Blogosvět.cz logoBlogosvět.cz logo

Čím víc pruhů, tím víc Adidas. Čím víc teček, tím víc COVIDas.

Jsou posilovací dávky horší než jsme mysleli?

Rád bych vás seznámil s novými informacemi o posilovacích dávkách vakcín, o nichž se zřejmě na ČT nedozvíte. Kliknutím na zvýrazněné slovo se dostanete přímo na příslušný odkaz.


Trpě stařeckou nespavostí, brouzdal jsem nad ránem internetem a zabloudil na stránku se statistikami očkování proti Covidu-19. Ke dni 22. ledna už má v sobě pátou „tečku“ 1121 našich spoluobčanů. Dovoluji si tyto tečkovací nadšence upozornit na pár věcí:

Dánové zjistili, že očkování proti Omikronu nejenže nefunguje, ale po třech měsících se imunita překlápí do záporných hodnot, čili zvyšuje riziko infekce Omikronem. To ale není nic nového. Už v lednu 2022 se evropští regulátoři vyjádřili, že posilovací dávky mohou oslabit imunitu. Významný americký profesor Paul Offit nazval vývoj bivalentních akcín "varovným příběhem".

Vědci z Oxfordu přišli na to, že i třetí dávka u mladých lidí může působit škodlivě – škody jsou přitom větší než užitek z vakcíny. Na jedno zabránění hospitalizaci lze očekávat 18,5 závažných vedlejších účinků. A to fakt nechceme, nebo ano?

Izraelští vědci zkoumali účinky čtvrté dávky u zdravotníků, a zjistili, že mají jen marginální efekt. Absolutní účinnost vakcín byla jen 4,3 až 6,7 %. Koneckonců, nedávno se i pan profesor Prymula vyjádřil, že na čtvrtou dávku nepůjde, pokud se nepřižene nějaká výrazná vlna Covidu.

Výzkumníci z Clevelandu zjistili, že u nejnovější bivalentní vakcíny platí jednoduché pravidlo: čím více dávek, tím větší náchylnost k infekci Covidem. Nemělo by to být naopak?

Američané zase zkoumali očkování (v době omikronové) u lidí, kteří nemoc již prodělali, a nezaznamenali žádný přínos takového očkování. Jde o poměrně novou práci z prosince 2022 a tak by bylo dobré zjistit, jestli naši propagátoři vakcín nechtějí poněkud upravit svá doporučení.

Opravdu varovné jsou bezpečnostní signály vakcín. Jsou jich stovky, a americká CDC je tajila, a přiznala je až na základě zákona a svobodném přístupu k informacím. Matematik Tomáš Fürst označil tato data za devastující.

A na závěr další špatná zpráva. Čínští vědci zkoumali opakované „posilující“ dávky u myší, a zjistili, že tyto dávky významně narušily protilátkovou i buněčnou imunitu. Práce je z konce prosince 2022 a opět by mne zajímalo, jestli na ni budou nějak reagovat naši vakcinologové.

Dost odborných řečí. Shrnu to srozumitelně. A jelikož jsem od Ostravy, z „kraja razoviteho“, přeložím vám poselství blogu do ostravštiny: „Každa dalši davka vam može dojebať imunitu.“

Já vůbec netvrdím, že se to stane, ale určité riziko tady je – a proto vás prosím: než půjdete nadšeně pro další tečku, získejte si více informací a přemýšlejte. Nechat se naočkovat je snadné, ale nechat se od-očkovat je nemožné. Byl bych velmi rád, aby nějaký novodobý Francois Villon nemusel za čas napsat něco v tom smyslu, že každá další prodaná (a podaná) dávka může být ve skutečnosti proradná děvka. Aby jednou nemusel složit tuhle báseň:

Proradná děvko, lžeš mně na úkor Trup z genů máš a zhoubná jsi jak mor Tečko falešná, jež chudáka štveš v zmar Dáš mi smrt spíš než účinnosti dar?

Vám, kteří jste se rozhodli pro další tečku, přeji co nejlepší účinek a žádnou komplikaci. VČ

P.S. zjistil jsem, že můj příspěvek volně navazuje na článek z Echo24.cz - díky.

  • Sdílet: