čerstvě narozená dvojčata se tímto problémem netrápí.


Křesťané mají v otázce jasno. Na první stránce Bible je odpověď. Myslím, že s trochou dobré vůle se dá slepice zařadit mezi ptactvo nebeské, i když většina našich slepic v životě neuletěla ani metr. Bůh ho zvládnul stvořit za půl dne. Je to tedy jasné, první byla slepice. I když přesný postup se nedochoval, Bůh používal při tvoření naprosto jiné metody, než vajíčka a zárodky. Při tvoření lidstva například Bůh použil zemský prach a kotletku. Ale většina Čechů jsou neznabozi.

Pro vědecké vysvětlení, můžeme použít kacířské myšlenky pana Darwina které jsou ve vědeckých kruzích a na českých školách velice populární. Podle jeho teorie o vývoji druhů, korigované o poznatky neodarwinismu, s přihlédnutím ke kritickým výhradám Potrismu, aplikaci nejnovějších objevů, a teorií a pečlivém vyhodnocení archeologických nálezů, muselo být první vajíčko. Podle vědeckých teorií se ptáci postupně vyvíjeli, ale všichni kladli vejce, to znamená, že první slepice se narodila z vajíčka které snesl jiný druh. Našli se i zkamenělá vejce z dob, kdy podle vědců ptáci neexistovali, údajně je snášeli dinosauři, ze kterých se prý postupem času vyvinuli ty slepice. Vajíčky se množí dokonce i červi, i když se asi nedá říct, že by snášeli vajíčka.

Takže to vypadá, že odpověď je jednoznačná, ale neshodneme se, otázka se nám ale trochu změnila. Nyní zní: Je Bible pravdivý text, nebo má pravdu věda? V posledních stoletích věda svého dávného odpůrce naprosto převálcovala, ale záleží na nás, v co věříme, pokud tedy vůbec nějakou víru máme a jsou i jiná náboženství, než ta trojice která uznává Jahveho.

  • Sdílet:


Související témata: